Kínai útépítő munkagép
2020. július 10. írta: ToyaHSW

Kínai útépítő munkagép

munkagep_1.JPG

A kínai játékok már a 60-as, 70-es évektől jelen vannak az európai piacon és az első pillanattól kezdve sikereket értek el. A kezdeti időszakban a lemezjátékoknak köszönhetően voltak nagyon népszerűek a kínai játékok, de a későbbiekben a játékipar szinte minden területén megjelentek.
A sikert első sorban az áruknak köszönhetően érték el a kínai gyártók, amelyekkel az európai gyártók képtelenek voltak versenyezni.

Természetesen a kínai tarolásból a kisautók sem maradhattak ki, ugyanis ezt a piacot sem hagyták veszni a távol-keleti gyártók. Persze itt még az ismert márkák Matchbox, Hot Wheels tartják magukat, de azért elég sokaknál találkozni otthon Kínában gyártott kisautókkal is.
A mai napon egy ilyen játékot mutatok be nektek, amit 1997-ben gyártottak. Még nem számít igazán retronak, de 23 évével azért nem egy mai darab ez a játék sem.
Ráadásul szerintem gyerekként elég sokan találkozhattak az olvasók közül a Smart Toys valamelyik bliszteres kisautójával vagy készletével.

Az olcsó előállítási költségeknek és az ötletes csomagolásnak köszönhetően vélhetően sok szülő választotta a gyerekének a Smart Toys valamelyik csomagját.
A Smart Toys ugyanis előszeretettel forgalmazta készletben a játékait, amelyekben több jármű, emberek, fák, bokrok és egyéb kiegészítések kaptak helyet.
A Smart Toys járművei 1:87-es méretarányban készültek, így tökéletesen illeszkedtek a Matchbox méretű kisautókhoz.
A legnépszerűbbnek a különböző építőipar készletek számítottak, de kempingezős csomagokkal is lehetett találkozni a boltok polcain.

A ma bemutatásra kerülő jármű egy útépítős csomagból származik és sajnos csak magában élte túl az eltelt 23 évet. Ennek ellenére egy érdekes és szép darab, amit szerintem érdemes nektek is megismerni.
A jármű egy hernyótalpas munkagép, aminek a hátsó részén megtalálható egy maró, ami fel-le mozgatható bizonyos határok között, míg a játék elején egy üres rész található, ahova valószínűleg eredetileg valami kellék került fel.
A vezetőülésben kisautóktól szokatlan módon egy vezető is került, aki munkaruhában és védősisakban foglal helyet az ülésében, a kezelőpult előtt.
Ezen kívül még korlátok és egy kipufogó kémény került a játék felső részére.
A játék alvázában kapott helyet a hernyótalpas szerkezet, ami egyáltalán nincs túlbonyolítva. Két kerék van oldalanként, amelyeken egy gumi heveder fut végig. A gumihevederes megoldásnak köszönhetően a jármű nem gurul, viszont tologatásra nagyon szépen forog a hernyótalpas szerkezet.
A munkagép szinte teljes egészében műanyagból készült, de azért néhány fém alkatrésszel is találkozhatunk a játékon. 
A megszokott útépítéseken is látható sárga-fekete színkombinációt kapta a játék, amelyre néhány sárga-fekete biztonsági csíkozás és pár Dynamic ST007 A matrica került fel.

Összességében egy rendkívül egyszerű és akkoriban olcsón megvásárolható játékról van szó, ami tökéletesen elfért a Matchbox autók mellett és kiválóan lehetett játék közben szimulálni vele az útépítést.
Szerintem a gyerekek többsége erre a célra is használta a nem túl jól mozgó járművet.
Manapság már nem nagyon találkozni ezzel a játékkal, de azért a Smart Toys más bontatlan készleteihez egy kis szerencsével a nyugati aukciós oldalakon hozzájuthattok.

Természetesen a múzeumban több más kisautóval együtt ezzel a játékkal is találkozhattok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek a játékokat jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115992544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása