Lemezárugyár Közlekedési Játék
2020. június 09. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Közlekedési Játék

kozlekedesi_8.JPG

A mai napon ismét egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, ami itthon készült és gyerekkorotokban valószínűleg nagyon sokan találkoztatok is vele. Ez pedig nem lesz más mint a Lemezárugyár által készített Közlekedési Játék.
Ennek a játéknak mint annyi más Lemezárugyár által készített játéknak persze van egy igazi elődje. A hazai mérnökök valamikor egy játékkiállításon 1958-1959 körül találkozhattak a Technofix 295-ös Traffic Control játékával, amit sikeresen lemásoltak és 1962 őszén Közlekedési Játék néven piacra is dobtak.
Persze mivel erről akkoriban nagyon keveset tudtunk, így kifejezetten örömmel fogadták itthon a gyerekek a hazai változatát az óraműves szerkezetű autókkal működő lemezjátéknak.

Az eredeti Technofix által megtervezett útvonalak megmaradtak, az irányításra szolgáló gombok és a közlekedési táblák is változatlanok maradtak, mindössze a lemezből készült tábla grafikáját alakították át a Lemezárugyárban hazai vonatkozásúra.
A játék hosszú évekig maradt gyártásban itthon és ezen idő alatt azért némi változás történt rajta. Ez persze leginkább a külső csomagolást és a játékhoz tartozó autókat érintette.
Az első változatok még leszedhető tetejű kemény kartondobozokban kerültek a gyerekekhez, amelyek előbb sárga, majd később világoskék, piros, sötétkék és bordó színekben pompáztak. Ezekben az időkben a dobozokon a Közlekedési Játék felirat volt olvasható és a Lemezárugyár neve.
Az utolsó időszakra a kartondoboz felnyithatóvá alakult át, fehér színt kapott és a feliratok helyett a tábla rajza volt rajta látható. Sajnos a doboz minősége erre az időszakra nagyon leromlott, így jó állapotú dobozt találni szinte lehetetlen feladat lett mára.

Ahogy említettem már a táblát kicsit átalakították a Lemezárugyárban és ennek köszönhetően hazai vonatkozású épületek rajzai kerültek a préselt fém lapra. Látható a Városliget, a Parlament, míg az autók és a busz a MÁVAUT pályaudvaráról indulnak útjukra.
A játék amúgy végtelenül egyszerű, de mégis nagyon ötletes darab. Az autók alján egy kilincsmű található, ami az egyik állásban engedélyezi a hajtást, míg a másik állásában megállítja a járművet.
Ezek a megállások a táblán kialakított téglalap alakú réseknél történnek és itt tudjuk vezérelni, hogy az autók tovább tudjanak haladni. A vezérléshez pedig a tábla alján található színes gombok szolgálnak, amelyek egy-egy lemezdarabot emelnek meg a pályán. Ezek segítségével három helyen állíthatjuk meg a kocsikat, míg a negyedik gomb segítségével a kocsikat egy másik útvonalra terelhetjük át.

A bemutatásból persze nem lehet kihagyni az autókat sem, amelyek a táblával ellentétben az évek alatt sokat változtak. Persze a forma a gyártás során végig azonos maradt, így csak a színekkel játszottak a Lemezárugyár dolgozói.
A játékhoz két személyautó és egy busz tartozott alapból, amelyeket a megszokott óraműves szerkezettel láttak el. A busz sárga-piros, króm-piros, fehér-piros színekben került a dobozba, míg az autók színei sötétkék-sárga, világoskék-sárga, piros-kék színből tevődtek össze.
Az alvázak színe szintén változott az évek alatt. Az első időkben piros, később kék, majd az utolsó időkben fém színű alvázzal érkeztek a járművek.

A játékhoz extraként még táblák is tartoztak, amelyeket a játéktér megfelelően kialakított helyeire kellett beilleszteni. Ezeknek a tábláknak jelentőségük nem volt, mindössze a játék realitását igyekeztek növelni vele.
Persze elsőként a táblák tűntek el a készletből, majd később az autók rugói adták meg magukat, de nem ritkán a táblán található kezelőgombok is eltűntek.
Manapság még lehet találni szép, hiánytalan és működőképes darabokat, de ezek ára egyre magasabbra kúszik.

A hozzám került játékkal bőven játszottak és az idő sem bánt vele kíméletesen. Szerencsére a doboza megmaradt, azonban a táblán már rozsda ütötte fel a fejét. Hab a tortán, hogy a három autóból csak kettő működőképes és az összes tábla elveszett az évek alatt a dobozból.
Persze ennek ellenére is nagyon klassz emlék a Lemezárugyár Közlekedési Játéka, amivel nagyon sok időt töltöttünk gyerekként.

A múzeumban majd ezt a játékot is láthatjátok, azonban amíg nem tudjátok személyesen megtekinteni ezt a hazai játékot, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4415755554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.12. 01:47:15

Húú, volt ilyenem, de szerintem nem újonnan kaptam, lehet, hogy nem is működött már, nem is emléxem, hogy pontosan mit kellett a tálca alján lévő kallantyúkkal csinálni.Egy tecső videó nagyban növelte volna a poszt értékét.
:D
süti beállítások módosítása