Optik Universal
2019. június 04. írta: ToyaHSW

Optik Universal

optikuniversal_1.JPG

Az NDK-ban gyártott optikai készletekről már olvashattatok a blogon, sőt egy videóban az elmúlt hetekben be is mutattam ezeket a játékokat.
Ezúttal a sorozat utolsó darabját szeretném megismertetni veletek, ami nem más mint az Optik Universal. Az Optik Universal volt a sorozat első darabja, amit még a Kurt Haufe KG gyártott Drezdában.
A későbbiekben ezt a játékot követte az Optik Montage Experiment, az Optik Cabinet 70 és 80, valamint Astro-Cabinet 90, amit azonban már a 
VEB Kamenzer Spielwaren gyártott.

Az Optik Universal rakta le az alapokat a 70-es évek elején, amint aztán az NDK tervgazdaságának köszönhetően a VEB Kamenzer Spielwaren tökéletesített vagy vett át teljesen azonosan.
Ez akkoriban úgy zajlott, hogy a gyártáshoz szükséges szerszámok Drezdából átkerültek Kamenzerbe, ahol kicsit áttervezett dobozzal és új névvel folytatódott a gyártás.
Persze a névváltoztatás ellenére az Optik Universalt tartjuk minden NDK-s optikai játék ősének.
Az Optik Montage építőkészlethez hasonlóan itt is 7 különböző optikai játékot építhettek a műanyag elemekből a gyerekek.
Ebből a játékból is mikroszkópot, dianézőt, sztereo képnézőt, távcsövet, egy és két szemes látcsövet és optikai játékot lehetett építeni.

A játék ahogy említettem már az Optik Montage készlet elődje volt, így az elemeket az ott már bemutatott módon kellett összepattintani.
A gyerekeknek az építésben az építési útmutató volt a segítségükre, amelyek még nem könyv formájában, hanem A4-es lapokra nyomtatott rajzok segítségével próbálták elmagyarázni az építés folyamatát és menetét.
Természetesen itt is bőségesen rendelkezésre álltak lencsék, így akár kísérletezhettek is a gyerekek más megoldásokkal vagy másképp behelyezett lencsékkel, a lényeg a tanulás volt.
A fizika ezen területének megismeréséhez pedig tökéletesen megfelelt játékos formában az Optik Universal. Talán ezért is folytatták a gyártás új név alatt, hiszen a 70-es évek sikerjátékát kár lett volna veszni hagyni a 80-as évekre.

Természetesen a múzeumban lesz majd lehetőségetek a két készlet összehasonlítására, de addig maradnak a képek amelyek segítségével Ti is szembesülhettek vele, hogy mennyire is volt azonos a két játék.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2214877324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása