Durranó patronos rakéta
2020. május 20. írta: ToyaHSW

Durranó patronos rakéta

patronosraketa_2.JPG

Ma ismét egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, amivel előszeretettel töltöttük az időt a nyári napokon a szabadban. Az élelmes hazai kisvállalkozók (maszekok) által gyártott játékot általában minden trafikban meglehetett vásárolni és egyszerűsége ellenére egy működőképes játék volt.

Ez pedig nem más mint a patronos durranó rakéta.

Szerintem a megalkotása során arra törekedtek, hogy az akkor nagy tételben gyártott szalagos patronoknak egy egyszerű és mégis a gyerekek számára vonzó felhasználási lehetőséget találjanak.
Ebben segítségükre volt a műanyaggyártás és az hogy a gyerekek számára rendkívül vonzó volt a nagy hanggal eldurranó patron. Az eredmény egy feldobható játék lett, ami a leesést követően durrant egyet.
Formára egy rakétára emlékeztet a műanyag játék, aminek teste egy üreges műanyag. Ennek az üreges műanyagnak a felső részében kapott helyet egy fém lap, amire a patront kellett illeszteni.
A rakéta teteje szintén műanyagból készült, de a végén egy fém ütőszeg kapott helyet.
Ebből már a fizikában egy kicsit otthonosan mozgók tudhatják, hogy a rakéta kifejezetten orrnehéz lett, aminek köszönhetően a feldobást követően megfordult a levegőben és az ütőszeggel érkezett meg az aszfaltra.
Az ütőszeg megütött a fémlapon elhelyezett patront és megtörtént a durranás.

A rakéta megfelelő stabilitásáról aprócska szárnyakkal gondoskodtak, ennek köszönhetően egészen biztos volt, hogy a megfelelő szögben érkezik meg a játék és biztos a durranás.
Persze a durranás azért közel sem volt ennyire biztos. Elég a kudarchoz ha a leszakított patront rossz pozícióba helyeztük be vagy az a repülés során elmozdult a helyéről. Ilyenkor előszeretettel hangoztattuk, hogy besült a rakétánk, de ettől nem estünk kétségbe, hiszen a patron fillérekbe került és mi úgy fogyasztottuk mintha nem lenne holnap.

Amúgy szerintem a rakéta alapötletét egy jóval veszélyesebb játék adhatta, de mivel nem szeretnék ötleteket adni senkinek, így ezt inkább megtartom magamnak :)

A rakéta gyönyörű állapotban, két csomag patronnal került hozzám. Mivel már nem mai darab a játék, így a kipróbálástól eltekintettem, hiszen az elöregedett műanyag alkatrészekben nem akartam kárt tenni, ráadásul a patron sem biztos, hogy működött volna ennyi év után.
Természetesen a múzeumban láthatjátok majd ezt a játékot is, de amíg nincs lehetőségem személyesen megmutatni nektek ezt a kincset, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3615709618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2020.05.21. 19:07:09

A petárdát próbáltad körülírni? :D
A rózsapatron nagyobbat szólt, ráadásul kb mire lett saját, akár patronra is költhető zsebpénzem, óriásit zuhant a minősége és jó volt, ha a felénél több hajlandó volt durranni :(

Apróság, de miután elveszett a rakéta, tönkrement a patronos pisztoly, egy tégla és egy kis kalapács segítségével durrogtattuk a patront. Később meg a gyufafejet, mert kalapáccsal azt is lehetett

colonel Tigh 2020.05.21. 20:01:22

@kéki béla: jód-ampulla leöntve technokollal, meggyújtottad, 1-2perc után a hő szétnyomta az ampullát. Szólt akkorát mint egy kisebb petárda :) A másik kedvenc hanggal nem járt, de szerettük nézni: kálium-permanganát + glicerinkúp. Gyógyszertárban beszerezhető volt mindkettő, akkoriban ('80-as évek) fillérekért. Előbbit kis papírzacskóban adták, egy csomagba 2 glicerinkúp jól belenyomva, hogy az őrlemény/por egyenletesen körülzárja, majd a papírzacsi száját lezártuk (simán eltekertük). A többit a kémia intézi. (Hőtermeléssel jár a reakció, egy idő után lángnyelvek csapnak ki, majd gyönyörködhettünk a lávaként bugyogó glicerinben :) Az 5.-es kémia szakkör előnyei. :D

kéki béla 2020.05.21. 20:18:12

@colonel Tigh: látom, nem csak felénk volt divat hülyének lenni... :D

McKinney 2020.05.21. 22:06:08

nekünk is volt!
a házmesterlakás lépcsőházi ajtaja előtt kötelező volt eldurrantani, szólt mint állat, visszhangzott az öreg házban. Cserébe a félsüket vén hugyos órákig nem engedte be a gyerekeket a kapun... mai fejjel már meg tudom érteni.
nyócker a régi szép időkben :)

ember100 2020.05.21. 23:16:00

Helló !

Nosztalgia :)
Régi szép idők .Természetesen volt ilyenem és mi hülyék tovább fejlesztettük 2-3 patront raktunk bele sokszor széttépte a rögzítő kis gumit.
Az meg van valakinek hogy a kiürült réz tollbetétet megtöltöttük gyufafejjel ás alágyújtottunk , RAKÉTA .
Azért a legagyamentebb a két 8 as csavar egy anyával összetekerve benne gyufafej feldob és robban :)
Mekkora egy agyalágyultak voltunk :)

McKinney 2020.05.21. 23:30:45

@ember100: hajaj :))))))))
agyament osztálytárs úgy gondolta, otthon továbbfejleszt, és jó ötlet lesz fogóval összenyomni a gyufafejjel töltött réz tollbetét végét, úgy tartotta lángba... másnap bekötözött kézzel jött suliba, szerencsére nem lett maradandó. Balhé se lett, saját érdekében is tartotta a száját.

McKinney 2020.05.21. 23:51:38

változik a világ... de hogy a kölykök egy része piromániás, az örök.
az előző generáció lőszerekkel játszott a romok között, sok gyerek meg is halt vagy nyomorek lett....
istenem nekünk meg ezek jutottak, mind hozott anyagból dolgozunk

lutria 2020.05.22. 14:19:32

Doboz gyufa nem teletömve,a gyufafejek elé egy másik gyufásdoboz oldala berakva-szigetelőszalaggal jól körbetekerve,=földhöz vágva kisebb-nagyobb lángcsóva,durranás,robbanás.

sutyerák 2020.05.22. 17:49:32

két apacsavar egymással szemben,középen egy anyacsavarral egységgé állva. az apacsavarok végei között pedig gyufaméreg,kézzel szorosra húzva.
aztán ezt a kis vackot pl. leejteni a 3. emeletről a járdára.
veszélyes volt.

ezért nem akartál tippet adni,hogy mi lehetett az alapötlet.

tudom. csináltuk kislurkóként.

ToyaHSW 2020.05.22. 18:17:31

@sutyerák: BINGO. Tényleg veszélyes volt és felnőtt fejjel nem is értem hogyan mertünk ilyesmit csinálni :D

kolomparlole1114 2020.06.06. 19:52:49

A rózsapatront nálunk nem rakétába, hanem mini revolverbe kellett tölteni, és azzal durrogtatni. Volt egyfajta jellegzetes illata / szaga.

kolomparlole1114 2020.06.06. 19:54:16

@kolomparlole1114: Ilyen kulcstartón fityegő bazári "pisztoly" volt.
süti beállítások módosítása