Misa mackós játékok
2019. június 03. írta: ToyaHSW

Misa mackós játékok

misamaci_1.JPG

1980-ra több dolog miatt is emlékezhetünk. Ekkor ment az űrbe Farkas Bertalan, ebben az évben hunyt el Josip Broz Tito jugoszláv szövetségi elnök, Gdańskban Lech Wałęsa vezetésével sztrájk kezdődik a hajógyárban, megválasztják Ronald Reagent az USA elnökének, valamint ebben az évben rendezik meg a XXII.nyári olimpiai játékokat Moszkvában.
Bennünket most ez utóbbi esemény érint, hiszen a csonka olimpia néven elhíresült rendezvénynek a kabalaállata volt Misa mackó.

Az olimpia kabalaállata a szovjet medve egy igazi nemzeti jelkép volt. A barátságos figura elkészítését Victor Csizsikovra bízták, aki egy mosolygós és vidám macit képzelt el.
Ez az ötlet nagyon bejött, ugyanis az olimpiai kabalafigurák közül Misa maci számít mind a mai napig a legnépszerűbbnek. Természetesen az olimpia évében számtalan helyen feltűnt a figura és ebből a játékok sem maradhattak ki.

A játékipar szinte minden területén feltűnt a barátságos és mosolygós mackó. Persze első sorban a már meglévő játékok kaptak valami olimpiai matricát a Szovjetunióban, de azért készültek a gyerekeknek és az olimpia látogatóinak figurák műanyagból, gumiból és plüssből is.
A maci jellegzetes arcára az olimpiai karikákat tartalmazó övére egészen biztosan nagyon sokan emlékeztek. Ezek a gyerekeknek készült figurákon is visszaköszöntek általában.
Igazából nem gyűjtöm a moszkvai olimpia relikviáit, de mint azt már láthattátok néhány jelvény az évek alatt bekerült a gyűjteménybe és persze a ma bemutatásra kerülő figurák is.

Ezek közül az egyik egy egyszerű műanyag figura, ami szemmel láthatóan valami gyerek kedvence lehetett, ugyanis az egyik füle egy kicsit meg lett rágcsálva.
A figura a szokásos fújásos technikával készült, amivel nagyon szépen vissza lehetett adni az eredeti forma apró részleteit is. A műanyag ebben az esetben mindig egy kicsit puha, ami nem hátrány egy gyerekjáték esetében, hiszen ez a műanyag nem reped el olyan könnyen és nem okoz sérülést.
A másik figura gumiból készült és mint annyi gumiból készült játék akkoriban, eredetileg ez is sípolós volt. A figura összenyomásakor a levegő csak a sípon keresztül tudod távozni, így éles hangot adott ki a játék, majd amikor elengedtük a figurát a levegő ugyanezen a sípon keresztül tudott beáramlani aminek köszönhetően kicsit más hangszínű sípoló hangot hallhattunk.
A gumiból készült játék természetesen festve volt, ami mára egy kicsit megkopott. Persze ennek ellenére is nagyon jól kivehetőek a részletek és valamennyire el is tudjuk képzelni milyen is lehetett ez a játék új korában.

Természetesen idővel elképzelhető, hogy további Misa mackók kerülnek majd a gyűjteménybe így lehetséges, hogy a múzeumban ettől a két játéknál többel is találkozhattok majd.
Persze az sem tragédia, ha csak ez a két darab marad, hiszen ezek segítségével is lehet emlékezni az 1980-as moszkvai sportrendezvényre.
Amíg nem tudjátok közelről szemügyre venni ezeket a játékokat, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7814875598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mad Mind 2019.06.06. 08:15:20

Az én Misa macim sokkal jobb állapotban van :)
süti beállítások módosítása