Így néztünk TV-t régen
2021. január 11. írta: ToyaHSW

Így néztünk TV-t régen

Mivel elég nagy sikernek örvendett a zenehallgatásról írt bejegyzésem, így arra gondoltam folytatom ezt az ismeretterjesztő sorozatot és több mára már retrónak számító dolgot is felidézek majd a következő hetekben.
A rádiózás után most a televíziózásról fogok szót ejteni, illetve pontosabban a televízióknak szentelek egy bejegyzést.

Mielőtt a televíziókra rátérnék azért néhány dolgot azoknak, akik nem akkoriban voltak gyerekek. Alapból a hazai televíziózás 1954 december 16.-án vette kezdetét az első próbaadással, amit  a 4 km-re található ORION gyárban tudtak fogni.
A következő próbaadás 1955 júniusában volt és összesen 15 nézője volt.
A próbaadások után elindult a televíziók gyártása az ORION gyárában, amelyekkel a dolgozó népet tervezték ellátni.
A rendszeres adások 1957 május 1-jével indulnak el heti három adásnappal.
Az első színes adásra egészen 1969-ig kellett várni, míg a heti hét napos adásra egészen 1988-ig kellett várnunk.
Sokan emlékeztek még talán gyerekként, hogy hétfőnként nem volt adás és akkor a rádiót és abban a mesét és a rádiókabarét hallgatta a család.

De ennyi történelmi visszatekintés után inkább térjünk át arra, hogy milyen eszközökön is néztünk TV-t egykoron.

d8c1697cabd78a94fe63b27ddf2a8ada-kekes-tv-retro-televizio.jpg

Ha emlékeim nem csalnak, nekünk egy ilyen vagy ehhez nagyon hasonló TV volt az első eszközünk. A képen egy Kékes televíziót láthattok.
Ez egy csövekkel bőven ellátott fekete-fehér készülék volt még, aminek bőven kellett idő a bemelegedéshez. Ez mai szemmel kicsit furcsának tűnhet, de akkoriban teljesen természetes volt, hogy a bekapcsolt televízió bizony nem azonnal adott képet és csak bizonyos idő elteltével volt jónak minősíthető a minősége.
Jellemzően a fényerő sem volt az igazi, így a nappali TV nézéshez mindenképpen be kellett húzni a sötétítő függönyöket a lakásban.

maxresdefault.jpg

A családunk anno a Kékes TV-t egy Videoton Color Starra cserélte le anno. Ez egy igazi néptelevízió volt, amit már elég sokan megengedhettek maguknak.
Távirányítója még ennek sem volt, így fel kellett állni a csatorna váltáshoz és összesen hat csatorna eltárolására volt lehetőség, de ez még így is több volt mint elég :)
Ez volt az a televízió, ami robbanós tv néven híresült el, ami az elhibázott konstukciónak, a rosszul elhelyzett alkatrészeknek és túlmelegedésnek volt köszönhető. Nálunk is előfordult otthon, hogy a TV füstölt, de egy gyors áramtalanítás megoldotta akkor a problémát.
A TV amúgy egyáltalán nem volt olcsó darab, hiszen az alig 4000 Ft-os átlagfizetéshez képest a készülékért 20.000 Ft-ot kértek a boltok - már ha éppen lehetett kapni.

perkatai-gyujtemenyek-radiotechnika-televizio-n5.jpg

Akik jártak a Szovjetunióba és mondjuk vittek ki magukkal Trapper farmert vagy más kurrens cikket, azok könnyedén tudtak az eladott árú árából maguknak televíziót vásárolni.
A szovjet ipar számtalan mobil készülékkel rendelkezett, amelyek különböző méretben várták a vásárlókat (már ha éppen lehetett kapni).
Ilyen készülék volt az Elektronika VL100-as is, amit Lenin születésének 100.évfordulójára adott ki a játékosok számára is ismerős nevű Elektronika cég. 
A TV 16 cm-es fekete-fehér képcsővel készült és a hordozható készülékek táborát erősítette. Aprócska volt, a hangja is gyengének számított, de a nyaralóban is tökéletesen használható volt, sőt a nyaraláson is működtethető volt egy 12 V-os akkumulátorról.

teve.jpg

És ha már a szovjet készülékeknél tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a piros, sárga és fehér színekben megvásárolható Junoszty 402 mellett sem.
Szintén egy hordozható szovjet televízióról van szó, ami azonban már emberibb képátlóval, jobb hanggal és igényesebb kidolgozással várta a vásárlókat. 
A történelmi hűség kedvéért ekkor már javában kaphatóak voltak itthon is hasonló Videoton televíziók színes képcsővel, távirányítóval, de azok azért jóval drágábban voltak megszerezhetőek.

photo_ritkasag-retro-itt-nokia-szines-tv-olcson-elado_34312283.jpg

Itt pedig egy ITT Nokia készülék látható, ami a 90-es évek elejének egyik meghatározó készüléke volt a hazai piacon. A készülék természetesen szép képpel, jó hanggal és kedvező árral igyekezett levenni a vásárlókat a lábáról elég jó eredménnyel.
Ez már az a korszak, amikor a nagyobb lakótelepeken a kábeltévék utat törtek maguknak és lényegében kinyílt a világ a televízió nézők előtt.
Valószínűleg erre az időszakra már igazán sokan emlékezhettek.

A jövő héten ismét visszatérek a rovattal, de akkor már más területen tekintünk vissza a múltba.
Tartsatok velem akkor is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9916383194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marciart 2021.01.12. 10:50:46

Nekem is van Budapest,kékes,és Color Sztar tv m, mindennap nézem őket nagyon hangulatosak ezek a csöves jószágok.

nincs1agy 2021.01.12. 12:55:49

@Marciart: Nézed, de nem kapcsolod be.:DDD

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2021.01.12. 14:36:59

Ha jól emlékszem nekünk Favorit tévénk volt. Lábakon állt és elég jó képe volt. Az első színes tévénket 1982-ben vettük az Argentin foci VB előtt, amikor édesanyám kórházba került. Ő nagyon nem szeretett volna színes tévét, de édesapám első dolga volt elmenni és megvenni az első színes tévénket.
Később édesanyám is beletörődött a "haladásba".

nincs1agy 2021.01.12. 18:37:22

:DD

Egy haverom sztorija volt , aki a piarista gimi kollégiumában lakott. Egyszer megkérdezték az ügyeletes felügyelő papot, hogy nézhetik e a közösségi szobában lévő tv-t egy kicsit lefekvés előtt.
Mire a válasz az volt, hogy:

-Persze, csak ne kapcsoljátok be ! :DDD

nyerafidesz 2021.01.12. 18:52:00

61-ben vettek tévét apámék. A bérházban még keveseknek volt, ezért néha esténként a szomszédok széket hoztak hozzánk, és az előszobából nézték a tévét.
süti beállítások módosítása