Kínai lendkerekes tűzoltóautó
2020. január 22. írta: ToyaHSW

Kínai lendkerekes tűzoltóautó

713_1_1.JPG

A mai napon egy tényleg szebb napokat látott régi kínai játékot mutatok be nektek, ami azonban még ebben az apotában (így sokat használva) is befér a gyűjteménybe.
Ezúttal az MF-7128-as tűzoltóautóval ismerkedünk majd meg közelebbről.

A kínai játékgyártásban nagyon fontos szerep jutott a lemezből készült játékoknak, amelyekből lendkerekes, óraműves és elektromos hajtással ellátott változatok is készültek.
A kínai játékok jelölésénél is ez a szellem köszönt vissza, ugyanis már a játékok betűjeléből lehet tudni hogy milyen szerkezettel ellátott játékkal is van dolgunk. Az ME jelölés az elektromos, az MS az óraműves, míg az MF a lendkerekes játékokat takarta.

Ahogy már a bevezetőben említettem a mai napon az MF-718-as tűzoltóautót mutatom be nektek, amit már így tudhattok, hogy lendkerekes szerkezettel került a 80-as években a boltok polcaira.
Természetesen ez a játék is lemezből készült, ahogy nagyon sok Kínából érkező társa, de a kidolgozása és tudásával jóval túlmutat sok más autón vagy teherautón.

Ami elsőre azonnal feltűnik a teherautón, hogy valószínűleg az amerikai tűzoltóautókat használták mintának az elkészítés során. A forma és az apróbb részletek is erről tanúskodnak.
Elől hatalmas benyomódó lökhárító található, aminek eredetileg volt jelentősége is (itt már sajnos nincs), a fémszínű hűtőmaszk és a fülke formája a 80-as évek amerikai tűzoltóautóit idézi.
Kicsit hátrébb nézve a felépítményre ismét az amerikai tűzoltóautók juthatnak az eszünkbe, ugyanis a felépítmény két oldalán egy-egy fellépőn két tűzoltó figuráját vehetjük észre. A játékon eredetileg három ilyen figura volt megtalálható, ugyanis egy helyet kapott még a kocsi végén is.
A kínai játékoktól eltérően ezen a kocsin bizony extra alkatrészek is megtalálhatóak, aminek az oka a tűzoltóautó mivolta lehetett. Különböző kapaszkodók lettek kialakítva a felépítményen és természetesen egy kihúzható létra is helyet kapott a teherautón.

A kocsi festése ebben az esetben piros, ami némi előrelépés a megszokott bordó színben pompázó kínai játékokhoz képest. A felépítmény még grafikát is kapott, így különböző mérőórákat, tömlőket és poroltókat rajzoltak a fém elemre.
A fülke itt is ki lett dolgozva, ami annyit jelent, hogy egy lemezen felfestve látható az utastér, valamint az ablakon bekukkantva egy műanyag kormányt pillanthatunk meg.

Természetesen a játék lényege maga a működés. Ezen a területen pedig nem vallott szégyent akkoriban az MF-718-as sem. A kocsi ahogy mondtam lendkerekes, így csak el kellett gurítani a gyerekeknek azt.
A játék persze már az ellökés pillanatában is hangot adott ki, de ebben még semmi különleges nincs, azonban ha nekiütközött valaminek, akkor indult az igazi móka és itt jön képbe a benyomódó lökhárító.
A játék ha ütközött, akkor a lökhárító benyomódott ami oldott a létrát helyén tartó reteszelést, ami ezt követően egy rugónak köszönhetően kiemelkedett. A játékon belül egy apró csengő is található, ami a létra emelkedése közben működésbe lépett.
A kiemelt létrát akár ki is húzhatták a gyerekek, de ha úgy tartotta kedvük akár vissza is akaszthatták a rögzítőfülbe és folytatódhatott a játék.

Egy igazi kis bravúr ez a kínai játék, hiszen minden funkcióját mechanikusan oldották meg a tervezők. Persze ennek a mechanikának megvoltak a maga hátrányai, hiszen letörtek, kiakadtak, elvesztek az évek alatt a tűzoltóautóról bizonyos alkatrészek
Ennek ellenére én nagyon örülök, hogy egy ilyen játék is bekerült a gyűjteménybe. Igaz közel sincs tökéletes állapotban, de gurul és használható mind a mai napig és ez azért nem kis szó.
A múzeumban majd ezzel a játékkal is találkozhattok, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9615420186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása