Szovjet bolygókerekes sportautó
2019. augusztus 01. írta: ToyaHSW

Szovjet bolygókerekes sportautó

szovjetbolygokerekessportkocsik_1.JPG

Visszatértem a szabadságról, így a mai napon egy újabb játékot tudok bemutatni nektek. Ezúttal egy szovjet sportkocsit ismerhettek meg az oldalon, ami több változatban is készült.
Hozzám a bolygókerekes változatok jutottak el, de a kisautó készült távirányítós változatban is.
A játék a 80-as évek elején készült és sajnos sem a gyártójáról, sem pedig a mintául szolgáló típusról nincs információm. Persze ha találgatnom kellene, akkor leginkább az autó formájáról a Mercedes C111-es ugrik be, amihez hasonlít is egy kicsit a játék.

Na de akkor érdemes egy kicsit közelebbről is bemutatni nektek a játékot. Ahogy említettem készült bolygókerekes és távirányítós változatban is a játék.
Ez a két autó markánsan eltért egymástól, ami már csak a kialakításnak is köszönhető volt. A legszembetűnőbb eltérés a két változat között az a szélvédő. A bolygókerekes játék sötétített ablakokat kapott, míg a távirányítós áttetsző plexi ablakokkal rendelkezett. Az utóbbi esetben a belső tér is kidolgozásra került, amit az olcsóbb bolygókerekes változatnál a sötét ablakoknak köszönhetően el lehetett hagyni.
Ezen kívül eltérés van a két kocsi alvázában is, hiszen a bolygókerekes játéknál az elemtartót is itt kellett elhelyezni, míg a távirányítós változatnál ez az irányítóban kapott helyet. Meg kell jegyeznem, hogy ez az első olyan szovjet játék, aminek már egészen nyugatias távirányítója lett.

s-l1600.jpg

Igazából a két változat közötti különbségeket ezzel le is lehet zárni, hiszen azonos gyártósoron készült játékokról van szó, így végre rátérhetek a bolygókerekes autó bemutatására.

Az autó teljes egészében műanyagból készült. Az alváz és a karosszéria is műanyagból van, amit három csavar tart egyben. A karosszéria felső része több színben is készült. Hozzám kék és narancssárga színben került, de valószínűleg piros és fehér változatok is lekerültek a gyártósorról.
Ahogy említettem az alsó részben kapott helyet az elemtartó, amibe két darab 1.5 V-os góliát elemet kellett behelyezni, majd egy fedelet ráhelyezve lezárni.
A játék alsó részén található egy tolókapcsoló, amit elmozdítva beindíthatjuk a játékot. A bolygókerekes vagy kitérő szerkezetre nem szeretnék nagyon kitérni, hiszen számtalan játékban megtalálható volt amit az oldalon már bemutattam nektek. A lényeg az volt, hogy a játék alján található bolygókerék mozgatta az autót, ami a lakásban különböző tárgyaknak ütközve a bolygókerék elfordulásával kitért és szabadon folytatta az útját.
A sportkocsi persze a mozgáson kívül egy aprócska extra funkcióval azért rendelkezett. A bekapcsolást követően mind az első, mind pedig a hátsó lámpák villogtak bizonyos időközönként, aminek különösebben értelme nem volt, de a sötét szobában egészen biztosan nagyszerűen mutathatott egykoron.

Az autó külsőleg nagyon egyben van. Érdekes részlet, hogy a bolygókerekes változatok 23-as rajtszámmal, míg a távirányítós 4-essel büszkélkedhetett, ami matrica formájában került a motorházra és a kocsi két oldalára.
Bár a kerekeknek nincs jelentősége különösebben a bolygókerekes játékok esetében, itt mégis elég komoly figyelmet fordítottak rá a gyárban. A szépen kidolgozott felniken gumiból készült kerekek találhatóak, amelyek mind a mai napig kellően puhák is maradtak.

Mint a képeken is láthatjátok két darab került hozzám ebből a régen 11 rubel 20 kopejkás áron árusított játékból. A kéknek hiányzott az elemtartó fedele és kicsit betegesen működik, azonban a sárga egy apróbb matrica sérüléstől eltekintve hiánytalan és hibátlan állapotú.
Természetesen a múzeumban működés közben is lehetőségetek nyílna az autók megtekintésére, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6414989202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása