Retro trafikos pisztoly kulcstartó
2021. február 25. írta: ToyaHSW

Retro trafikos pisztoly kulcstartó

pisztolykulcst_1.JPG

A mai napon ismét egy érdekes régi 'játékot' hoztam nektek, aminek más funkciója is volt a szórakozáson kívül. Ez pedig nem más mint a gyerekkoromban nagyon népszerű trafikokban árult kulcstartó pisztoly.
A kulcstartók mindig is nagy divatnak számítottak, amelyekből számtalan különböző változatot lehetett megvásárolni az egykori trafikokban. Szinte mindenki megtalálta az ízlésének, stílusának megfelelő kulcstartót.

A gyerekek körében miután kinőtték a nyakba akasztott lakáskulcsot és a szülők úgy gondolták már zsebben is hordhatják azt, akkor ahhoz illett egy megfelelő kulcstartót is beszerezni.
Ehhez tökéletes hely volt a trafik, ahol a gyerekek is megtalálták a maguknak megfelelő dekorációt a lakáskulcsra.
Itt lehetett megvásárolni a pisztoly formájú kulcstartókat, amelyeknek a választéka tényleg hatalmas volt.
Az interneten szétnézve legalább 8-10 különböző pisztoly formájú kulcstartót is találtam, amelyek közül most kettőt tudok bemutatni nektek.

Az egyik egy pisztolytáskával együtt árult Cobra 6-os forgótáras revolver volt. Ez számította  gyakoribb darabnak, amely a méretei ellenére egészen aprólékosan ki lett dolgozva.
A pisztolykához egy műbőr pisztolytáska is járt, amibe egy patent segítségével biztonságosan lehetett rögzíteni a pisztolyt.
A pisztolytáska annyira nem is volt annyira érdekes mint a pisztoly maga. A pisztoly fémből készült a markolata pedig barna műanyag volt. A kakas hátrahúzható volt és ekkor a forgótárat is kilehetett billenteni oldalra. Elvileg ebbe a pisztolyba patront is lehetett rakni. Ekkor a ravasz meghúzásakor a kakas előre mozdult el és megütötte a patront és az eldurrant.
Szóval ez az aprócska kulcstartó lényegében játéknak sem volt utolsó.

A másik pisztolyka szintén kulcstartóként funkcionált eredetileg, azonban mind külső kidolgozásában, mind funkcióiban eltért a revolvertől.
A kakast eredetileg itt is hátra lehetett húzni és eredetileg a ravasszal el is lehetett sütni a fegyvert, de itt nem volt kiforgatható tár és nem lehetett patront sem rakni a fegyverbe.
Ahogy említettem a fegyver külsőleg is eltért a revolvertől. Ez a fegyver is fémből készült, azonban az anyaga csillogó és fényes. A markolat rendkívül rikító zöld színt kapott és a fegyver is duplacsővel rendelkezik. A díszítések és dekorációk sem maradtak le, ahogy a hátrahúzható kakas és a működtethető ravasz sem (bár ez utóbbi kettős már nem működik).

Mind a két fegyver alsó részén található egy-egy kialakított furat, ahova a megfelelő méretű kulcskarikát be lehetett fűzni.
Persze akinek akkoriban ilyen kulcstartója volt az nagyon vagány dolognak számított.
Nekem nem volt ilyen, de gyerekkoromban volt olyan osztálytársam vagy barátom akinek ilyen dísz lógott a kulcstartóján.

Manapság már egyre kevesebb értékelhető állapotú darab bukkan fel ezekből a régi retro kincsekből, ezért érdemes a gyűjtőknek időben beszerezni egy-egy szebb példányt ezekből a retro tárgyakból is.
Mivel ez a két kulcstartó sem az enyém, így erre a két pisztolyra hamarosan licitálhattok majd a legnagyobb hazai aukciós oldalon.
De hogy maradjon nyoma ennek a régi tárgynak is és tudjunk rá később is emlékezni, jönnek a megszokott fényképek ebben az esetben is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9016439510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2021.02.26. 17:44:18

Mint a barna markolatú, olyanom volt.

Gyingizik 2021.03.01. 13:07:40

Emlékszem, nagyon komoly volt. De ki gyártotta? Belföldi, külföldi volt a gyártó?
süti beállítások módosítása