Doktor Dolittle kvartett kártya
2019. október 12. írta: ToyaHSW

Doktor Dolittle kvartett kártya

dolittle_2.JPG

Ahogy azt már sokszor elmondtam nektek a 60-as évektől kezdve nagy népszerűségnek örvendtek a kvartett kártyajátékok. Ez persze itthon az Autóskártyák sorozatában csúcsosodott ki, de más országokban más stílusú paklik váltak a gyerekek kedvencévé.
Az NDK-ban is folyt játékkártya gyártás, így készülhetett el a Doktor Dolittle und seine Tiere csomag, amit a Verlag für Lehrmittel Pössneck készített 1982-ben.

Doktor Dolittle neve ismerős lehet mindenkinek, hiszen az állatok nyelvét beszélő doktor történetét több film is feldolgozta (bár valószínűleg legtöbben az Eddie Murphy nevével jelzett vígjátékra emlékeznek).
Ezt a történetet dolgozta fel kártya formában az NDK gyár, ami egy minőség rajzokkal díszített kártyát készítettek a gyerekeknek.
A kártya ára eredetileg 2.5 márka körül mozgott, ami nem számított túl magas összegnek.
A lapokat Harri Parschau készítette, aki elismert grafikus volt az NDK-ban és olyan újságoknak dolgozott mint a Berliner Zeitung vagy a Neues Deutschland. A gyakorlott grafikus akár már művészinek is nevezhető rajzokkal lepte meg a paklit megvásárló gyerekeket.

A kvartett játék szabályaira és a játék módjára nem nagyon térnék ki, hiszen mindenki ismeri. A négyes sorokat kellett összegyűjteni és az nyert, akinek elsőként fogyott el a kártya a kezéből.

A pakli egy véletlennek köszönhetően került hozzám. Szerencsére tényleg szép állapotban maradt meg, ami azt jelenti hogy természetesen hiánytalan, eredeti tokban van és még a német nyelvű leírás is megtalálható mellette.
Ezt a kártyát is majd a kezetekbe vehetitek a múzeumban, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4215217268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása