Ceruzahegyezők a 70-es évekből
2021. március 25. írta: ToyaHSW

Ceruzahegyezők a 70-es évekből

ceruzahegyezo_1.JPG

A következő időszakban szeretnék nektek megmutatni néhány ceruzahegyezőt a 70-es, 80-as évekből, amelyek között egészen érdekes darabokat is lehet találni.
Ezek az aprócska eszközök minden tolltartóban megtalálhatóak voltak és elengedhetetlen kellékei voltak az iskolai életnek. Ekkor még nem volt Rotring ceruza és más hasonló dolgok, így ha elkopott a ceruzán hegye azt bizony manuálisan kellett újra használhatóvá varázsolni.

A ceruzahegyezők közül a hordozható modellek voltak az egyszerűbbek és olcsóbbak. Ezekben egy kés volt található és a ceruzát egy kúpos kialakítású furatba kellett betenni és ott forgatva tudtuk kialakítani a megfelelő hegyet a kopott vagy kitört végű ceruzánknak.
Persze a ceruzahegyezők gyártásra nagyon sokan ráálltak akkoriban, hiszen az alap fémből készült hegyező köré szinte bármilyen dekoratív 'burkolat' felépíthető volt műanyagból vagy ritkább esetben kerámiából vagy más anyagból.
Ezeket a hegyezőket, pedig tényleg végtelen számban meglehetett találni akkoriban a papírboltokban és a trafikokban is.

Ma egy egész sorozatot mutatok be nektek az érdekes ceruzahegyezők közül. Ezek a darabok az oldtimer autók témájára épülnek és egészen biztosan elnyeri majd a Ti tetszéseteket is.
A kisautók mindegyike egy-egy talapzaton kapott helyet, ami eredetileg zárt volt. Ezekbe a talapzatokban kaptak helyet a hegyezők és a zárt rendszer azt a célt szolgálta, hogy a faforgács ne hulljon mindenfelé. A talapzat oldalán az autó neve és a gyártás ideje volt olvasható minden darabnál.
A talapzat tetején voltak megtalálhatóak a miniatűr kocsik, amely a sorozat egyes darabjainál más-más színnel lettek elkészítve.
Pontosan nem tudom mennyi darabból állt a sorozat, de nálam öt különböző kocsi található meg.
Ezek pedig a következők Ford T 1907, Ford-Lizzie (ez az egyetlen ahol nincs évszám), 1918-as Cadillac, Hispano Suiza Torpedo 1922-ből és végül egy Rolls-Royce Phantom 1931-ből.
Mint láthatjátok a kocsik leginkább az 1900-as évek elejéről kerültek ki.
A műanyagból készült autók kidolgozása egészen igényes, ami nem kis szó hiszen olyan 35-40 mm hosszú és 15 mm széles modellekről van szó. Az apró részletek persze nem tökéletesek, de azért minden autó teljesen jól felismerhető.
Ezek a hegyezők persze a fiúk kedvenceinek számítottak és egészen vagány dolog lehetett ilyenekkel ceruzát hegyezni az iskolában.
Sajnos sok hasonló műanyag hegyezőhöz hasonlóan sokszor ezek is eltörtek vagy a méretüknek köszönhetően elvesztek, ezért is nagy szó hogy ez a pár darab ilyen szépen megmaradt.

Nektek is volt hasonló, a szíveteknek kedves hegyezőtök gyerekkorotokban? Ha igen, akkor kérem írjátok meg kommentben!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2416479776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása