Balaton Rt. társasjáték
2019. május 31. írta: ToyaHSW

Balaton Rt. társasjáték

balatonrt_1.JPG

A mai napon a Minerva talán legigényesebben elkészített társasjátékát a Balaton Rt.-t mutatom be nektek. A játék annyira még nem öreg, hiszen 1986-ban készítették. Valószínűleg ennek is köszönhető az igényes kidolgozás, hiszen itt már nem csak a Minerva dolgozói foglalkoztak a játékkal, hanem egy d8 kreatív system nevű cég munkatársai is.
Már a külsőn is látszik az igényesség, hiszen a doboz sötétzöld műbőr borítást kapott amin csak néhány aranybetűs felirat olvasható.
A nyitás módja is szokatlan a maga nemében, hiszen a játék tartóját egy könyvhöz hasonlóan kellett kinyitni.

A külső persze nem minden, ha maga a játék nem igazán jó vagy nem szépen kidolgozott. Szerencsére ezen a területen is megállta a helyét a játék.
A Balaton Rt.-hez mint a neve is mutatja a Magyar Tenger nyújt megfelelő hátteret. A játék a hagyományos társasjáték alapelveire épül, azonban újdonságként akkoriban több játékot is lehetett játszani a táblán.
Ezek eltérő szabályokkal, célokkal és természetesen különböző hosszúságú játékmenetekkel várták az érdeklődő játékosokat.

Lehetőség volt többek között a sportos területen mozgó Balaton S.C.-vel, a vendéglátóhelyek üzemeltetésével foglalkozó Balaton Party Rt.-vel, a turisztikai alapú Balaton Touring Rt.-vel, a faházak szállításával foglalkozó Balaton Transzpo Rt.-vel, a Balaton Rt. Juniorral, a Balaton Rt. Memoryval, a Balaton Rt. Professionallal és a Balaton Rt. Monopolyval is játszani.
Ezek különböző és markánsan eltérő játékok voltak, amelyekhez minden kellék megtalálható volt a játék dobozában. Persze a játék kezdete előtt érdemes volt elolvasni az aktuális szabályokat, amelyek nagyon stílusosan egy újság formájában kaptak helyet a dobozban.
Ezen kívül a dobozban megtalálható volt még a tábla, ami négy részbe volt hajtva, különböző település kártyák, eltérő névértékű csekkek, távirat kártyák, a játékosok bábúi, valamint házak és az elmaradthatatlan dobókocka is.

Mivel minden játékmód lényegesen eltért egymástól, így mindenki megtalálhatta a neki legjobban tetsző változatot amivel szívesen játszott a barátaival.
Az egészen egyszerű játékokon kívül a viszonylag összetett játékokra is alkalmas volt a Balaton Rt.
Most nem kezdeném el bemutatni nektek az egyes játékmódokat, mivel azzal egészen komoly hosszúságúra tudnám nyújta a cikket, de ígérem a szabályokat tartalmazó újságot hamarosan scannelt formában megtalálhatjátok majd a doksik menüpont alatt.
Akkor magatok is átböngészhetitek, hogy milyen játékokra is volt alkalmas a Balaton Rt.

Nekem mindig nagyon tetszett ez a játék és be kell vallanom már a kidolgozása is magával ragadt. A doboz maga egy kisebb csoda, de a bent található részletek sem maradnak el a külsőtől. A tábla szép, a kártyák grafikai megoldásai stílusosak és még a játékosok bábui is illenek stílusban a társashoz.
Nagyon keresnem kellene a hibát, hogy bele tudjak kötni a Balaton Rt.-be, de ez nem célom.

A játékot Szilágyi Imrénétől és családjától kaptam felajánlásként és nagyon szép, hiánytalan állapotban maradt meg. A dobozon volt egy apróbb sérülés, de ezt szerencsére gyorsan sikerült kijavítanom.
Természetesen a múzeumban majd láthatjátok ezt a kincset is, de addig nosztalgiázáshoz maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2614872762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása