Régi felhúzós kínai repülőgép
2020. március 12. írta: ToyaHSW

Régi felhúzós kínai repülőgép

ms011_1.JPG

Már annyira régen volt a blogon kínai játék bemutatója, hogy éppen itt az ideje egy újabb játékot bemutatnom nektek. A választásom az MS-011-es óraműves szerkezettel ellátott repülőgépre esett, ami egy igazán érdekes és különleges játék mai szemmel is - mondom ezt annak ellenére is, hogy jelenleg még kicsit hiányos a játék.

Aki követi a blogot rendszeresen az pontosan tisztában van vele, hogy a kínai játékok ME, MS és MF jelöléssel kerültek a boltok polcaira. Az azonosítás megkönnyítése érdekében pedig egy szám is tartozott a betűjelhez.
Az ME az elektromos, az MF a lendkerekes, míg az MS az óraműves szerkezettel ellátott játékokat jelentette.
Az MS-011-es repülőgép ez utóbbi kategóriába tartozik.
A többi kínai játékhoz hasonlóan a repülőgép is lemezből készült, bár méreteit tekintve egy kicsit kisebb mint amit a kínai gyártóktól megszoktunk.
A repülőgép méretei a következőképpen alakultak: 8 cm-es hosszúság, 10 cm-es szélesség és 7 cm-es magasság. Ezekből a méretekből is láthatjátok, hogy ez egy viszonylag pici játék volt.

Bár a játék pici volt, de ez nem jelenti azt, hogy igénytelen munkáról lenne szó. A repülőgép több színben is készült. Megvásárolható volt a lemezjáték piros, kék, zöld és pink színben is. A mintázata igazán érdekes volt mivel bolygók és csillagok voltak megtalálhatóak a gép testén és szárnyán, a szárnyat azonban egy hatalmas Training Plane  felirat uralta.
Ahogy említettem a játék óraműves szerkezettel volt ellátva. Szokatlan módon itt nem kulcsot kaptak a gyerekek a játékhoz, hanem a felhúzós szerkezet beépítve kapott helyet a gép oldalában.
Hátul megtalálható volt az aprócska segédkerék, míg elől a két meghajtott kereket találhatták a gyerekek. A játék alsó részén a kerekek között egy U alakú lemez nyelvet lehetett látni, ami első ránézésre nem tűnik érdekesnek.
Persze az első ránézés csalóka, hiszen a játék egyik legérdekesebb része ez a lemezből készült nyelv, ami a működést is sokkal színesebbé teszi.
A felhúzást követően a játék pontosan úgy viselkedik mint bármelyik óraműves szerkezettel ellátott játék, a hajtó kerekek mozgásba lendülnek és a játék elindul előre. Ez a mozgás azonban csak egy ideig tart, ugyanis a játék megáll és az előbb említett lemeznyelv lép helyett működésben, ami szépen kihajlik a helyéről imitálva a repülőgép felszállását.
Egy idő után a lemeznyelv visszapattan a helyére és az apró repülőgép folytatja útját előre.
Ezek a mozdulatok ismétlődnek egészen addig amíg az óraműves szerkezet teljesen meg nem lazul.
Jogos lehet a kérdés, hogy a játék elején található légcsavar csinál-e valamit. Nos az a rész nem forog vagy mozog, pusztán dekoráció.
Ha pedig a dekorációról szót ejtek, akkor mindenképpen meg kell említenem a játék hiányosságát is. A játék vezetőfülkéjében újkorában egy pilóta is megtalálható volt, ami persze az évek alatt elveszett. A pilóta lényegében egy bepattintott fej volt és tényleg csak dekoráció céljából került a játékra.
Igyekszem majd ez az elemet pótolni - valószínűleg 3D nyomtatással, de még nem jutottam el addig.

Természetesen a majdani múzeumban ki is próbálhatjátok majd ez az aprócska repülőgépet, de amíg erre nincs lehetőség jönnek a megszokott fényképek.
Pink repülővel úgysem gyakran találkozunk az életben.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr115517106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása