Szörpök a gyerekkorunkból
2021. február 01. írta: ToyaHSW

Szörpök a gyerekkorunkból

A gyerekkorunkban az üdítőitalok választéka meglehetősen szerény volt, ráadásul az átlag családok otthonában nem is álltak hegyekben a kólás üvegek, helyette mindenki a jóval olcsóbb és tovább tartó szörpöket választotta inkább.
A szörpök manapság is népszerű termékeknek számítanak és sokak számára lehet meglepetés, hogy néhány gyártó már a 70-es években is jelen volt a piacon.

A szörpök ízesítése az első időkben elég szűkös volt (és elmondások alapján a minőség is változó volt), de ez idővel megváltozott és tényleg elég sok változatban juthattunk hozzá a szomjúságot oltó nedűhöz, ami a gyereknek nagy kedvence volt.
Aki a 70-es, 80-as években volt gyerek, azoknak biztosan volt kedvenc szörpük, amit otthon mindig megtalálhattak a konyhapulton.
Idézzük fel ezt az időszakot egy-egy emlék és fénykép segítségével!

8d0bec9b801c8ae8df380aec311e46e8.jpg

Amivel legtöbben találkoztunk az a Szobi Szörp termékcsalád darabjai voltak. Különösen népszerű volt a Jaffa szörp, ami leginkább a narancs ízű üdítőre emlékeztetett, de ezen kívül citrom, ribizli, szamóca, narancs, golden alma és a klasszikus málna ízekben is megvásárolhatóak voltak.
A jaffa szörp története elég régre nyúlik vissza, így ha érdekel benneteket ez a történet akkor a Tó-retró blogon megjelent 2019-es cikket mindenképpen érdemes elolvasnotok.
A Szobi szörpök még mind a mai napig megvásárolhatóak, de az íz választék az én gyerekkorom óta jelentősen bővült azért, ahogy utánanéztem.

482e52fc591c73faa16316c982394d6d.jpg

Csókolom Ági van? Egy klasszikus reklám szlogenje hangzott így még a 80-as években. Az államigazdaságok által készített különböző ízesítésű gyümölcslevek és szörpök akkoriban elég népszerűnek számítottak.
Az ízesítésekben leginkább az itthon termelt gyümölcsök köszöntek vissza, így nem találhattunk az Ági kínálatában kóla vagy jaffa szörpöket sem.
Az Ági mind a mai napig jelen van a piacon és egy megvásárolható termék.

03b6e177227cf7f5d49011fd30d3ab41.jpg

Szintén nagy szörpgyártónak számított a 70-es, 80-as években a Herbária is, ami leginkább gyógykészítményeiről volt ismert. Ez a vonal a szörpkínálatukban is hűen tükröződött.
A Csipke szörp (nálunk legtöbbször ez volt otthon) volt a legegyszerűbb gyártmányuk, de a gyógynövényekből álló Viróma és a Morella szörp is a kínálatuk része volt.
A Herbária mind a mai napig jelen van a szörpök piacán és még a Csipke szörp is része a kínálatuknak.

A szörpök piacán a nagyokon kívül más kisebb Termelő Szövetkezetek és Állami Gazdaságok is jelen voltak, így a kínálat bár sok esetben hasonlónak volt mondható, de mégis bőséges volt.
A szörpök között pedig tényleg találkozni lehetett extra különleges ízekkel is, mint például a Puncs vagy a Kóla. Emlékszem amikor először kóstoltam kóla ízű szörpöt az hatalmas élmény volt, bár ízre nyomokban sem emlékeztetett a Pepsi Colára :)

Nektek vannak emlékeitek a gyerekkorotok szörpjeiről? Melyiket szerettétek? Milyen ízesítés volt a család kedvence?
Írjátok meg hozzászólásban!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3716409056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheRminator 2021.02.03. 10:27:50

Nagymamám málnaszörpje volt nekem a szörp. A boltiak nem izlettek. (70-es évek)

szekertabor · provo.blog.hu 2021.02.05. 09:46:09

Én az Erdei Termék Vállalat szamócaszörpjét szerettem. Ők gyártották az ET ÜD fantázianevű üdítőitalokat is.
süti beállítások módosítása