Csehszlovák Közlekedési kvartett kártya
2020. november 16. írta: ToyaHSW

Csehszlovák Közlekedési kvartett kártya

kozlekedeskvartettcseh_1.JPG

A kvartett kártyákról már nagyon sokszor írtam az oldalon. Ezekből a kártyákból nagyon sok különböző változat készült itthon is, de a paklik külföldön is népszerűnek számítottak.
Mivel nagyrészt fiúk kártyáztak, így szinte természetes módon a különböző autós, motoros és repülős kvartett kártyákból adták el általában a legtöbb darabot.

A ma bemutatásra kerülő kártya is ezt a vonalat képviseli és külön érdekessége, hogy Csehszlovákiában gyártották. A kártyát Sőregi Zoltánnak köszönhetem, aki több más paklival együtt ezt a gyönyörűséget is a gyűjteménynek ajándékozta.

Közlekedési kvartett kártyának neveztem el, mivel a pontos nevére és gyártójára nem sikerült ráakadnom. Azért lett közlekedés, mivel nem csak autók kaptak helyet a lapok között, hanem számtalan egyéb közlekedési eszköz is megtalálható a csomagban.
A kártyacsomagban megtalálhatóak a vízi, a légi, a kötöttpályás és a közúti közlekedés különböző eszközei is.

A lapok természetesen gyönyörű szépen vannak megrajzolva, azonban a technikai adatok a lapokról nagyrészt mellőzve vannak, ezek helyett az egyes kártyákon a képen látható közlekedési eszköz leírását és történetét ismerhették meg a gyerekek.
Mivel a többségünk az autóskártyákat ismerte, így nem árt elmondani hogyan is kellett játszani a kvartett kártyákkal.
A legáltalánosabb megoldás az volt, hogy a játékosok kaptak 5-5 lapot, míg a maradék az asztal közepén kapott helyet. Ezt követően mindenkinek el kellett döntenie a lapjait látva, hogy melyik négy kártyát próbálja összegyűjteni.
Ezután elindult a játék, ahol a játékosok a középen elhelyezett lapokból húztak egymás után egyet-egyet. Miután elfogyott a középre rakott maradék lap a játékosok egymástól húzhattak lapokat sorban.
A játékot az nyerte meg aki a legtöbb kvartettet összetudta gyűjteni.

Nem volt bonyolult, de nekem ettől függetlenül az autóskártya sokkal több izgalmat tartogatott.

Persze a többi kvartett játéknak is megvolt a maga szépsége és ez nincsen másképp a cseh Közlekedési kvartett esetében sem.
Itt a szépséget a grafika jelentette és az egyes kártyákon található érdekes járművek.
Nagyon szép és színes rajzolt grafikákkal díszített lapokat kaptak a gyerekek, amelyeken tényleg érdekes és különleges járműveket lehetett látni.

A csomag a következő képen épült fel. Az egyes számok különböző típusú közlekedési eszközöket takartak. Volt itt bicikli, motor, személyautó, busz, teherautó, sínen közlekedő járművek (vasút, villamos, metró), repülőgépen és hajók.
Néhány kártyán ismerős közlekedési eszközökkel is találkozhattunk, hiszen volt itt Tatra, Praga, Skoda, Jawa, Tu-144-es és sok más egyéb érdekes jármű is.
A rajzok nekem nagyon tetszenek és ez az ami igazán különlegessé teszi ezt a csomagot.

A kártyát igyekszem fényképek segítségével bemutatni és remélem sikerül is majd valamennyire visszaadnom a lapok szépségét.
Természetesen majd az életben is láthatjátok a cseh kártyát, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6516286696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása