Szovjet repülőgép építőjáték
2019. június 14. írta: ToyaHSW

Szovjet repülőgép építőjáték

aviakonstuktor_1.JPG

Ahogy azt a blog olvasói és a régi játékok ismerői pontosan tudják, egykoron hatalmas népszerűségnek örvendtek a különböző építőjátékok.
Elég csak a Legohoz hasonló Pebe készletekre gondolnotok, az építőkockákra, az elemekből felépíthető házakra vagy az összecsavarozható fém építőjátékokra gondolnotok.
Ilyen játékokat a KGST országok majdnem mindegyikében készültek az ottani gyerekek ízléséhez és igényeihez igazítva.

Persze azért készültek különlegesebb és speciálisabb építőjátékok is, a mai napon egy ilyen darabot mutatok be nektek.
Ez pedig az Avia Constructor nevű készlet, amiből különböző repülő alkalmatosságokat lehetett építeni.
A Szovjetunióban készült építőjáték segítségével erre pedig bőven nyílt lehetőség, hiszen akár 11 különböző repülőgépet vagy helikoptert lehetett megépíteni.
A kínálat elég változatos volt, hiszen az egyszerűbb repülőgépektől kezdve egészen a bonyolultabb helikopterek vagy négy légcsavaros repülőgépek megépítésére is vállalkozhattak a gyerekek.
Ehhez persze nem valami rettenetesen bonyolult rendszert képzeljetek el, hanem szabványos elemekből különböző módon összerakható műanyag alkatrészeket.
A puha műanyagból készült alkatrészek egyik felében tüskék, míg az ellendarabokban furatok voltak megtalálhatóak, így pattintásos módszerrel lehetett az építés során az elemeket összeilleszteni. Ennek a megoldásnak köszönhetően egyszerűen szétszedhető volt a kész gép így egy másik típus megépítésének sem volt semmi akadálya.
A műanyag alkatrészek piros, sárga és kék színt kaptak, így elég változatos és színes gépeket lehetett építeni az elemekből.
A műanyag elemek egy kereten voltak rögzítve, ahonnan letörve lehetett őket az építésbe bevenni. Ez a keret hasonlít a JAVA építőjátéknál vagy a maketteknél használtakra.

Érdekes játék, amit azonban nem nagyon volt lehetőségem kipróbálni. Ennek az oka, hogy az elemek nagyobbik része még a tartón pihen és én nem akartam letördelni ezeket a műanyag alkatrészeket.
Ebből könnyen kikövetkeztethetitek, hogy nem aratott túl nagy sikert a gazdájánál ez a játék, de ennek az az előnye, hogy tényleg szép állapotban kerül a gyűjteménybe.
Szerencsére a beltartalmon kívül ez igaz a dobozra is, ami szintén egészen jól átvészelte az eltelt éveket.

A múzeumban persze majd ezt a játékot is láthatjátok, de addig maradnak a szokásos fényképek. Ha bármilyen kérdésetek, emléketek, észrevételetek lenne az Avia Constructorral kapcsolatban, akkor írjátok meg hozzászólásban!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5914893042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizo 2019.06.17. 12:38:27

Nagyon ötletes! Tetszik.

Zoli

ToyaHSW 2019.06.17. 22:10:40

@pizo: Igen, szerintem is egészen jópofa.
süti beállítások módosítása