Dixi SM15 NDK makett
2019. december 05. írta: ToyaHSW

Dixi SM15 NDK makett

dixi_sm15_1.JPG

A makettezés a szocializmusban hatalmas divatnak számított. Általában olcsón lehetett hozzájutni itthon és a baráti országokban is az összeragasztható műanyag autókhoz, repülőgépekhez, hajókhoz vagy harckocsikhoz.
Ezen a területen Csehszlovákia és az NDK számított igazi nagyhatalomnak, de azért az egykori Szovjetunióban is készültek kiváló makettek.

Az NDK makettek közül legtöbben a Plasticart összeragasztható repülőgépeivel és űrhajóival találkoztak, de azért más cégek is igyekeztek maradandót alkotni a Német Demokratikus Köztársaságban ezen a területen.
Ilyen volt az MK-Modelle cég is, amelynek néhány régi veterán autóját a következő időszakban igyekszem majd bemutatni nektek a blogon.

Az MK-Modelle cég 1:25-ös méretarányban készített autókat, amelyek jellemzően az 1890-es évek végén és az 1900-as évek elején készült autók másolatai voltak műanyagból.
Persze azért néhány érdekesebb hotrod is becsúszott a fejlesztés során, amelyek akkoriban igazán egzotikusnak számítottak. Ilyen volt például a Texas és a Jersey Bounce kisautó makett változata is.

A mai napon a Dixi SM15 Lastwagen autót szeretném bemutatni nektek. Az összeragasztható makettre a neten barangolva több változatban is rátaláltam. A MK-Modelle autója formára változatlan maradt végig, de az egyes alkatrészek színei időről-időre változtak.
Találtam kék teherautót szürke felépítménnyel, de kék és zöld színben elkészített változatokkal is sikerült összefutnom.
A Játékmúzeum gyűjteményében a kék változat található meg, ami igazi családi örökség. Ezt a teherautót még édesapám vásárolta az egykori NDK-ban és ő is rakta itthon össze. A műanyag játék rendkívül érdekes módon túlélte mellettünk az elmúlt 50 évet és ez nem kis szó.

s-l1600_15.jpg

A makettet kemény kartondobozban árulták és egyszerű összeépítési útmutató, némi ragasztó és a matricák voltak még a dobozban.
Ebből lehetett a fotókon is látható kisautót összeépíteni egy kis kézügyességgel.
Akkoriban még nem volt matrica fixálás és a ragasztók minősége sem volt olyan mint manapság, így ezeknek a maketteknek egy része a gyerekek kezébe kerülve apró darabokban végezte.
A gyűjteményben található darab még viszonylag szerencsésen élte túl ez eltelt évtizedeket. Lényegében a millió apró alkatrész hiánytalanul megtalálható rajta. Egy-két apróbb törést persze elszenvedett az évek alatt, de nagyjából azért rendben van.
A Dixi SM15 makettnek a legérdekesebb pontja a felépítmény hátsó része, ahol nyitható ajtó kapott helyet. Ez a megoldás nagyon sokat dob az autó megjelenésén.

Nagyon örülök, hogy ennek az aprócska műanyag makettnek sikerült átvészelnie az eltelt éveket. Reményeim szerint a következő sok-sok évet már biztonságos helyen tudja majd maga mögött.
Természetesen a múzeumban ezzel a közel 50 éves műanyag makettel is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek személyesen, maradnak a megszokott fényképek.

Nektek volt ilyen vagy ehhez hasonló összeragasztható makettetek? Esetleg megvan még valami ilyesmi a gyerekkorotokból?
Hozzászólásban írjátok meg nekem!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2415333818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása