Édességek a gyerekkorunkból
2021. február 08. írta: ToyaHSW

Édességek a gyerekkorunkból

Az elmúlt hetekben egy kis múltidézésre invitállak benneteket, amiben tematikusan igyekszem egy-egy témát alaposan körüljárni és megosztani veletek a saját emlékeimet.
Ebben a rovatban már foglalkoztunk a zenékkel, a zenehallgatással, a filmekkel, a legutolsó részben pedig gyerekkorunk szörpjeit igyekeztem bemutatni nektek a teljesség igénye nélkül.

Ezen a héten gyerekkorunk édességeit veszem sorba, illetve mutatok be közülük számomra öt igazán emlékezeteset. Szerintem ezek közül az édesség közül Ti is sokra emlékeztek, sőt szerintem még sok esetben az ízeket is pontosan visszatudjátok majd idézni.
Vágjunk is bele ebbe a kis gasztronómiai utazásba :)

fortepan_111703.jpg

Kezdjük az igazival, a csavaros fagyival ami ismét reneszánszát éli. A csavaros fagyi az én gyerekkoromban a legkönnyebben és a legtöbb helyen megvásárolható fagylaltnak számított.
A gép tulajdonságainak köszönhetően a választék általában szerény volt (két íz), de ezeket akár együtt is kérhettük. Mivel a gép lágyfagylaltot készített és abból sem az igazán jó félét, így a fagyi rendkívül gyorsan olvadt el és az íze is hagyott maga után kivánnivalót.
Ezt ellensúlyozta az ára, hiszen 2 Ft-ért már egészen nagy adagokat kaphattunk :)

telifagyi.jpg

Ha fagyival kezdtem, akkor folytatom a sort a fagylalt téli változatával, ami itthon egyre több helyen tűnik fel ismét a boltok polcain.
Nekem soha nem tartozott a kedvenceim közé a téli fagyi. A benne található vajas krém soha nem tartozott a kedvenceim közé, aminek köszönhetően borzalmasan tömény és émelyítően édes nasit kaptak a gyerekek.
Ahogy említettem már a nagyobb bolthálózatok a tematikus retro hetek keretében újra árulják az édességet, de nekem még soha nem volt bátorságom kipróbálni.
A negatív élmény úgy tűnik egész életemben kisérteni fog már :)

cumi.png

Amit viszont imádtam gyerekként az a gumicumi volt. Egy klasszikus gumicukrot kaptunk egy cumira öntve, amit mindig vidámság volt nyalakodni.
Az ízesítése két vagy három féle volt, de igazából bármelyik jöhetett, mindet egyformán szerettük. Nagyon mókásan nézhettünk ki viszonylag nagy gyerekként cumival a szánkban, de ez se bennünket, se a többieket, se a felnőtteket nem foglalkoztatta különösebben.
Mivel ez is egy igazi filléres édesség volt, így elég sokszor vásároltunk ilyet magunknak. Természetesen anyag ebben az édességben sem volt még véletlenül sem :)

nyaloka-1.jpg

A nyalókák általában minden boltban trafikban megvásárolhatóak voltak számtalan változatban. Gyerekkorunk egyik klasszikusa a Kojak nyalóka volt, de természetesen más változatokban is megtudtuk vásárolni az édességet.
Ez lényegében sok esetben klasszikus cukorka volt, amit egy nyélről kellett lenyalogatni. Különösen emlékszem a képen látható virágos nyalókákra, amelyek azért igazából a lányok kedvenceinek számítottak, de azért mi sem vetettük meg őket.
Az ízesítés itt is változatos volt és az árának köszönhetően minden gyerek számára egyszerűen megvásárolható édességnek számítottak.

unnamed_2.jpg

A kekszek is részét képezték az életünknek. Azért általában a nagyi által készített kekszek voltak az igazi kedvencek és mindenki számára elérhetőek, de azért a boltokban is árultak nagyszerű kekszeket.
Elég csak a klasszikus és ma is megvásárolható Pilótára vagy a Csokis parányra gondolni.
Amiért mégis a Tere Fere Linzert mutatom meg nektek az a doboz, aminek az alsó részén egy gyerekeknek készült kivágható és összerakható papír játék volt. Ezek akkoriban a Kisdobos újságra voltak jellemzőek és akkor is érdekességnek számított egy ilyen apró kedvesség a keksz gyártójától.

Kb. a végtelenségig tudnám sorolni gyerekkorom édességeit amelyekre szívesen emlékszem. Ilyen volt a 2 Ft 10 fillérért árult Túró Rudi vagy a Krémtúró is vagy a sokkal rosszabb ízélményt jelentő Krumplicukor is.
Sajnos a rovat keretei között öt édességet tudtam nektek bemutatni, de azért remélem ezekre Ti is mindannyian emlékeztek.
Nektek volt igazi kedvencetek? Mire emlékeztek a gyerekkorotokból és milyen ízek maradtak meg benneteket?
Várok hozzászólásaitokat komment formájában!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8016420498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2021.02.09. 10:15:34

hosszúkás celofánban a bocskorszíj, és mellette a finnyásabb gyerekeknek (nekem) ugyanennek az édes változata, 3 színű (piros, sárga, zöld) gumicukor szalag (talán inkább zselécukor, vagy valahol a kettő között).

ember100 2021.02.10. 00:02:27

Helló !

Szerintem az első generációs Túró Rudi csak 1.20 vagy 1.50 volt
Tutti Frutti egyenként csomagolva a melegben a cukorka ráolvadt a papírra , Nebuló grill cukorkás drazsé , tejdropsz na az nagyon nem szerettem , Tisza kavics , 2 forintos savanyú cukor ami felsértette az ember szájpadlását ha sokat evett , Futball mentolos cukorka 2.10 az szuper mentolos volt , likőrös cukorka olyan mint a Dianás cukor csak nem volt csokimáz celofánba csomagolt és több színű ízű volt. Albert keksz vagy 8 centi átmérő, lehetett kapni színes 2 mm átmérőjű cukordrazsét még ezüst színű is volt köztük az volt a nagy kedvencem .
Azért ha látok még most is veszek krumpli cukrot :)
Néha vannak retró hetek valami kék sárga láncnál .
A fenébe de öreg vagyok :)

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2021.02.10. 07:59:22

Az egyik legklasszikusabb retró édesség a krumplicukor. Épp tegnap vettem a Lehel téri piacon, de óriási csalódás volt, mivel semmi köze az eredetihez.
De a retró édességek között meg lehetett volna emlékezni az olyan klasszikusokról is mint a Frutti, a Tejkaramella, a Duna,- és Tiszakavicsról, és még egy csomó más finomságról.
Szóval ez egy elég sendriánul összedobott válogatás.

midnight coder 2021.02.10. 08:00:46

Mondjuk a téli fagyit én sem szerettem. A Tere-fere viszont nagy kedvenc volt, ahogy a TV linzer is. Meg a Boci csoki, késõbb a Túró Rudi. Illetve, voltak az utasellátós sütik, azokat is imádtam, bár azokhoz elég ritkán jutottam hozzá gyerekként. Illetve még az Albert keksz amire jó szívvel tudok visszaemlékezni. Volt azon túl egy Africana nevû borzalom, azt nagyon nem szerettem. Ma elég sok retró édesség van, de õszintén szólva én egyedül az Albert kekszet találtam olyannak aminek köze van az eredeti recepthez, és nem csak a csomagolást másolták.

Boar. 2021.02.10. 09:06:51

@midnight coder: Az africana földimogyorós csoki az valóban borzalmas volt, a télifagyi is.
Volt valami orosz jégkrém amit néha lehetett csak kapni, az nagyon finom volt.
A csavaros fagyit nagyon szerettük, mostanában, ha nyitva találom az andocsi fagyizót, mindig megállok, ott nagyon finomat adnak.
A konyakmeggy is finom volt, nyilván nem volt összehasonlítási alapunk így az volt A bonbon.

csehlencse 2021.02.10. 10:02:13

Selyemcukor - kakaós krémmel volt töltve, nagyon szerettem. Málnaízű keménycukor, krumplicukor, eredeti Boci csoki. De én annyira édesszájú voltam (vagyok), hogy még a csokis sajtot (=Mesesajt) is képes voltam megenni.
Limo italpor - soha nem csináltunk belőle italt, mindenki a tenyerébe öntötte és onnan nyalogatta.
A kekszeket nem nagyon szerettem, egy fajta van csak, amire szívesen emlékszem, bár a nevét nem tudom. Téglalap alakú volt, és kristálycukor volt a tetején.

