Joustra rendőrségi Lamborghini
2020. április 09. írta: ToyaHSW

Joustra rendőrségi Lamborghini

joustrapolicelambo_2.JPG

A TOMY játékokhoz hasonlóan a Joustra is a kedvenc cégeim sorába tartozik. Persze ennek az az egyszerű oka, hogy gyerekkoromban öcsém is és én is több Joustra márkájú távirányítós játékot is kaptunk, így ebben nagy szerepe van a nosztalgia faktornak is.
Ezen kívül mindig szimpatikus volt a Joustra kisautókban, hogy itt nem volt soha bowden szakadás és a kocsik az egyszerűségük ellenére is hozták azt amit ígértek. Mentek előre és hátra, kanyarodtak jobbra és balra és a sebességükre sem lehetett soha egy rossz szavunk sem (kivételt képeztek ez alól a munkagépek).

A mai napon ismét egy 80-as évekből származó Joustra távirányítós kisautót hoztam nektek, ami nem más mint egy Lamborghini aminek a hozzám került változata rendőrségi festéssel lett díszítve.
A Joustra céget 1934-ben alapították a Kosmann testvérek és a kezdetektől játékgyártással foglalkoztak. Ennek eredményeként, valamint a háború utáni fejlesztéseknek köszönhetően a 60-as évekre a Joustra európa egyik vezető játékgyártójává fejlődött ahol töménytelen mennyiségben készültek a lendkerekes, a távirányítós és az óraműves szerkezettel ellátott járművek, a konyhai és egyéb játékok a lányoknak és sok egyéb különlegesség, ami a gyerekek érdeklődésére számot tarthatott.
Persze a kínai játékok előretörése a Joustrát is megviselte. Hiába kezdték el időben használni a műanyagokat és hiába kerültek olcsóbb játékok tőlük a boltok polcaira a veszteséget nem tudták elkerülni.
Ennek eredményeként 1999-ben a Heller felvásárolta a játékgyártót azóta a név megtartásával leginkább kisgyerekeknek és lányoknak készült játékokat készít a Joustra cég.

A ma bemutatásra kerülő távirányítós kisautó még abból az időből származik, amikor a Joustra előszeretettel alkalmazott lemezt a játékok elkészítése során. Ez egy viszonylag hosszú időszak volt, ami a 60-as években kezdődött és a 80-as évek végéig tartott.
A 60-as évek játékaira még a részletgazdag kidolgozás és az igényesség volt a jellemző, azonban ezt a 80-as években felváltották a költséghatékony megoldások. A távirányítós Lamborghini is ebből a korszakból származik.
De mit is jelent a költséghatékony megoldás?
Általában a Joustra ezeket a játékokat elkészítettek lendkerekes, sima gurulós és távirányítós változatban is. Összesen annyit változtattak a játékokon, hogy az irányításra szolgáló kerekeket és villanymotoros szerkezetet kiszerelték és egy lendkerekes szerkezetet (vagy még azt se) helyeztek el hátul.
A kocsik változatos festésekkel érkeztek, aminek a köszönhetően a gyerekek mindig akartak egy újabb autót ami még éppen nem volt meg a gyűjteményben. Mivel a játékok ára nem volt túlságosan magas, így a szülők szívesen is vásárolták ezeket a Joustra termékeket.

A Lamborghini esetében is ezt az utat járta be a Jousta. A kocsi készült sima egyszerű gurulós, lendkerekes és természetesen drótos távirányítóval ellátott változatban is.
A festések területén szintén tetten érhető volt a változatosság, hiszen több versenyfestéssel, segélyszolgálatos és rendőrségi festéssel is kiadásra került. A rendőrségi festésből ráadásul a német rendőrség színeit használó zöld-fehér és a hagyományosnak mondható kék változat is megérkezett a kiadás helyének megfelelően.
Most a távirányítós változatot mutatom be nektek egy kicsit közelebbről, hiszen ez található meg a gyűjteményben.

A távirányítós változat a szokásos sárga, sötétbarna távirányítót kapta meg, ami a 80-as évekre volt jellemző. Érdekesség, hogy még itt használták a Joustra régebbi távirányítóit is, ami valószínűleg nagy mennyiségben porosodhatott a raktárban.
A távirányítón megtalálható volt a megszokott két gomb a haladási irány meghatározásához, valamint egy kormánykerék is. A távirányítóba két darab 1.5 V-os baby elem kapott helyet, ami gondoskodott a kocsi megfelelő működéséről.
Az autóra szintén érdemes kitérni néhány szóban, ami természetesen lemezből készült karosszériát és műanyag alvázat kapott, ennek köszönhetően az autó maga rendkívül könnyű lett.
A részletek kidolgozását nagyrészt festéssel oldották meg, így kerültek az autóra az első és hátsó lámpák, a szellőző nyílások és a Joustra felirattal ellátott rendszámtábla is.
A fülkét átlátszó műanyag plexivel borították be, aminek a tetején egy villogó is látható (de ez persze nem működik). Az egyetlen extrának a karosszérián a műanyagból készült antenna számít.
Az alvázban található a működtető szerkezet, ami ebben az esetben egy aprócska villanymotor, ami a hátsó tengelyt hajtja meg. A kerekek a költséghatékonyság jegyében műanyagból készültek, aminek köszönhetően egészen jókat tudott kaparni a kisautó.
Az irányításról a középen található apró mankókerék gondoskodott. A távirányítón található kormány ezt a kicsi kereket mozgatta több-kevesebb sikerrel jobbra és balra. Mivel minden kerék műanyagból készült, így a teljesítményt és a kormányzást sem sikerült tökéletesen átadni az 'úttestre'. A játék parkettán leginkább csak egyenesen szeretett menni, de még a szőnyegpadlón és gondot okoztak a kemény kerekek.
Persze ennek ellenére egy remek játékról van szó, amit szerintem érdemes legalább egyszer kipróbálni.
Erre remélem lehetőségetek is nyílik majd a múzeumban egyszer, de addig jönnek a megszokott képek erről a 80-as években készült francia csodáról.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1315601496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása