Gyerekkorunk könyvei 4.rész
2020. június 22. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk könyvei 4.rész

Természetesen folytatom a már elkezdett sorozatot, amelyben gyerekkorunk kedvenc könyveit igyekszem bemutatni nektek.
A 70-es, 80-as években még központi szerep jutott az olvasásnak, amihez az olcsó könyvek és a könyvtárak is kiváló lehetőségeket nyújtottak. Igyekeztünk a kötelező olvasmányokon kívül más könyveket is a kezünkbe venni és úgy gondolom ez nem is vált a hátrányunkra.
Most ismét öt régi könyvel nosztalgiázok és arra kérlek benneteket tartsatok ezúttal is velem!

001.jpg

Az Ian Livingstone könyvek már a 80-as években is hatalmas népszerűségnek örvendtek. Ezt a népszerűséget itthon az újdonság ereje hozta meg az írónak, hiszen előtte még csak hasonló kiadványokkal sem találkoztunk. Szerencsére az egyik kiadó remek lehetőséget látott az író könyveiben és sorozatban jelentek meg a művek. A Livingstone könyvek jellemzője volt, hogy lényegében a döntéseink befolyásolták a történet alakulását. Szükség volt az olvasás során még egy dobókockára is, hiszen különböző helyzetekben ennek segítségével alakult a történet folytatása.
Lényegében egy könyv köntösbe bújtatott szerepjáték volt minden egyes kiadvány, amelyekbe sárkányok, gyíkok, apokaliptikus ellenségek ellen is harcolhattunk.
Szerintem a fiúk többsége legalább egy Livingstone könyvvel találkozott gyerekként.

regi-defoe-daniel-robinson-crusoe-kalandjai-03ea_2_big.jpg

Robinson Crusoe kalandjait minden gyerek ismeri és olvasta. A hajótörést szenvedő utazó kalandjairól szóló könyvet szinte kötelező volt gyerekkoromban elolvasni.
Nem volt kötelező olvasmány, azonban a történet és az átélt kalandok miatt szinte letehetetlennek számított ez a könyv is. Filmes formában is megnézhettük, de az eredeti írott változattal a film nem vetekedhetett.

cidktkqturbxy8ym2nlmwzinte1njgymtg4ytq4njblnge4ngq4mze0ms5qcgvnkpudaadnaxtnabutbc0dim0bwg.jpg

A lányok kedvencének számított egykoron az Erich Kästner által írt A két Lotti című könyv. Az iker lányokról szóló történet minden gyerek számára ismerős lehet, bár a mai gyerekek leginkább már csak filmes változatban találkoznak vele.
A lányok egy táborban találkoznak, ahol hasonlóságukkal szembesülnek. Rövid úton kiderítik, hogy szüleik egykoron elváltak, egyikük Bécsben, míg másikuk Münchenben él. Úgy döntenek szerepet cserélnek és ennek köszönhetően számtalan kalamajkába keverednek.
Szórakoztató mese, amit tényleg imádtak a lányok.

jules_verne_a_rejtelmes_sziget_regeny_bemutatas.jpg

Verne Gyula regényei szinte alapműveknek számítottak gyerekkorunkban. Számtalan kalandot élhettünk át a könyveket olvasva.
A fantasztikus könyveknek számító kiadványokban csatlakozhattunk Némó kapitányhoz, utazás tehettünk a Rejtelmes szigetre, kalandozhattunk a föld középpontja felé, de akár a hold irányába is vehettük az utunkat.

covers_78268.jpg

Johanthan Swift népszerűségét a Gulliver könyveknek köszönhette. Gyerekként szívesen forgattuk ezeket a kiadványokat, amelyekben hősünk az óriások birodalmába vagy éppen Lilliputban tett látogatást.
Számtalan film, rajzfilm készült a történetekből és egy kicsit mi is eljátszottunk gyerekként a gondolattal, hogy milyen is lehet óriások vagy aprócska emberkék között élni a hétköznapokat.
Érdekes és lebilincselő történeteket vetett papírra Swift, így az 1700-as években írt történeteket még ma is öröm olvasni.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1215905300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Kató 2020.06.24. 02:25:53

Verne Gyula nevü író nem létezett.
Jules Verne igen.

Azt sem mondjuk hogy Washington György...
Azt mondjuk hogy George Washington.
Az a neve...

akati1984 2020.06.24. 09:13:08

es Thury Zsuzsa, Szabo Magda, Feher Klara, Gergely Marta?

ToyaHSW 2020.06.24. 09:40:51

@András Kató: Ezzel ne engem ostorozz, hanem az egykori fordítókat. Nem én neveztem át Verne Gyulára, ahogy a borítókat láthatod mind a két formátumot használták a neveknél és ez gondolom nem véletlen.

ToyaHSW 2020.06.24. 09:44:32

@akati1984: Köszi a tippeket. Mindenképpen szerepelnek majd!
süti beállítások módosítása