Távirányítós PIKO MARS Kran
2020. augusztus 11. írta: ToyaHSW

Távirányítós PIKO MARS Kran

marskran_2.JPG

Már annyira régen mutattam nektek távirányítós játékot, hogy éppen itt van az ideje hogy egy újabb darabbal ismerkedjetek meg a blogon.
Ezúttal a PIKO által gyártott MARS Krant szeretném bemutatni nektek, ami a maga idejében egy igazi klasszikus volt. Akinek jó a memóriája biztosan emlékszik még, hogy egy MARS Muldenkipper nevet viselő játékról már írtam a blogon, nos ez a két játék lényegében csak felépítményében tér el egymástól.

A két játékot a VEB PIKO Sonneberg gyártotta és 1975 és 1980 között volt megvásárolható a játékboltokban. Ez egyáltalán nem számított akkoriban nagy időnek, hiszen a távirányítós Wartburgot, a Fiat 124 Coupét, a Mangustát, de még a forradalmi kormányzással szerelt Kippert is tovább gyártották mint a MARS sorozat játékait.
A sorozat amúgy összesen két darabból állt, amelyek természetesen tökéletesen kiegészítették egymást. Az egyik a már említett billenőplatóval szerelt Muldenkipper nevű jármű volt, míg a másik a daruval szerelt Kran volt.

Mint a két játék drótos távirányítóval rendelkezett és hernyótalpak segítségével tudtak közlekedni. Mivel csak a felépítmény tért el a két játék esetében, így a PIKO-nál nem volt túlságosan bonyolult dolguk a MARS sorozattal a mérnököknek.
A jármű távirányítója és működési elve pontosan azonos volt a többi hasonló PIKO járműével. Ez annyit jelentett, hogy egy áttétel segítségével egy fogaskerekes tengelyt tudtunk mozgatni a bowden segítségével jobbra-balra, ami meghajtotta a jobb oldali, bal oldali vagy esetleg mind a két oldalon található fogazott kereket.
A működtetéshez egyetlen 4.5 V-os elemre volt szükség, ami a kisebbik négyzet alakú távirányítóban kapott helyet.
A távirányítón két gombot és egy lemez fület találhattak a gyerekek. A gombokkal lehetett eldönteni, hogy a játék előre vagy hátra haladjon, míg a lemezből készült fül mozgatásával az előbb említett tengelyt tudtuk mozgatni, ami a kanyarodásban játszott szerepet.

A jármű pontosan megegyezett a MARS Muldenkipperrel. A felépítmény egyszerű narancssárga volt és az egyetlen dekorációs elem egy poroltó készülék volt a fülke mellett elhelyezve.
Az NDK-ban ennél a sorozatnál még az ablakokra sem fecséreltek energiát, ami azért egy kicsit illúzióromboló. Persze akkoriban ez különösebben nem érdekelte a gyerekeket, hiszen a lényeg az volt, hogy a játék menjen előre-hátra és jobbra-balra, valamint másszon át a lakásban a küszöbökön és az extra funkciókat is lehessen kezelni a játékokon.
Ezeknek a feltételeknek a MARS sorozat darabjai messzemenőkig megfeleltek. A dömperrel szépen le lehetett billenteni a rakományt, amit előtte a MARS Krannal feldaruztunk a platóra.
A MARS Kran felépítménye rendkívül egyszerű volt. A platón egy forgózsámolyon kapott helyet a darus rész. A forgózsámolyt egy kurbli segítségével mozgathatták a gyerekek mind a két irányba. A daru gémjét kézzel kellett mozgatni, de cserébe több különböző szögben is beállítható volt.
A lényeg persze maga a daruzás volt. Ehhez egy másik kurblit kellett tekergetni, aminek segítségével a fonalon logó horog le-fel volt mozgatható.
Innentől pedig már csak a gyerekek képzeletére volt bízva, hogy mit emeltek meg a MARS Kran darujával.

Szerencsére az NDK játékokhoz hasonlóan apróbb hibákkal, de átvészelte az eltelt éveket a MARS Kran. Nagyon régóta szerettem volna egy ilyen a gyűjteménybe a Muldenkipper mellé, hogy teljes legyen a sorozat és néhány év elteltével valóra is vált az álmom.
A játék természetesen működik (még ha nem is tökéletesen), így a múzeumban majd ezzel a kinccsel is találkozhattok majd.
Amíg azonban nem tudom bemutatni nektek ezt az NDK gyöngyszemet személyesen, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2516128844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása