Régi játékokkal is van munka 2. - 2.rész
2020. április 24. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 2. - 2.rész

itestav_8.JPG

A második felújítás amit figyelemmel kísérhettek az oldalon az ITES által gyártott távirányítós Tyrrell 05-ös megújulása. A sorozat első részében felmértem a hibákat és hiányosságokat, amelyeket mindenképpen ki kellett javítani, hogy az autó ismét a régi fényében tündökölhessen.
A mai részben a távirányító javításának lépéseit osztom meg veletek, amiben a felújítástól félő gyűjtők egy kis segítséget is kaphatnak.

Ahogy említettem a játék nem igazán működött a távirányítóba elemet helyezve és ennek az oka az volt, hogy az elemtartóban az egyik érintkező hiányzott. Első lépésben ezt az alkatrészt kellett pótolnom.
Az ITES által 80-as években bevezetett szürke távirányító végtelenül egyszerű megoldásokkal dolgozik. A távirányító mind a két végén egy-egy rézből készült és formára hajtott lemez található, ezek biztosítják a játék áramellátását. Itt nekem az egyik rézlemez le volt törve, aminek a pótlásához egy megfelelő méretű darabot kellett levágnom és formára hajtanom. Ha nincs itthon erre a célra megfelelő rézlemezetek, akkor egy laposelem negatív pólusánál található lemezzel is dolgozhattok.
Miután kivágtátok és meghajtottátok a lemezt, akkor már nincs is más dolgunk mint ezt a darabot betolni a megmaradt lemez alá a távirányító aljába.

Ezzel lényegében ki is lett javítva a távirányító legnagyobb hibája, amit természetesen érdemes azonnal tesztelni is.

Persze ezzel még közel sem értem a javítás végére, hiszen a kormány részt is érdemes ilyenkor szétbontani, ellenőrizni és a bowdent megkenni. Ehhez a távirányító külső részét kell megbontani. Azon a részen ahol a kormánykerék található egy csavart is láthattok.
A csavart kell kitekerni és ezt követően ügyesen megbillentve a műanyag alkatrészt az egyszerűen eltávolítható.
A művelet után máris látható a távirányító lelke lényegében. Itt találhatóak a kapcsolók, amelyekkel az autó haladási irányát lehet meghatározni és a jobbra-balra fordulásért felelős fogasléces megoldás is. Ezt a fogaslécet mozgatja a kormánykerék egy fogaskerék segítségével, ami megfeszíti a bowdent és ennek köszönhetően elfordítja az első kerekeket.
A bowden hajlamos berohadni, így ilyenkor érdemes egy kis WD40 segítségével megkenni óvatosan a drótot majd megmozgatni erőltetés nélkül a kormányszerkezetet.
A gombokat is ki kell emelni a helyükről és az alattuk található rézből készült érintkezőket óvatosan megpolírozni. Ezután érdemes a műanyag alkatrészeket egy nedves vattával áttakarítani és ezt követően lehet is összerakni a kormányt.
Az összerakás során érdemes figyelni arra az apróságra, hogy a fogaskerék és a fogasléc összekapjon. Semmit nem szabad erőltetni és óvatosan kell összeilleszteni a távirányító két alkatrészét, amit természetesen a kivett csavarral rögzíteni is kell.

A hozzám került játéknak hiányzott a távirányító takarófedele is. Ez ezeknél a játékoknál teljesen természetes, hiszen a rögzítőfülek könnyen letörtek és innen már csak egy lépés volt az, hogy a fedél az eltelt évek alatt elvesszen.
Szerencsére a fedél pótlása manapság már csak idő kérdése számomra, ugyanis elkészítettem a 3D-s nyomtatható változatát, amit ebben az esetben is csak ki kellett nyomtatni. Mivel azonban nem volt színben megegyező szürke PLA huzalom itthon, így festéssel adtam neki színt.
A választásom a kék színre esett, hiszen alapból ez az autó színe is és az ITES használta a kék színt a távirányítók esetében is korlátozott számban.

Ezzel a távirányító felújítása el is lett végezve. Szerencsére a játék javításából már nincs olyan sok hátra, így a következő részben az alváz és a karosszéria munkáinak esek majd neki.
Remélem velem tartotok majd akkor is.

Ha lemaradtatok az előző részről, akkor ezen a linken tudjátok elolvasni hogy honnan is indult a project.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9615638668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása