Óraműves csengős kisautó
2020. március 19. írta: ToyaHSW

Óraműves csengős kisautó

clockworkanimalcar_2.JPG

A mai napra ismét egy óraműves játékot tartogattam nektek. Ezúttal egy kisautót szeretnék bemutatni, amiről egyszerűen képtelen voltam eddig bármilyen hasznos információt előásni.
Persze talán éppen ezért is érdekes ez a kisautó és egy kicsit reménykedem benne, hogy a blogot látogatók között akad olyan, aki egy kicsit jobban ismeri a játékautót mint én és tud nekem segíteni a gyártó és az ország meghatározásában.

A ma bemutatásra kerülő kisautó óraműves szerkezettel van ellátva és egy mackó (vagy macska?) vezeti, akinek a háta mögött egy csengő is helyet kapott.
A kidolgozás és az alvázon használt anyag alapján leginkább kínai játékként azonosítanám, de sajnos jelzés sehol nincs rajta.
De nézzük akkor, hogy milyen is ez a felhúzós szerkezettel ellátott kisautó. Az alváz fémből készült és fekete festést kapott, aminek felülete a kínai játékoknál használtra hasonlít leginkább. Az alvázban kapott helyet az óraműves szerkezet, ami a hátsó kerekeket hajtja meg. Az első két kerék nem érinti a talajt, aminek az az oka, hogy a játék közepén található egy aprócska kerék, ami kicsit ferdén áll. Ez az aprócska kerék felelős a játék haladásának irányáért. A műanyagból készült irányítókeréknek köszönhetően a játék egy körpályát jár be egészen addig, amíg a felhúzós szerkezet teljesen ki nem lazul.

A felső rész szintén elég érdekes. Ami elsőre szembetűnik, hogy a karosszéria műanyagból készült, de ezt megszakítja a fémből készült első lökhárító. A motorház tetején egy virág forma lett kialakítva (ez piros-fehér festést is kapott), valamit az első és a hátsó lámpák (ezek fehér festést kaptak egy kis fekete betéttel).
A karosszéria oldalán egy kivágás található, ahol az óraműves szerkezet felhúzóját helyezték el.
A vezetőülésben található egy mackó vagy macska (ebből már gondolhatjátok, hogy nem az idősebb korosztály volt a játék célközönsége), aminek teste fémből, míg feje gumiból készült. Egészen szépen kidolgozott a figura és még a festésére is figyeltek.
Szerintem ezen a szinten extrának nevezhető a kormánykerék is, amit szintén elkészítettek műanyagból.
A csomagtartó fedelén található egy érdekes alkatrész, ami nem más mint egy forgó csengő. Egy tengely gondoskodik a csengő forgásáról, míg belül található egy kalapács ami időnként ráüt a csengőre egyet-egyet.
A dekorálásra ennél az alkatrésznél is figyeltek, ennek köszönhetően egy spirálban fut fel egy csík a csengő középpontjáig, amiben csillagokat festettek.

De hogyan is működik a játék is milyen is működés közben?
Hát elég érdekes. Nem mondom, hogy különösebben izgalmas lenne, hiszen a felhúzós játékokra jellemző között mozgásoknak köszönhetően nem számítanak az izgalmasnak az óraműves játékok.
Ez a játék sem az. A gyerek vagy a szülő felhúzta és lerakta a padlóra. A játék természetesen elindult és egészen addig körözött és csengetett, amíg a belül található rugó teljesen ki nem lazult.
Persze ez a kicsiknek érdekes és szórakoztató volt és ez volt akkoriban a lényeg.

Szerencsére a játék tökéletes állapotban maradt meg. Persze az eredeti zöldes színe már erőteljesen megfakult, de ez a korral jár a műanyag alkatrészek esetében.
Ha majd sikerül, akkor szívesen mutatom meg majd nektek ezt a különleges csengős kisautó, ami a kicsi gyerekeket valószínűleg teljesen lenyűgözi majd. Amíg azonban erre nincs lehetőségem, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8115536684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása