Lemezárugyár Rakodó vonat
2020. április 16. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Rakodó vonat

rakvon_1.JPG

Az elmúlt hetekben megmutattam nektek a blogon néhány felhúzós szerkezettel ellátott régi játékot. Volt amivel eddig még csak a Blog TV adásában találkozhattatok, de most írásban is megismerkedhettek ezekkel a játékokkal.
Ezúttal a Lemezárugyár által készített Rakodó vonatot szeretném bemutatni nektek egy kicsit közelebbről.

A Lemezárugyárat nem kell különösebben bemutatni sem gyűjtők számára, sem pedig azoknak akik a 60-as, 70-es vagy a 80-as években voltak gyerekek. A hazai játékipar lényegében legnagyobb szereplőjéről van szó, ahonnan számtalan mára legendássá vált játék került ki.
Most a különleges és sokunk számára nosztalgikus játékok felsorolásával nem vesztegetném az időt, hiszen a cikk felét megtölthetném csak a játékok nevével.

Már több bejegyzésben elmélkedtem arról, hogy az itthon akkoriban forradalminak számító Lemezárugyár által készített játékok jókora része egyszerű másolat. Tudom ez így kicsit csúnyán hangzik, de a tények bizony azt támasztják alá, hogy a játékok egy jelentős hányada a német Technofix cég által fejlesztett játékok másolata.
Ennek mikéntjére valószínűleg soha nem fogunk választ kapni, így azt sem tudjuk majd meg hogy volt-e valami együttműködés a két cég között vagy egyszerű másolásról van szó.
Igazából ez nem is annyira érdekes manapság, a lényeg hogy volt nekünk egy Rakodó Vonat nevű játékunk, amit Technofix 297 Automatic Loader néven évekkel előbb elkészítettek.

A Rakodó Vonat 1963-1964 körül került a hazai boltok polcaira és természetesen a Lemezárugyár többi játékához hasonlóan azonnal hatalmas siker is lett.
Pedig lényegében egy rendkívül egyszerű játékról van szó, ami az óraműves szerkezetnek köszönhetően még annyira fergeteges játékélményt sem nyújtott. Persze akkoriban ez a játék maga volt a csoda és a gyerekek valóban elájultak tőle.
A játékhoz tartozott egy egyszerű nyomvonalat tartalmazó pálya, ami a Tolató Mozdony játékteréhez hasonlóan itt is összecsukható volt. Ezek kívül a játék része volt egy felhúzós szerkezettel ellátott dízel mozdony, egy vagon és egy olajos hordó ami ÁFOR feliratot kapott.

A játéktér egyik végén volt megtalálható a rakodó állás, míg a másik végén egy fül állt ki a pályából ami a mozdony irányváltását hivatott elősegíteni.
Alaphelyzetben a mozdonyt és a vagont össze kellett kapcsolni, majd ezt követően az óraműves szerkezetet megfeszíteni, a hordót a rakodóállásra helyezni és máris indulhatott a móka.
A mozdony elment a pálya végére maga után húzva a vagont, majd ott irányt váltott és tolatva közelítette meg a rakodóállást. A rakodóállásnál szintén irányváltás történt, de közben két fülnek köszönhetően a vagonra került a hordó, amit a mozdony ismét elvitt a pálya másik végére.
Ezt követően ismét tolatás következett, majd a rakodóállás másik oldalára állva a vonat az irányváltással egyszerre lerakta a rakományát és már üresen folytatta az útját.
Ez a folyamat egészen addig zajlott, amíg az óraműves szerkezetben volt elég erő hogy mozgassa a szerelvényt.

A játék alapjaiban rendkívül ötletesen és ügyesen volt megoldva. Teljesen mindegy, hogy a Technofix vagy a Lemezárugyár találta-e ki a lerakás és a felrakás mechanikus megoldását, az mindenképpen dicséretet érdemel.
A játék amúgy elképesztően sokáig volt gyártásban. Ezen idő alatt a mozdony változott leginkább. Az első időkben sárga-piros, majd piros-króm, ezt követően pedig fehér-piros színű volt a játékhoz tartozó mozdony.
A pálya és a hordó változatlan volt a gyártás ideje alatt végig, ami azért lássuk be nem semmi.

A hozzám került játék tényleg kiváló állapotban maradt meg. Természetesen mint annyi társánál itt is a hordó az bizony hiányzik. Ezt manapság pótolni csak elég komoly összegért lehet, ezért sokan alternatív megoldáshoz szoktak nyúlni.
Valószínűleg én is így teszek majd, hogy a múzeumban a kipróbálás során már egy teljesen jól működő játékkal találkozhassatok.
Amíg azonban nincs lehetőségem megmutatni nektek ezt a klassz Lemezárugyáras játékot, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9215612480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drover(fanyul társa) 2020.04.17. 10:51:24

Tudom hogy már nincs meg a gyár. De a sablonokat csak megmentették, vagy valaki megőrizte. ha újra gyártani kezdenék ezeket a sok baromság helyett, óriási siker lenne. nekem megvan ugyan ez, már a második utánam következő generáció játszik vele. Egyszer kellett megbütykölni az "elfáradt" mozdonyt, kb fél óra ment rá.

ötköb 2020.04.17. 11:53:21

Volt ilyenem, imádtam. Még klasszabb volt a KRESZ játék, amin 2 autó és egy busz járt körbe, keresztezve egymás útját.Billentyűkkel lehetett megállítani és elindítani a felhúzható kis járgányokat. Szuper volt. De ez a Lemezárugyár összes játékáról elmondható. Nem tudom, hogy a mai elektronikus kütyük jelentenek-e ilyen maradandó élményt a jelen kor srácainak.

Mics bjukenen 2020.04.17. 15:00:13

Nekem van egy komplett jatekom gyari afor tartajjal. Mukodik. Akar el is adhatom.

Mics bjukenen 2020.04.17. 15:01:21

Bocsanat a tartajert. Helyesen tartaly.

kéki béla 2020.04.17. 20:12:42

@Mics bjukenen: örökké bánni fogod, ha eladod.

Mics bjukenen 2020.04.17. 20:14:23

@kéki béla: 40 eve megvan. Mar a gyerekeim is kijatszottak magukat rajta. De ettol meg lehet hogy igazad van.

ToyaHSW 2020.04.17. 20:56:10

@drover(fanyul társa): Érdekes felvetés. A Játékanno weboldalán nagyon sok volt Lemezárugyáras játék megtalálható új változatban.
Ezeket ha jól tudom Kínában gyártják (csipegető csibe, közlekedési játék, stb...), de érdekes módon a Rakodó Vonat és a Tolató Mozdony nincs a kínálatban náluk sem.

ToyaHSW 2020.04.17. 20:56:57

@Mics bjukenen: Szerintem se add el. Most eladod 10-12 eFt-ért, ha tényleg nagyon szép és még dobozos is, attól meg szerintem az emlékek miatt is többet ér.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.03. 17:49:47

Ó, ezt de szerettem... Irdatlan ricsajjal működött, de nagyon jól kiagyalták, hogyan járjon ide-oda a kötött hosszúságú pályán, és precíz volt a megvalósítás is. @Mics bjukenen: -nek igaza van, tényleg ÁFOR feliratú, emlékezetem szerint sárga festésű lemezcső volt a rakomány, ez valamiért nekem nagyon egzotikus dolog volt.

Talán nem árt, ha egy picit részletezem a működését, bár a leírás korrekt. A pálya úgy volt kialakítva, hogy a váltón egyik irányba áthaladva egyenesen megy a vonat, visszafelé pedig kitér, átmegy a másik vágányra. A sínek között négy helyen egy kis függőleges lemezdarabka áll ki, a mozdony alján a kerekek között ezek egy irányváltó emeltyűt löknek át a másik állásba, ennek hatására azon a helyen a vonat haladási iránya az ellenkezőjére vált. A rakodóplatón fekszik a cső, mellétolat balról a vonat, és a tehervagon a plató oldalából kiálló kis bütyköt benyomja. Ez kilök a plató tetején két kis ívelt lemezkét (az egyik látszik is az egyik fénykép alján), ami átbillentette a hengert a tehervagonra. Közben az irányváltó éppen megfordítja az irányt, és a vonat megtesz egy oda-vissza utat a hengerrel. Amikor a rakodó jpbb oldalára tolat, ráfut a sínek közül kiemelkedő fémnyelvre, ami a vagon alján pirosra festett lemezbütyköt tolja fel, ennek hatására a vagonból emelkedik ki két ívelt lemezke, a rakodóra lökve a hengert. És aztán ugyanez elölről, amíg a mozdony rugója le nem járt. Igazán leleményes.

És a festés igazán részletes, komoly munka van mögötte. Egy kisgyerek minden mütyürt aprólékosan szemügyre vesz a játékokon, ezen én még a kis virágokra is emlékszem a fűben. Ráadásul vasút mellett cseperedtem fel, nekem ez a játék ennyivel is varázsosabb volt. Jó volt látni újra, jó képek, köszönöm.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.03. 18:04:56

@ötköb: Úgy bizony, a KRESZ játék! Gyönyörű jelzőtáblák voltak hozzá, imádtam. Valamiért kisgyerekként nagyon megragadott a téma, amint olvasni tudtam, egy KRESZ-könyvet kezdtem bújni, sok színes ábrával, és akkor még azt terveztem, hogy közlekedési rendőr leszek, az óvodai jelmezbálban is annak öltöztem, meseszép volt. De jól is esik az emlékezés ezekre a kis boldogságokra...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.12.03. 18:26:27

@ötköb: Most vettem észre, hogy errők a Közlekedési játékról is van egy külön oldal: jatekmuzeum.blog.hu/2020/06/09/lemezarugyar_kozlekedesi_jatek
süti beállítások módosítása