Wonders of the Animal Kingdom kártyák
2019. november 08. írta: ToyaHSW

Wonders of the Animal Kingdom kártyák

wotak_1.JPG

Talán emlékeztek még, hogy valamikor régebben mutattam be nektek aprócska lapokat amelyeken autók, növények és állatok voltak láthatóak.
A hazai készítésű gyűjthető lapokat albumba lehetett rendezni és úgy tárolni. A rajzolt képeket tartalmazó kártyák hátoldalán minden esetben volt egy kevés információ, ami segítette az adott autótípus, növény vagy állat megismerését.

Persze butaság lenne azt gondolni, hogy ez egy egyedi magyar ötlet, hiszen tőlünk nyugatabbra jóval régebben készítettek már hasonló játékokat.
Ilyen volt többek között az 1959-ben kiadott Wonders of the Animal Kingdom kártya, ami 400 lapjával a legátfogóbban mutatta be az állatvilágot.
A gyűjthető kártyák ötletét az Eddie Sargent Enterprisesnek köszönhették a gyerekek, míg a nyomtatás a kanadai Rolph-Clark-Stone Ltd. végezte.

Ahogy az említettem a gyűjthető kártyákból összesen 400 darab volt, amelyeket gondosan lezárt borítékokban lehetett megvásárolni filléres áron. Persze így előfordult, hogy valakihez olyan kártya került ami már megtalálható volt a gyűjteményében, így a gyerekek számára nagyon fontos lett a kártyák cserélgetése.
A lapokhoz a magyar változattal ellentétben rendes gyűjtő album is járt, amiben az összegyűjtött kártyákat be lehetett helyezni.
Az album nagyon szépen megrajzolt grafikával készült és a belső része is egészen igényesen lett kidolgozva. A kártyáknak a lapok szélein lett kialakítva hely, míg középen az egyes állatok rövid bemutatását lehetett olvasni.
Egy nagyobb játékcsomag részeként került hozzám 27 darab kártya a 400-ból. A lapok amúgy szép állapotban vannak és sem meggyűrődve, sem pedig összefirkálva nincsenek.
Nagyon valószínű, hogy valami nyugati rokontól érkezhetett ajándékba egy magyar kisfiúnak a néhány Wonders of the Animal Kingdom lap, aki mivel nem volt album hozzá gondosan elrakta hosszú évekre.

Persze ezt a gyűjthető lapokból álló sorozatot még ma is meglehet vásárolni az interneten, akár a 400 darabos komplett album formájában vagy laponként is akár lezárt borítékban is.
Ha valaki ugrik a papír régiségekre annak egészen biztosan érdekes lehet ez a gyerekeknek készült gyűjthető kártya is, ami mára 60 éves lett.

Én nem tervezem, hogy bővítsem a meglévő 27 darabból álló gyűjteményt, de természetesen a múzeumban valamilyen formában majd találkozhattok ezekkel a kártyákkal is.
Amíg azonban nem tudom másképp megmutatni nektek, maradnak a jó öreg fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5715297880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása