Szovjet kémiai készlet
2019. augusztus 09. írta: ToyaHSW

Szovjet kémiai készlet

jaunais_kimikis_1.JPG

Eddig még soha nem találkoztam a szovjet Jaunais Kimikis nevű gyerekeknek készült kémia kísérletező készlettel, de a netes kutatásaim alapján egy elég sikeres játékot fogok bemutatni nektek ma.
Ahogy azt már többször is leírtam a szocialista érában nagyon sok figyelmet fordítottak a játékgyártók a gyerekek oktatására. Ehhez számtalan játék készült, amelyek között megtalálhatóak voltak a műveltséget és a gyakorlati ismereteket bővítő játékok is.
A műveltség bővítéséhez a különböző kvartett kártyák, a kérdés-felelős játékok tartoztak, míg a gyakorlati ismereteket bővítő játékokhoz sorolnám a különböző optikai, elektromos készleteket és a ma bemutatásra kerülő kémiai játékot is.

Ahogy említettem eddig még nem találkoztam a Jaunais Kimikis készlettel. Az internetes kutatásaim eredményeként szembesültem vele, hogy a készlet már a 70-es évek elején is létezett, igaz sokkal egyszerűbb változatban.
A ma bemutatásra kerülő kémia készlet 1984-ből származik. Később ezt a változatot is tovább fejlesztették és készült egy 300 kísérlet bemutatására alkalmas doboz is.
A ma bemutatásra kerülő kémiai készlet segítségével még csak 218 kísérletet tudtak végrehajtani a gyerekek, de szerintem ez a szám is bőven elégséges volt arra, hogy a gyerek felfedezze a kémia rejtelmeit és az érdeklődést felkeltse a vegyi anyagok iránt.

Már a doboz külső megjelenése is erre utal. Két úttörőnyakkendős fiatal állt a nyitott doboz felett és bújja a hozzá adott könyvecskét, míg a háttérben kémiai vegyjelekkel teleírt tábla látszik.
A doboz fedele már betekintést ad a beltartalomba is egy kicsit és felnyitva a tetőt nem is kell csalódni.
Rendkívül gondosan csomagolva szinte mindent megtalálhatunk a dobozban, amire egy ifjú vegyésznek szüksége lehet - persze robbanóanyagot nem lehet csinálni, de azért érdekes kísérleteket egészen biztosan.
Mivel nagyon sok üveg található a dobozban, így az alsó műanyag részt egy hasonló formájú felső rész zárja le, aminek köszönhetően az üvegek nem tudnak összetörni vagy kiesni a helyükről.
A dobozban 8 anyaggal megtöltött és 8 üres kémcső található, de ezen kívül különböző apróbb és nagyobb műanyag edényekben más folyadékok is várták a kísérletezésre nyitott gyerekeket.
Persze volt itt még kiskanál, csipesz, egy nagyobb lombik, tölcsér, pipetta, lakmuszpapír, anyagok összetöréséhez használható porcelán tál és sok egyéb apróság amit a kísérletek során vagy annak végeztével a takarításnál tudtak használni a gyerekek.
Az iránymutatást a játékhoz tartozó könyvecskéből kapták meg a gyerekek, ahol minden kísérlet részletesen le volt írva. Sajnos cirill betűkkel, ami számomra érthetetlen.
Valószínűleg így volt ezzel a készlet eredeti gazdája is, így elég sok anyag még hiánytalan állapotban maradt meg a dobozban.

Engem különösebben nem érdekel a kémia, de a készlet be kell vallanom magával ragadott. Nem tudom a blog olvasói között van-e olyan, aki találkozott ezzel a 'játékkal' gyerekként - be kell vallanom, hogy nekem nem volt hozzá szerencsém.
Talán ha lett volna, akkor középiskolában nem nehezítettem volna annyira meg szegény kémiatanárom életét :)

Nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a készletre és nagyon kedvező áron sikerült is megvásárolnom a gyűjteménybe. Már az első képeken is láttam, hogy komplett darabról van szó, így különösen nagy az örömöm.
Az értékét növeli, hogy a kémcsövekben a porok, a tégelyekben pedig a folyadékok is megvannak még.
A doboz beltartalmán és a kézikönyv állapotán is látszik, hogy aki kapta gyerekként a készletet nem nagyon kísérletezett vele.
A múzeumban természetesen ezt a különlegességet is láthatjátok majd, de ezt kipróbálni biztosan nem tudjátok majd érthető okokból.

Azért is érdemes lesz közelről szemügyre venni majd a Jaunais Kimikis készletet, mert a most következő fényképek biztosan nem adnak majd vissza minden apró részletet.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9015000714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matalan1 2019.08.11. 23:57:02

Hat latszik hogy ez nem nyugati cucc, van benne 12% sosav es natrium-hidroxid (maronatron). A health & safety itt a szivehez kapna. Meg jo hogy nem adtak hozza egy kis radiumot hogy a sotetben vilagitson :D

ToyaHSW 2019.08.14. 23:16:10

@matalan1: Abban azért az USA verhetetlen volt az 50-es években készült Atomic Energy Lab készlettel, amiben Uranium 238-as volt.
Persze ettől függetlenül ez a játék ma tuti nem kerülhetne gyerek közelébe :)
süti beállítások módosítása