Ehetetlen Odó 2021.02.10. 10:16:57

@Flashy7: Ah, a régi bocskorszíj...! Az igazán pompás volt. Most néha árulnak valami nosztalgia-változatot, hát annak köze nincs a hajdanihoz.
Ki emlékszik a Kasura meg a szalmiák-cukorkára? Meg az eukaliptuszos gumicukorra? Meg az ánizs-mentolosra?
Én azon kevesek közé tartozom, akik szerették ezeket az ízeket...

Ehetetlen Odó 2021.02.10. 10:20:38

@ember100: Öreg? Akkor én mit szóljak?
Én még emlékszem a Mecsek kockára (25 fillér), a Balaton kockára (30 fillér) és a Troli szeletre (70 fillér, talán...).

St. Borbolya 2021.02.10. 10:45:50

Van nálam vénebb?! 505-ös savanyú cukorka?

csiri bá 2021.02.10. 10:46:57

Zi-zi
www.konyhalal.hu/wp-content/uploads/2015/01/image33.jpg

Meg ezek a cukordrazsék:
konyhalal.hu/wp-content/uploads//2015/01/image87-260x600.jpg

De hogy annak a kristálycukorral megszórt keksznek mi volt a neve, fogalmam sincs. :)

nyelv-ész 2021.02.10. 11:30:25

Dunakavics? Melba-kocka? Li-Mo? Dianás cukorka?

Max Cuda 2021.02.10. 14:01:52

@ember100: Mindegyik finom volt amit soroltál és akkor gyártottak DE a világ legfinomabb édessége ez volt evör!!!

galeriasavaria.hu/en/termekek/reszletek/gyujtemeny/2983055/Retro-pereces-doboz-1982-Magyar-Edesipar-Zamat/#lg=1&slide=0

sako 2021.02.10. 14:38:27

A régi autósszeletre emlékeztek (70-es-80-as évek)? Citromsárga volt a csomagolása, rajta egy Forma-1-es autó. Az ízének köze nem volt a mostani autós szelethez, bár volt benne némi kókusz, de inkább olyasmi íze volt, mintha a sportszeletet kicsit megkókuszozták volna. Nekem nagy kedvencem volt.
Meg még a Sió szeletet imádtam nagyon.

Dee_ 2021.02.10. 15:29:21

A nugátos szeletet nem szerettem, a téli fagyit sem.

Aminek a (mesterséges) íze még mindig könnyen felidézhető, az a poharas Leo jégkrém, a banános!
Nem tudom, emlékeztek-e a Cerbona gabonapelyhekre, abból is volt banános, ami zöldes
re színezte a tejet. Tudni sem akarom, mi volt benne. :)

hopp11 2021.02.10. 16:20:45

A tölcséres "téli fagyi" bennem is azonnal felrémlett a cím olvastán, anélkül, hogy láttam volna, mi szerepel az írásban. Csak párszor ettem, én se szerettem, mégis az ötlött fel bennem először, mint rerto édesség.
Ami viszont igazán jó volt, az a Piros mogyorós csoki és a Boci csoki. Bár a szocialista gazdálkodásnak megfelelően a piros mogyorósban a mogyorók egy része bizony nem volt megfelelő (avas, romlott, stb). Emlékszem, mindig azon gondolkodtam, hogy ha Magyarország nyugaton lenne, tehát nem szocialista gazdaság lennénk, akkor ezek a mogyorók mind tökèletesek lennének. Nem hittem volna, hogy mikorra ez megvalósul, addigra már nem lesz Piros
mogyorós. Ami még jö volt, a túró rudi és a gumicukor, de azok most is megvannak. No meg a csokis parány. Annak idején a napköziben uzsonna vagy ebéd után mindenki kapott 3-4 db-ot. Imádtam. Szerencsére most is árulják, rendszeresen veszek belőle vödörrel. Ugyanolyan az íze, mint gyerekkoromban.

TAEdison 2021.02.10. 17:12:37

@csiri bá:
A kristálycukros keksz az "öt órai tea" volt. Reggelire gyerekként rengeteget ettem. Meg a zsúrkekszet is.

Weißkopf 2021.02.10. 17:38:09

@Ehetetlen Odó: Talán? Mi az hogy! És a Korfu szelet (kedvencem volt), Bajtárs szelet (öcsém kedvelte), Mitugrász szelet? Utóbbi papírján mintha egy gyerek akart volna a villamosra ugrani (úgy 60 évvel ezelőtt). Meg a piszok drága Melódia szelet (talán 3 Ft volt akkoriban, 3 Sport szelet ára), újabban más néven és 150 Ft-ért vesztegetik. Meg a több ízben kapható furé cukorkák! Én a meggyeset kultiváltam (ha anyám vett belőle pár dekát).

Weißkopf 2021.02.10. 17:45:42

@hopp11: "Annak idején a napköziben uzsonna vagy ebéd után mindenki kapott 3-4 db-ot" [mármint csokis parányt] De jó iskolába jártál! Mifelénk (VI. kerületi Labda utca 4.) parány még mutatóban sem volt. Uzsonnára többnyire tepertőkrémes vagy hitlerszalonnás kenyér járta, talán havonta 1× volt téliszalámi a kenyérszeleten.

rfalcon 2021.02.10. 20:11:01

Én úgy emlékszem, hogy a Dörmögő Dömötörben voltak kivágható játékok, nem a kisdobos újságban.

zaturek 2021.02.10. 20:16:10

Volt egy bordó színű, hosszú, lapos (talán) meggy ízű nyalóka, a nevére nem emlékszem. A szélességét úgy lőtték be a gonosz édesipari formatervezők, hogy amikor a gyerek betolta az arcába, a szája az ideálishoz képest kb. másfélszeresére nyúlt vízszintes irányban. Beszélni nem tudtál közben, az alsó ajkadon lefolyt a nyál, és ha még ez sem volt elég, a nyalóka széle sorjás is volt, tehát jó eséllyel behasított a szájzugodba, plusz megfestette pirosra a nyelvedet és a szád szélét is. Úgy néztünk ki, mint Joker a Batmanből.
Ettől függetlenül imádtuk. :)

Volt még egy citrom- és narancssárga színű hosszúkás nyalóka is, ebbe valami versenyautó volt domborítva, már nem emlékszem pontosan.

Ehetetlen Odó 2021.02.10. 20:50:58

@zaturek: Erre a nyalókára emlékszem... ha nem vigyáztál, szélesebbre vágta a szád nyílását...

ToyaHSW 2021.02.10. 20:55:15

@rfalcon: Igazad van, rosszul írtam.

2021.02.10. 21:14:40

Nahát, hogy egyesek nem szerették az Africana csokit. :-D Nekem nagy kedvencem volt, azóta sem ettem jobbat. A Boci csoki sem nagyon rúgott labdába mellette, pedig az is finom volt.

altera 2021.02.10. 22:19:14

megtudtuk = meg tudtuk (elváló igekötő)

ember100 2021.02.10. 23:20:17

@Ehetetlen Odó:
Helló !

Te nyertél én csak a 80 filléres sport és úttörő szeletre emlékszem , meg a 20 filléres mini bocsi csokira ezek voltak a legolcsóbbak.

ember100 2021.02.10. 23:24:46

@Max Cuda:
Helló !

Igen tényleg finom volt . Most is lehet ilyesmit kapni valami multinál de már nem az igazi :)
Én most a Tisza kavicsra és a Nebuló cukorkára gyúrok valahol láttam is a neten , rendelek belőle vagy 1 kilót de hamar elfogyna :)

ember100 2021.02.10. 23:30:04

Helló !

Nem akarok reklámot csinálni , nincsenek részvényeim a boltban , nem melózok ott :)
www.edessegek.hu/retro-edessegek-125
De ezt mindenkinek aki itt van látni kell :)

jegeskaveee. 2021.02.10. 23:57:07

Korfu, Ferke, Balaton kocka, tejdropsz, zizi, Tisza-kavics, Ezüst-kocka, Arany kocka, Moszkauer, tovább is van, mondjam még?:)))
Ugyan nem édesség, de a suliban nagyon népszerű volt a fagyasztott szilva, uzsonna helyett is azt vettük...:)))

élhetetlen 2021.02.11. 00:22:51

Nehéz kérdés ez, hogy csak megöregedtem, vagy tényleg sokkal rosszabb lett pár, még ma is azon a néven futó édesség. Azt hiszem, mind a kettő tény, mert vannak a régiek közül ugyanolyan jók ma is.
A téli fagyit szerettem, rá is buktam, mikor újra megjelent, de egy próba után letettem róla, a régi krémesebb volt, és kevésbé édes. Ugyanígy jártam a régen szeretett Pilóta keksszel is, már nem jó.
A diannás cukor, viszont olyan, mint volt, szerintem, szerettem, szeretem, és most is van meztelen is, csak meg kell találni. (pár éve láttam, vettem), a csokis meg kapható. Selyemcukor, nadddon szerettem, már rég nem láttam. A tejkaramella (most a lengyel van), ugyanolyan jó, mint az emlékeimben), nem fogható minden a korra.
A Sport szelet végig kísérte az általános iskolai éveimet. Falu, tehenünk volt, a tejeskávét vittem, út közben vettem egy Sport szeletet, és egy sós kiflit. Ez volt a sulikaja. Azt is vettem pár éve, ehetetlen. A Korfu szeletet is szerettem, de az csak ritkábban, nasinak vettem.
A Dunakavics nem játszott nálam, francia drazsé párti voltam, csak egy sztori arról, mikor hülye felnőttek hülyét csinálnak egy gyerekből. A négy év körüli unokaöcsém megkérdezte, hogy találtam-e már a Duna parton dunakavics cukrot. Mondom, hogy nem, magyarázom, hogy azt is gyárban csinálják, mint a szaloncukrot, stb. Nagyon komolyan rám néz, és azt mondja, azt hiszem tévedsz. Valamelyik tekintélyesebb családtagja (apja, nagyapja) beetette. Kész.
És még egy sztori, ez még hosszabb, ugorható. A Jancsika. A sulival majdnem szemben volt egy cukorka boltja. Nem nevezném fogyatékosnak, rendelt, eladott, vitte a boltját, csak kicsit lassú volt, és túl rendes, nem véletlenül volt negyven évesen is Jancsika. Talán enyhe autizmus, nem tudom, de életemben nem láttam nála kedvesebb embert. Nyalókák, sok kimért cukorka, és, ha csak annyi pénzed volt, lemérte a három szem cukrot is a kis papírzacskóba. Megédesítette a napjainkat. Még a történethez. 40 éves kora körül bezárta a boltot, „világgá ment” (gondolom rokonokhoz, ismerősökhöz), hogy addig nem jön haza, míg feleséget nem talál. Egy hónap múlva megjött a feleséggel, nyitottak, örökbe fogadtak egy kislányt, felnevelték, és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Szép emlék.
Bocs hosszú lett, de jólesett nosztalgiázni.

élhetetlen 2021.02.11. 00:39:11

@jegeskaveee.: Ahogy így mondod! Már el is felejtettem. A fagyasztott szilva, csak félig kiolvadva, utána elszopogatva. Úgy még édesség is, mint a fagyi.

Édua84 2021.02.11. 08:06:24

Áá, a télifagyi valami borzalom volt, mégis mindig megettem, ha kaptam.
Nekem a kedvencem a "Kókuszos" csoki volt (Kék alapon, majommal és néger kisgyerekkel a csomagoláson). :)

Ehetetlen Odó 2021.02.11. 08:59:46

@jegeskaveee.: 2,80 volt egy doboz. De gyorsan kellett felfalni, mert ha teljesen kiolvadt, akkor már elég löttyedt vacak lett...

jegeskaveee. 2021.02.12. 10:43:29

@Édua84: Volt ugyanez ceruza formában is.:)))

Bogika78 2021.03.03. 23:05:01

Csokiból a krémes töltötteket szerettem csak (a simát és a mogyoróst nem, most sem :D). Így a kedvenceim a banános Bea, a meggykrémes Emőke, az ABC, a Metro, a Kajszi és a táblás gyümölcskrémes sorozat voltak... utóbbiból különösen a diókrémes, az ananászkrémes és a Hírös barackkrémes ízlett, emlékeztek rájuk?
Kekszpárti sosem voltam, a Barbara volt az egyedüli, amely ízlett (kókuszos keksz sötétbarna nugátos mogyorókrémmel töltve.) Az összes közt a kedvenc édességem pedig a krémtúró sorozat volt: mazsolás-vaníliás, sima vaníliás, citromos és narancsos volt belőle, később banános is. Imádtam :)!
A téli fagyit én szerettem, persze a Leó és a Roll jégkrémet azért jobban :). Igazából az 1 édesség, amit utáltam és mindig szüleimnek kellett megenni, ha kaptunk, az a Négercsók volt... az a nyúlós, émelyítően édes hab számomra értelmezhetetlenül rossz volt. De ezen kívül szinte mindenre jó szívvel emlékszem :).
süti beállítások módosítása