Újra ugrál a Csipegető Csibe
2019. július 09. írta: ToyaHSW

Újra ugrál a Csipegető Csibe

cscs-1.JPG

A mai bejegyzés legalább annyira egy régi játékról szól majd, mint amennyire egy mai lemezből készült nosztalgiajátékról.
Az utóbbi években hatalmas divat lett a régi játékok gyűjtése, azonban ezek a régi kincsek már nem igazán valók gyermekek kezébe. A Játékanno csapata rettenetesen jó érzékkel vette észre a piaci rést és hozta el a mai gyerekeknek vagy a nosztalgiázásra vágyó felnőtteknek elérhető áron gyerekkorunk régi játékait.

Sikerült a csapattal kapcsolatba lépnem, aminek keretében igyekszem bemutatni és összehasonlítani ezeket a régi játékokat az eredetiekkel.
Elsőként a klasszikus Csipegető Csibét mutatom be nektek, amire egészen biztosan nagyon sokan emlékeztek.

A Csipegető Csibe a Lemezárugyárnál készült valamikor a 60-as évek legelejétől. Népszerűsége a gyártás egész időtartama alatt töretlen volt és szinte mindenki találkozott ezzel a játékkal gyerekként.
Egyszer kapott némi átdolgozást a játék. Ekkor a doboz színe változott meg és az addig rézszínű lábakat fekete színű lábak váltották fel.
A játék működése rendkívül egyszerű volt. A mellékelt felhúzókulcsot (ami némileg hosszabb volt az átlagosnál a csibe lába miatt) a játék alján található nyílásba kellett helyezni és forgatásával tudtuk megfeszíteni az óraműves szerkezetet.
Ezt követően már csak le kellett tenni a csirkénket, ami örült táncba kezdett az asztalon, amit egészen addig folytatott amíg a rugós szerkezet engedte.

Ennyi ismertető után azt hiszem érdemes részletesen bemutatni a Játékannonál most is megvásárolható változatot. A lemezből készült játék hetyke kis dobozban érkezett meg hozzám, ami hűen adja vissza az eredeti grafikáját. Persze a feliratok és a logók lecserélésre kerültek, de ez teljesen érthető ebben az esetben.
A dobozt kibontva aztán előkerül a csibe és a hozzátartozó kulcs is. A kulcs ennél a játéknál nem hosszabbított változat, de ez egyáltalán nem zavaró a felhúzás során.
A csirke kidolgozása minden dicséretet megérdemel. Szerintem az utolsó grafikai elem is megegyezik az eredetivel. A fülek pontosan abba az irányba vannak hajtva mint az eredeti játék esetében volt, a grafika tényleg teljesen megegyezik (és ez nem vicc). Apróbb eltérés, hogy itt a csirke lábai ezüst színűek, valamint az eredeti Foreign 'L' feliratot felváltotta a szárnyak alatt olvasható jatekanno.hu és a toysanno.com felirat, ami szerintem megbocsátható bűn.
A működés természetesen pontosan olyan mint az eredeti játék esetében volt. Sajnos az aprócska méret már akkor sem engedte a nagy óraműves szerkezet elhelyezését a játékon belül, így viszonylag kevés járástartaléka volt a játéknak.
Ebben az esetben sincs ez másképp. A játék a teljes felhúzás után 35 mp-ig képes ugrálni is pattogni.
Meg kell említenem, hogy eredetileg ettől kevesebb ideig működött de mivel találkoztam már ma gyártott óraműves játékokkal pontosan tisztában voltam vele, hogy egy kis kenésre van szüksége az új szerkezetnek.

Nem titok, hogy az aprócska Csipegető Csibe már itthon, hanem a távoli Kínában kerül legyártásra. Tudom sokan szkeptikusak a kínai termékekkel kapcsolatban, de ebben az esetben felesleges az aggodalom. A kínai játékgyártó számtalan óraműves játékot készítettek már az elmúlt 50 évben, így elég sok tapasztalattal rendelkeznek.
A Csipegető Csibe eredetivel teljesen megegyező változata megvásárolható a Játékanno weboldalán keresztül. A játék ára 1940 Ft, ami töredéke egy eredeti használt darabénak. Azoknak ajánlom a játékot, akik a gyerekeiknek vagy az unokáiknak szeretnék megmutatni gyerekkoruk játékait, esetleg otthonra a számítógép mellé vagy az irodába az asztalra szánják dekorációnak a lemezből készült nosztalgiajátékot.

Tudom kicsit PR szövegnek tűnik amit írtam a játékról, de most megosztok veletek néhány általam készített fényképet, így egyszerűen eltudjátok majd dönteni megéri-e számotokra felszállni a nosztalgiavonatra egy utazás erejéig.
Én mindenképpen azt javaslom tegyetek egy próbát a Csipegető Csibe replikával, egészen biztosan nem bánjátok majd meg.

Köszönet a játékért a Játékanno csapatának!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1214932384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komojtalan 2019.07.10. 22:47:54

Lol, 1940 Ft? Nekem mondjuk 100 forintot sem érne, de biztos van valami hasonló kínai verzióban 300 -ért. Szerintem nekem is van(?), hacsak ki nem lett dobva valamikor.
süti beállítások módosítása