Így rögzítettünk és néztünk képeket régen
2021. január 18. írta: ToyaHSW

Így rögzítettünk és néztünk képeket régen

Ezen a héten is találtam egy érdekes témát, amire szerintem mindenki szívesen emlékszik vissza gyerekkorából. Ezúttal a fényképezésről és a filmrögzítésről idézem fel az emlékeimet, de természetesen kommentben ezúttal is szívesen veszem a Ti hozzászólásaitokat is.
Mai szemmel kicsit furcsának tűnhet, de egykoron mi még kifejezetten céleszközöket használtunk az emlékek megörökítésére.

Amikor manapság már egy fénykép vagy videó elkészítéséhez elég egy mobiltelefon, akkor valóban kicsit furcsának tűnhet, hogy egykoron erre a célra mi fényképezőgépeket és nem túl jó minőségű videókamerákat használtunk, az emlékek megtekintéséről pedig akkor még nem is beszéltem.
Pedig érdemes erre a részletre is kitérni. A fényképezőgépek még filmre rögzítették a képeket, így nem volt lehetőségünk a javításra. A helyzetet bonyolította, hogy mindent magunknak kellett beállítani a gépeken, hiszen akkoriban még nem voltak ennyire okosak az eszközök és nem volt automata beállítási lehetőség.
A már említett filmeken korlátozott számú kockák álltak a rendelkezésünkre az emlékek megörökítésére. Ha egyszer elfogytak a kockák, akkor új tekercset kellett befűzni a gépbe és csak utána tudtuk folytatni a fényképezést.
A filmek árban is eltértek egymástól. A legolcsóbbaknak a fekete-fehér képek rögzítésére alkalmas filmek számítottak, míg a színes tekercsekért kicsit mélyebben kellett a pénztárcába nyúlni.
És ezzel még nem is értünk a dolgok végére. Az elkattogtatott tekercsekkel ezt követően be kellett bandukolni egy közeli Ofotért szaküzletbe, ahol némi pénz ellenében megkaptuk papír formában az emlékeinket egy-két hét elteltével és ekkor tudtuk csak meg, hogy mennyire is sikerültek jól a fényképeink.

A videózás sem volt egyszerűbb feladat, de erről majd szerintem a következő részben ejtek majd szót.

Merüljünk el egy kicsit a képrögzítés világába és idézzünk fel együtt pár kellemes emléket ezúttal is.

unnamed.jpg

Kezdjük a sort a fényképezőgépekkel, amelyek közül néhány érdekes darabbal egészen biztosan Ti is találkoztatok gyerekként.
Ez pedig ha elég idősek vagytok, akkor a Pajtás fényképezőgép volt, amit a Gamma Művekben gyártottak 1955-től egészen 1962-ig. A gyártásba 1960-tól a Fővárosi Finomechanikai Vállalat is besegített, hogy kitudják elégíteni az igényeket.
Egy rendkívül egyszerű fényképezőgépről volt szó, ami azért bőven megfelelt a kor igényeinek. A gép látószöge nem volt túl nagy, így igazán elég nehéz volt vele úgy fényképezni, hogy minden beleférjen a képre.

8b4a8f6244f185d5214f8122ca42.jpg

Íme egy olyan fényképezőgép, amivel valószínűleg már jóval többen találkoztatok gyerekként. A Szmena 8M a szovjet Lomo gyár sorozatának egyik legnépszerűbb darabja volt.
A Szmena 8M lényegében csak külsőleg tér el a Szmena 8-astól, de a Lomo legnépszerűbb és legtovább gyártásban tartott fényképezőgépe lett. A Szmana 8M gyártása 1970-ben indult és a cég 25 évig gyártotta a kicsit szögletes formájú gépet, amiből végül 21 millió darabot tudtak értékesíteni.
Érdekességként említem meg, hogy 2008-ban egy kék előlapos nosztalgiaváltozat is készült ebből a fényképezőgépből.
A Szmena 8M sokakkal kedveltette meg a fotózást és sokan ennek a gépnek a segítségével ismerkedtek meg a pontos beállításokkal megfelelő fényviszonyok esetén.

vintage-110-cameras-the-pocket-cameras-with-small-film-cartridges.jpg

Mi még javában a Szmenát kattogtattuk itthon, amikor nyugaton már a Pocket fényképezőgépek voltak divatosak. Sajnos ennek betörésére még kb.10 évet kellett várnunk, addig csak kémfilmekben láttunk ehhez hasonló eszközöket.
A Pocket fényképezőgépekbe egy kazettát kellett berakni, ami nagyban megkönnyítette a film behelyezését, hiszen nem kellett bajlódni a befűzéssel.
Ha az emlékeim nem csalnak, akkor alapból 24 képet lehetett készíteni egy tekercsre és lényegében sem nagyítás, sem más extra funkciója nem volt a készüléknek, de valamiért mégis mindenki imádta, mert olyan vagány volt.

polaroid-sx-70-xl.jpg

Ezek után elképzelhetitek mekkora élményt jelentett a Polaroid fényképezőgép amikor elsőnek kipróbálhattuk. Megszűnt az előhívás kellemetlensége, cserébe viszont sokszor rossz és gyenge minőségű képeket kaptunk, de azt néhány percen belül legalább.
A fotók az örökkévalóságnak készülnek, de aki Polaroid géppel fotózott egykoron az manapság már nagyrészt csak találgatja, hogy mi látható a 20-30 évvel ezelőtt készített képeken.
Szóval ennek a technikának is megvoltak a maga gyengeségei. Ja és el is felejtettem mondani, hogy a gép által használt papír nagyon drága is volt.

ede54cc0d36375fd79dd3ceaafefbeeb.jpeg

A képen látható fényképezőgépet egészen biztosan nagyon sokan ismeritek. A gép rendkívül egyszerű felépítésével és viszonylag elfogadható árával hamar népszerűvé tette ismét a fényképezést.
A fényképező érdekessége volt, hogy az úgynevezett eldobható gépek kategóriájába tartozott, ami annyit jelentett hogy filmet nem lehetett benne cserélni, így az elsütött fotók után az előhívásra magát a gépet kellett beadni, amit ezután már nem is kaptunk vissza.

Természetesen sokkal több eszközzel lehetett fotózni már akkoriban is, így igyekeztem azokat bemutatni amelyeket mi is elérhettünk itthon. Igaz volt amelyik csak jelentős késéssel tört be hazánkba, de mégis használhattuk ezeket a fényképezőgépeket is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6516393714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yerico1 2021.01.19. 19:52:04

A Szmena 8M nem egyezik meg a Szmena Szimbollal, mert a második újabb gyártmány. Nekem utóbbi van / volt, de sokat játszottam a 8-assal is.
süti beállítások módosítása