Faemi elektromos orgona
2019. június 28. írta: ToyaHSW

Faemi elektromos orgona

faemi_1.JPG

Mint tudjátok gyűjtöm a játék hangszereket is, amelyek közül már pár darabot be is mutattam nektek az oldalon. Különösen tetszenek a régi Szovjetunióban készült elektromos orgonák, amelyekből mindig rá lehet akadni egy-egy szép darabra viszonylag kedvező áron.
A mai napon ismét egy ilyen hangszert szeretnék bemutatni nektek, mégpedig a gyerekeknek készült FAEMI orgonát.

A FAEMI orgona Sverdlovsk Elektrotechnikai Vállalatnál készült, akik számára nem volt idegen az elektromos hangszerek világa, ugyanis a FAEMI 1M és a FAEMI M is náluk amivel már ismertebb zenészek is játszottak.
A gyerekeknek készült hangszert Vladimir Lugovets tervezte és Shavkunov volt felelős a játék külsejéért.
A hangszer több színben is készült, így többek között fehér-narancssárga, fehér-fekete és piros-fekete színekben is megvásárolható volt.

A játékhangszer felső része műanyagból készült, míg az alsó rész fémből került kidolgozásra. A játék tartozéka volt egy tápegység is, amit az alsó részen kellett elhelyezni és 9V feszültséggel látta el az orgonát.
Az orgona amúgy egy végtelenül egyszerű monofonikus hangszer, amin 32 billentyű található. Ebből a profik már kitalálhatták, hogy egy 3 oktávos hangszerről van szó.
Mivel monofonikus a hangszer, így mindig az a hang szólal meg, aminek a gombját elsőnek lenyomjuk. Ezt követően hiába nyomunk le még egy gombot, azt a hangszer már nem tudja érzékelni.
A billentyűzet felett található egy potméter és két darab 4-es gombcsoport is. A potméter használata elég egyértelmű, hiszen a hangerőt tudjuk vele szabályozni.
Az első négy billenőkapcsoló között megtalálható a bekapcsoló gomb, valamint a hangok rezgését tudjuk módosítani.
A második négy kapcsoló variálásával a hangszínt tudtunk állítani, így egészen érdekes hangokat is ki lehetett hozni az aprócska FAEMI-ből.
A hangok a játék tetején található hangszórón keresztül szólaltak meg, de lehetőség volt az orgonát külső hangszóróra is kötni - legalábbis erre utal a jobb oldalon található négy darab csatlakozó aljzat is.

Bár a hangszer igazán aprócska méreteit tekintve, ez nem volt elmondható a súlyáról. A FAEMI orgona 3.5 kg-ot nyomott, ami egy gyerekjátéktól egyáltalán nem volt kevés.
Persze a fémből készült alsó rész, a hangszóró, a potméterek, a tápegység és a sok-sok drót az egyszerű belső rész ellenére is egészen biztosan megnövelte a játék súlyát.
A gyerekeknek készült hangszert 1972-ben tervezték meg és egészen sokáig gyártásban volt.
Manapság az érdekes hangzást kereső zenészek szívesen nyúlnak ezekhez a régi eszközökhöz és természetesen a hozzám hasonló gyűjtők körében is keresett darab. Az ára ennek köszönhetően külföldön egészen magas, azonban itthon ez csak egy szovjet gyerekjáték ami különösebben nem számít értékesnek.
Arról hogy milyen amikor a FAEMI egy profi kezébe kerül a következő videó segítségével Ti is megismerkedhettek.

A hozzám került darab természetesen hibátlanul működik. Eredetileg egy csatos műbőr táska is tartozik hozzá, amiben a szállítást lehetett viszonylag kényelmessé tenni.
Természetesen ez a műbőr táska is megvan, így azt mondhatom hogy ez egy komplett játék.
A múzeumban igyekszem majd ezt a játékot is bemutatni nektek kipróbálható formában, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr10014914380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása