Lemezárugyár Közlekedési Játék
2020. június 09. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Közlekedési Játék

kozlekedesi_8.JPG

A mai napon ismét egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, ami itthon készült és gyerekkorotokban valószínűleg nagyon sokan találkoztatok is vele. Ez pedig nem lesz más mint a Lemezárugyár által készített Közlekedési Játék.
Ennek a játéknak mint annyi más Lemezárugyár által készített játéknak persze van egy igazi elődje. A hazai mérnökök valamikor egy játékkiállításon 1958-1959 körül találkozhattak a Technofix 295-ös Traffic Control játékával, amit sikeresen lemásoltak és 1962 őszén Közlekedési Játék néven piacra is dobtak.
Persze mivel erről akkoriban nagyon keveset tudtunk, így kifejezetten örömmel fogadták itthon a gyerekek a hazai változatát az óraműves szerkezetű autókkal működő lemezjátéknak.

Az eredeti Technofix által megtervezett útvonalak megmaradtak, az irányításra szolgáló gombok és a közlekedési táblák is változatlanok maradtak, mindössze a lemezből készült tábla grafikáját alakították át a Lemezárugyárban hazai vonatkozásúra.
A játék hosszú évekig maradt gyártásban itthon és ezen idő alatt azért némi változás történt rajta. Ez persze leginkább a külső csomagolást és a játékhoz tartozó autókat érintette.
Az első változatok még leszedhető tetejű kemény kartondobozokban kerültek a gyerekekhez, amelyek előbb sárga, majd később világoskék, piros, sötétkék és bordó színekben pompáztak. Ezekben az időkben a dobozokon a Közlekedési Játék felirat volt olvasható és a Lemezárugyár neve.
Az utolsó időszakra a kartondoboz felnyithatóvá alakult át, fehér színt kapott és a feliratok helyett a tábla rajza volt rajta látható. Sajnos a doboz minősége erre az időszakra nagyon leromlott, így jó állapotú dobozt találni szinte lehetetlen feladat lett mára.

Ahogy említettem már a táblát kicsit átalakították a Lemezárugyárban és ennek köszönhetően hazai vonatkozású épületek rajzai kerültek a préselt fém lapra. Látható a Városliget, a Parlament, míg az autók és a busz a MÁVAUT pályaudvaráról indulnak útjukra.
A játék amúgy végtelenül egyszerű, de mégis nagyon ötletes darab. Az autók alján egy kilincsmű található, ami az egyik állásban engedélyezi a hajtást, míg a másik állásában megállítja a járművet.
Ezek a megállások a táblán kialakított téglalap alakú réseknél történnek és itt tudjuk vezérelni, hogy az autók tovább tudjanak haladni. A vezérléshez pedig a tábla alján található színes gombok szolgálnak, amelyek egy-egy lemezdarabot emelnek meg a pályán. Ezek segítségével három helyen állíthatjuk meg a kocsikat, míg a negyedik gomb segítségével a kocsikat egy másik útvonalra terelhetjük át.

A bemutatásból persze nem lehet kihagyni az autókat sem, amelyek a táblával ellentétben az évek alatt sokat változtak. Persze a forma a gyártás során végig azonos maradt, így csak a színekkel játszottak a Lemezárugyár dolgozói.
A játékhoz két személyautó és egy busz tartozott alapból, amelyeket a megszokott óraműves szerkezettel láttak el. A busz sárga-piros, króm-piros, fehér-piros színekben került a dobozba, míg az autók színei sötétkék-sárga, világoskék-sárga, piros-kék színből tevődtek össze.
Az alvázak színe szintén változott az évek alatt. Az első időkben piros, később kék, majd az utolsó időkben fém színű alvázzal érkeztek a járművek.

A játékhoz extraként még táblák is tartoztak, amelyeket a játéktér megfelelően kialakított helyeire kellett beilleszteni. Ezeknek a tábláknak jelentőségük nem volt, mindössze a játék realitását igyekeztek növelni vele.
Persze elsőként a táblák tűntek el a készletből, majd később az autók rugói adták meg magukat, de nem ritkán a táblán található kezelőgombok is eltűntek.
Manapság még lehet találni szép, hiánytalan és működőképes darabokat, de ezek ára egyre magasabbra kúszik.

A hozzám került játékkal bőven játszottak és az idő sem bánt vele kíméletesen. Szerencsére a doboza megmaradt, azonban a táblán már rozsda ütötte fel a fejét. Hab a tortán, hogy a három autóból csak kettő működőképes és az összes tábla elveszett az évek alatt a dobozból.
Persze ennek ellenére is nagyon klassz emlék a Lemezárugyár Közlekedési Játéka, amivel nagyon sok időt töltöttünk gyerekként.

A múzeumban majd ezt a játékot is láthatjátok, azonban amíg nem tudjátok személyesen megtekinteni ezt a hazai játékot, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2415755554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.12. 01:47:15

Húú, volt ilyenem, de szerintem nem újonnan kaptam, lehet, hogy nem is működött már, nem is emléxem, hogy pontosan mit kellett a tálca alján lévő kallantyúkkal csinálni.Egy tecső videó nagyban növelte volna a poszt értékét.
:D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.03. 18:22:38

@geegee: A piros, a zöld és a kék billentyűhöz tartozik egy-egy azonos színű mélyedés az utcákon. Ott az autók elakadtak, megálltak, addig, amíg a megfelelő színű billentyűt le nem nyomtuk, kiemelve a mélyedésből az autó alján levő kampót vagy mit. Így lehetett a kereszteződésekben az elsőbbséget szabályozni. A sárga billenyű a tábla túlsó végén emelt fel egy kis terelőlemezt, azzal lehetett a Keleti körüli hurokra irányítani az autót. A buszpályaudvar előtti beállókban is vannak ilyen akadálymélyedések, oda kellett tenni a felhúzott kisautókat, és a kék billentyűkkel lehetett őket útra bocsátani.

Gyerekként nekem még semmit sem mondtak a felfestett épületek, de most, hogy látom, kimondottan jól sikerült rajzok. A MÁVAUT szó az agyamba ivódott. :-)

Imádtam a közlekedési táblákat. (Akkor még közlekedési rendőr akartam lenni. :D ) Ehhez a játékhoz a képek szerint hat darab is tartozott, vajszínű kis talpas műanyag pálcikák, a minta színes papírből volt rájuk ragasztva. Munkaigényes, apart játék volt, ma elég komoly ára lenne ilyen összetett gyártási folyamatban készíthető játéknak. Nem tudom, vajon mekkora összegért voltak ezek megvehetők, de bearanyozták a gyerekkorunkat.
süti beállítások módosítása