Estrela RC Stratus
2020. november 05. írta: ToyaHSW

Estrela RC Stratus

stratus_2.JPG

Igazából a Blog TV-ben szerettem volna nektek bemutatni az Estrela által gyártott Stratus RC kisautót, de működési problémák miatt egyenlőre írásos formában ismerhetitek meg ezt a játékot.
Az Estrela név nem igazán cseng ismerősen szerintem itthon és ez annak köszönhető, hogy a gyártó székhelye Brazília.

Az Estrela játékgyárat 1937-ben alapították Sao Pauloban. A játékgyár az első időkben különböző babákat és fából készült kisautókat készítette a gyerekeknek.
Természetesen a technika fejlődésével a gyár is igyekezett lépést tartani és ennek köszönhetően egyre újabb és újabb termékek kerültek fel a palettára. 
A remek stratégiának köszönhetően az 1937-ben alapított cég még mindig állja a sarat és folyamatosan jelentkezik új játékokkal is.

A ma bemutatásra kerülő Stratust 1979-ben kezdték el gyártani és rögtön hatalmas siker lett. A Stratus név nem véletlen, ugyanis jogi megfontolásból nem használták a Stratos szót és a Lanciára sem utal semmi a kocsin.
A kocsi természetesen egy rally autó, ami megszólalásig hasonlít külsőre a már említett Lancia Stratosra. Szinte az utolsó apró részleten is észre lehet venni a hasonlóságot.
A játék elejét a lámpasor uralja, míg a tető felett egy bukókeretet, hátul pedig egy szárnyat láthatunk.
A kerekek gumiból készültek és igényesen kidolgozott felniken kaptak helyet.
Mindenképpen meg kell említenem, hogy a lámpák világítanak a bekacsolás után. És ha már itt tartok, akkor a bekapcsolásról is érdemes szót ejteni.
A játék aljában található elemtartóba kell behelyezni az elemeket. A működtetéshez két darab 1.5 V-os góliát elemre és egy 9 V-os elemre van szükség.
Ezt követően már csak be kell kapcsolni a játékot, amit igazán érdekes módon lehet megtenni.
A kocsi tetején található bukókeret a kapcsoló. Ezt felhúzva elindul a motor és máris irányíthatjuk a játékot, amennyiben a távirányítóba is raktunk egy darab 9 V-os elemet.

A játék motorja az elindulás után igazi rally autós puffogással fogadta a gyerekeket, ami annak volt köszönhető hogy belül lényegében egy aprócska dob kapott helyet, amit minden motorfordulatra megütött egy kar.
A játék amúgy a távirányítón jobbra és balra volt irányítható. Alapvetően a játék előre indult el, azonban ha valaminek nekiütközött, akkor a motor irányt váltott és az ellenkező irányba kezdett forogni és az autó tolatni kezdett.

A gyerekeknek persze ez az egyszerű megoldás egyáltalán nem jelentett gondot, hiszen azért mégis egy RC autóval játszhattak, ami 1979-ben azért még nem volt mindennapos dolog.

A két változatban készült, ami a külsőn kívül másban is eltért egymástól. Az egyik változat piros színt kapott és 40 Mhz-es frekvencián működött, míg a másik autó fehér volt és 27 Mhz-en volt irányítható.
Ennek az volt a jelentősége szerintem, hogy egy családban két hasonló és csak színben eltérő autó távirányítása így nem zavarta egymást.

A hozzám került játék persze nem tökéletes, ahogy azt már a poszt elején is említettem. A legnagyobb hibája, hogy nem reagál a gombokra és így nem fordul se jobbra, se balra.
A matricázása egy kicsit kopott lett mára, de szerintem így is egészen elfogadható.
Szerencsére eredeti dobozzal került hozzám, ami egészen különlegessé teszi ezt a játékot. Már csak arra az apró részletre lennék kíváncsi, hogy miképpen is került hazánkba egy Brazil játék.

Természetesen a múzeumban ezt a játékot is láthatjátok majd, de amíg nem tudom nektek személyesen megmutatni addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6016275336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása