Szovjet elektronikai építőjáték
2019. május 21. írta: ToyaHSW

Szovjet elektronikai építőjáték

suradioepito_1.JPG

A mai napon egy érdekes szovjet elektromos játékot szeretnék bemutatni nektek. A 60-as évektől kezdve egyre nagyobb népszerűségnek örvendtek az elektromos építőjátékok, ahol játszva merülhettek el a gyerekek az elektromosság és a rádiótechnika világába.
Szinte minden szocialista országban készültek elektromos építőjátékok, de a nyugati gyerekeknek sem kellett nélkülözniük a hasonló játékokat.
Az itthon készült készletekről már esett szó, a mai napon a Szovjetunióban gyártott Детский радиоконструкторский набор "Старт" készletet szeretném bemutatni nektek, ami számtalan érdekes megoldást tartalmazott.

A játék segítségével az elektronika iránt érdeklődő gyerekek olyan érdekességeket tudtak megépíteni mint mondjuk egy erősítő, egy hanggenerátor, morze távíró és persze egyszerűbb vevő készülékek köztük olyan amivel a rádióadások vételére is lehetőség nyílt..
A játék érdekessége, hogy nem volt szükség forrasztásra. A szovjet mérnökön ezt úgy oldották meg, hogy egy furatokkal ellátott műanyag lapot mellékeltek a játékhoz, amelybe az egyes elemeket egyszerűen be lehetett helyezni.
Ezt követően már csak a megfelelő rögzítésről és összekötésről kellett gondoskodni, ami után egy 9V-os elem segítségével máris életre lehetett kelteni a megépített eszközt.

A készletben természetesen minden megtalálható volt, ami a sikeres építéshez kellett. Volt csavarhúzó, csipesz és természetesen számtalan apróbb alkatrész is.
A játékhoz tartozó apró füzetben pedig 12 tervrajzot találhattak a gyerekek részletes építési útmutatóval.

Rögtön két készlet is bekerült a gyűjteménybe, amelyek között szerintem néhány év eltérés lehet. Szinte mind a kettő teljesen hiánytalan, de azért pár apróság már hiányzik az egyik vagy a másik készletből (izzók, csavarhúzó és más apróságok).
Ennek ellenére úgy gondolom érdekes része a gyűjteménynek ez a két régi szovjet elektromos építőjáték, ami a maga nemében szerintem elég ritka darabnak számít.
Természetesen építeni egészen biztosan nem fogok belőle semmit, de azt hiszen a nyitott dobozok biztosan sok tekintetet magukra vonnak majd a múzeumban.

Amíg azonban nem tudjátok testközelből megnézni a készleteket maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9714835838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása