Gyerekkorunk klasszikus emlékei
2021. február 15. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk klasszikus emlékei

Ahogy azt az elmúlt időszakban megszokhattátok, minden hétfőn a gyerekkorunk emlékeiből idézek fel néhány érdekesebbet ebben a rovatban.
Foglalkoztunk már fotózással, zenehallgatással, filmezéssel, édességekkel és most olyan emlékeket próbálok felidézni amiben szerintem nektek is részetek volt egykoron és máig emlékeztek rájuk.

Ebben a részben nem a tárgyak játszák a főszerepet, hanem inkább az események amelyeket gyerekként nagyon sokan átéltünk.
Egészen biztosan kimarad majd egy-két érdekesebb dolog a felsorolásból, de ezeket Ti is felidézhetitek kommentben.

url.jpg

Gyerekkorunk egyik meghatározó része volt a kisdobos, majd pár évvel később az úttörő avatás. A gyerekek általában örömmel várták, hogy ezen az avatáson átessenek.
A tanáraink általában megkövetelték, hogy tudjuk a kisdobosok hat, majd később az úttörők tizenkét pontját is. Az általános iskola alsós évfolyamaira járók voltak a kisdobosok, míg a felsősök az úttörők voltak. Az öltözet ennek megfelelő volt. A kisdobosoknak fehér ing, kék nyakkendő, síp és kisdobos öv, míg az úttörőknek fehér ing, piros nyakkendő, síp és úttörő öv volt az egyenöltözet.
A középiskolába lépve ennek a helyét KISZ, ami már egy teljesen más történet volt.

vosztok_ors_naplo_reszlet_avatas.png

Őrsi gyűlések - Az osztályokban a gyerekeknek kötelező jelleggel kellett őrsökbe csoportosulniuk. Az őrsök elég vegyes képet mutattak, hiszen a  jobb és rosszabb tanulók egyaránt helyet kaptak a 10-12 fős csoportokban.
Az őrsök természetesen igyekeztek a legkiemelkedőbbek lenni, így tanulmányi versenyeken, szemétszedéseken, papírgyűjtéseken, sportversenyeken, kirándulásokon is együtt tevékenykedtek általában a gyerekek. Az egyes tevékenységekről írásos beszámolók is születtek amelyek az őrsi naplóba kerültek be szép rajzok kíséretében.
Arra nem emlékszem milyen gyakorisággal, de őrsi gyűléseket is tartottunk, ami nálunk általában káoszba fulladt és poénkodásba, de más helyeken biztos komolyabban vették ezeket a kisdobos és úttörő élethez tartozó feladatokat.

unnamed_3.jpg

Őszi szüreti munkák - Ha jól emlékszem már általános iskolában és később középiskolában is részt vettünk az őszi betakarítási munkákban, ami annyit jelentett lényegében hogy a mi környékünkön egy hétig iskola helyett szüretelni jártunk valamelyik termelőszövetkezetbe.
Ezt akkoriban hatalmas bulinak éltük meg, hiszen nem kellett suliba menni, helyette szüretelhettünk és bármennyi szőlőt megehettünk és még egy kevéske pénzt is kerestünk a munkánkkal. Igen, pénzt is kerestünk aminek egy része az osztálypénztárba került, míg egy másik részét mi kaptuk meg.
Ez egy tipikus win-win szituáció volt. A TSZ-ek olcsó munkaerőt kaptak, aki leszedte a beérett gyümölcsöt, mi pedig néhány száz forinttal gazdagabbak lettünk.

mtsi_19850524_0025.jpg

OSN - Ez a három betű keveseknek mond már valamit, de aki a 70-es, 80-as években volt fiatal az pontosan tudja, hogy ez bizony az Országos Sportnapok rövidítése volt.
Az OSN egy rangos sporteseménynek számított, ahol az iskolák különböző tornához köthető formációs gyakorlatokkal mutatkoztak be. A mai napig pontosan emlékszem, hogy mi műanyag súlyzókkal végeztünk különböző mozdulatokat Lionel Richie Say you Say me című számára.

68585255_2440386139381820_7704070563265773568_n.jpg

Honvédelmi napok - Általában a honvédelmi napok is az iskolai élettel estek egybe. A Magyar Honvédelmi Szövetség rendezésében zajló országos eseményt minden településen másképpen tartották meg.
Jellemzőek voltak a különböző akadály vagy váltó versenyek, de ahol lehetőség nyílt rá ott a gyerekek egy kicsit betekintést nyerhettek az MHSZ és a honvédség életébe is. Nálunk lehetett harckocsikba ülni vagy az MHSZ azóta tönkrement lőterén légpuskával célba lőni is.
Igazából ez egy érdekes rendezvény volt, ahol olyan világba nyerhettünk gyerekként betekintést ami akkoriban számunkra kicsit elérhetetlen volt.

Nos ebbe a részbe ennyi fért bele. Pedig lett volna még miről írnom bőven - elég ha csak az osztálykirándulásokra, a gyárlátogatásokra vagy a minden iskolát érintő szemétszedésekre gondolok.
Talán majd a következő részben ismét öt hasonló emléket idézek fel. Ehhez várom a Ti ötleteiteket is kommentben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3516425670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása