Szovjet óraműves lemezmadár
2021. március 30. írta: ToyaHSW

Szovjet óraműves lemezmadár

cccpmadar_1.JPG

A mai napon egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, amit néhány napja kaptam meg felajánlásként Fülöp Mónikától. Ezúttal egy Szovjetunióban gyártott aprócska, lemezből készült óraműves szerkezettel ellátott madarat szeretnék bemutatni nektek.
Bár a játék a Szovjetunióban készült, sok más akkori játékhoz hasonlóan ez is 'csak' egy másolat. Viszonylag könnyedén rálelhettek Ti is az eredeti változatra az internet segítségével, amit a Lehmann készített el.

A játék lemezből készült és a belsejében egy óraműves szerkezet kapott helyet. A játék egy aprócska madár formáját kapta meg. A grafikára igyekeztek figyelmet fordítani, így ezen a területen eltértek a Lehmann másolásától. Ennek ellenére sikerült olyan grafikát alkotni a madárra, amire azt tudom mondani hogy egészen igényes lett.
A játék grafikája azonban teljesen mellékes volt akkoriban a gyerekek számára, sokkal érdekesebb volt hogy mit is tudott a játék.

Ha gyerekként itthon találkoztatok a Csipegető Csibe játékkal, akkor különösebb meglepetést a Szovjetunióban gyártott madár sem fog okozni nektek.
A játék alján található egy furat, amin keresztül a megszokott formájú kulcs segítségével lehetett felhúzni a belül található óraműves szerkezetet. A rugó megfeszítését követően pedig nem is volt más dolguk a gyerekeknek mint a játékot letenni az asztalra és figyelni ahogy az óraműves szerkezet teszi a dolgát.
A madárka a két lábán kezdett el billegni és a szépen dőlt előre és hátra, így azt az illúziót keltette a gyerekekben mintha az asztalról csipegetné fel az elszórt magvakat.
Ez a csipegetés pedig egészen addig zajlott amíg az óraműves szerkezet teljesen le nem járt.
Ezután újra fellehetett húzni a játékot és a móka kezdődhetett előlről.

A hozzám került játék külsőleg nagyon szép állapotban maradt meg. A madár lényegében sértetlen és a lábai is megvannak, amelyek elsőként szoktak letörni vagy elhajlani.
Sajnos az óraműves szerkezet még nincs igazán jó állapotban, de igyekszem sokkal jobb állapotba hozni. Ez annyit jelent, hogy a csipegetés jelenleg még csak noszogatásra megy a madárkának. Remélem hamarosan sikerül annyira jó állapotba hoznom majd, hogy gond nélkül működjön.

Ha minden jól megy a múzeumban már majd egy működőképes madárkával találkozhattok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt az érdekes játékot jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8116485660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása