Háború és béke gyufa
2019. június 13. írta: ToyaHSW

Háború és béke gyufa

h_b_1.JPG

Régen hatalmas divat volt egy-egy komolyabb eseményre emlékül gyufa sorozatokat is kiadni. Általában jeles alkalmak vagy évfordulók szolgáltak az ilyen kiadásokhoz alapul.
Annyira nem múlt el ez a különleges hagyomány, hogy bizony még manapság is kerülnek kiadásra különleges gyufa sorozatok díszdobozban.

Persze igazán reneszánszukat ezek az emléknek, dekorációnak szánt kellékek a 60-as, 70-es években élték. Első sorban a Szovjetunióban készültek ilyen díszdobozos gyufák, amelyek között megtalálható volt egy-egy film, színdarab, olimpia vagy akár az űrkutatás apropóján kiadott különleges gyűjtők számára készült díszdoboz.
Általában ezek a gyűjtők számára készített díszdobozos gyufák méretben egy könyvvel egyeztek meg és belül apró gyufásdobozok várták a gazdájukat különböző díszes képekkel és nagyon részletes leírással a gyufa kiadásának apropójáról.
A mai napon egy ilyen gyűjtők készült díszdobozos csomagot mutatok be nektek, de valószínűleg a héten még egy hasonló dekorációt megismerhettek majd.

Ezúttal az 1967-es Szergej Bondarcsuk által rendezett Háború és béke filmnek emléket állító gyűjtői gyufacsomagot mutatom be nektek.
A filmet Lev Tolsztoj regénye alapján készített film 1969-ben Oscar díjat kapott. Érdekességként a Wikipedia oldalait böngészve jutottam hozzá ahhoz az információhoz, hogy ez volt a valaha készült legdrágább szovjet film, aminek költségei a mai árakon számolva 700 millió dollárra rúgtak.
A legnagyobb csatajelenethez 120.000 szovjet katonát vezényeltek ki és egyes részeit a csatának távirányítású kamerákkal rögzítették.

A gyufa persze nem 1969-ben készült, hanem 1992-ben, ennek ellenére igazán szép gyűjtői darab. A könyv nagyságú dobozt kinyitva azonnal láthatóvá válnak az aprócska gyufásdobozok, amelyek egyik oldalán egy-egy szereplő képe látható, míg a másik oldalon indigókék borítást kaptak a dobozok (ez arra korra rendkívül jellemző volt).
A borító belső oldalán néhány filmre utaló mondat olvasható cirill betűs írással, feltüntetve a film forgalmazóját, rendezőjét, operatőrét és természetesen főszereplőit is és a film megszületésének elmaradhatatlan történetét is.
Természetesen a dobozokban még található gyufa is, amelyek nem olyan szépen kidolgozottak és formásak mint a mai szálak, de valószínűleg a céljuknak megfeleltek volna. Szerencsére ezek a gyufásdobozok érintetlenek és bár a gyufaszálak mennyisége erőteljesen lecsökkent az évek alatt, de minden dobozban akad azért 15-20 szál gyufa.
Mivel dekoráció lenne majd a múzeumban ez a régiség is, így tényleg csak érdekességnek szereztem meg és most érdekességnek mutattam meg nektek, hogy lássátok ilyen részletekre is igyekszem figyelni.

Természetesen a múzeumban majd saját szemetekkel is láthatjátok ezt a lassan 30 éves díszdobozos gyufacsomagot, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9614889862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása