Gyerekkorunk könyvei 2.rész
2020. június 08. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk könyvei 2.rész

Mivel a gyerekkorunk könyveit bemutató bejegyzést is egy sorozat első részének szántam, így természetesen nem marad el a folytatás sem.
Egy kicsit csapongok majd a könyvek között és nem egy stílusból válogatok, de úgy gondolom az olvasás során sem válogattunk a könyvek között egykoron.

A mai bejegyzésben lesz mese, indiános és természetesen ismeretterjesztő könyv is.
Tartsatok velem ezúttal is, amikor egy kicsit játékok nélkül nosztalgiázunk.

ad5f4117453abf3aea6e6b828f7d5bb9-illyes-gyula-hetvenhet-magyar-nepmese-1964.jpg

Nekem még ez a változat volt meg a Hetvenhét magyar népmeséből, de Ti lehet hogy másik változatot forgattatok. A Illyes Gyula által jegyzett könyvben nagyszerű mesék várták a gyerekeket.
Itt olvastunk A kis gömböcről, Kacor királyról, Erős Jánosról és más mesebeli hősökről. A viszonylag vastag könyvet nagyon sok gyerek megkapta a szüleitől, nagyszüleitől és bizony örömmel forgattuk és olvastuk a benne található meséket.

bafc91813ca57821f79232927bff2f62.jpg

A fiúk többsége 10-12 éves korában találkozott egészen biztosan a J.F.Cooper által írt Nagy indiánkönyvvel. A könyv az indiánok és a fehér telepesek harcát mutatja be külön regényekben. Feltűnik a szereplők között Vadölő, Sólyomszem és Bőrharisnya is, mi pedig elmerülhettünk a vadnyugat csodálatos világában.
Amire emlékszem a könyvből, hogy borzasztóan nehéz és vastag volt. A könyvtárból már kihozni is feladatnak számított, de elolvasni sem volt kisebb dolog ugyanis a könyv majdnem 1000 oldalas volt.

567fc7cd4a61f-cini-cini-muzsika.jpg

A kisebb korosztály számára készült a Cini-cini muzsika című verseskötet, amiből a szülők olvashattak fel az óvodás csemetéknek.
Igazából tudom, hogy ez a könyv is megvolt (van) otthon, de a tartalmára sajnos már nem igazán emlékszem ennyi év távlatából. Szerencsére az internet segítségével egészen sok emléket sikerült felidéznem a könyvből, de én azt javaslom a gyerekeiteknek inkább Ti olvassatok fel a verseskötetből.

pom_pom_mesei_konyvek_eladok_102311562899699.jpg

Szerintem Pom Pomra Csukás István legendás mesehősére nagyon sokan emlékeztek. A rajzfilm sorozattal egyszerre könyv formájában is elérhetővé váltak a mesék a gyerekek számára.
Mivel minden szereplővel egy-egy külön történet foglalkozott, így a könyvek is sorozat formájában jelentek meg. A gyerekek számára olvasmányos és szórakoztató mesék voltak, amelyeket még akkor is érdemes volt elolvasni ha valaki látta a televízióban az aktuális részeket.

unnamed.jpg

Sokunk gyerekkorának meghatározó részét képezték a Búvár zsebkönyvek. Ez egy igazán érdekes sorozat volt, aminek minden kötete más és más témát járt körbe.
A könyveket minden esetben igazi szakemberek írták, így a tévedések nem voltak jellemzőek az ismeretterjesztő sorozatra. A témák igazán változatosak voltak, hiszen a növényeket, az állatokon kívül olyan dolgokkal is foglalkoztak a kötetek mint az autók, a repülőgépek, a felhők vagy a világűr.
A korán rendkívül népszerű könyvsorozata összesen 63 kötetből állt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr315753324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása