Távirányítós ELMES Uniket dömper
2019. május 14. írta: ToyaHSW

Távirányítós ELMES Uniket dömper

uniket_1.JPG

A mai napra egy igazán ritka játékot tartogattam nektek, amihez nem olyan régen jutottam hozzá szerintem nagyon kedvező áron.
Amit ma megismerhettek az az NDK Elmes által gyártott távirányítós Uniket dömper. Mielőtt azonban a játékot bemutatnám nektek egy kicsit közelebbről az Elmes cégről is érdemes néhány mondatot ejteni.

Az ELMES név a VEB Vereinigte Südthüringer Spielzeugwerke Eisfeld gyár nevének egyszerűbben megjegyezhető változata volt, ami a dobozokra is felkerült. A 60-as években működő játékgyár logója egy hernyótalpas munkagép volt, aminek a hernyótalpába volt beleírva az Elmes márkanév.
Az NDK játékgyárban igazi klasszikusok készültek, így többek között nekik köszönhetően játszhattak a gyerekek Tatra távirányítós autóval, a Silva és Elmes hernyótalpas sorozat darabjaival valamint a ma bemutatásra kerülő Uniket sorozat távirányítós játékaival is.

Az Elmes által készített távirányítós játékokra általában jellemző volt, hogy azonos játékot több különböző felépítménnyel és kiegészítéssel is legyártottak. Ez a megoldás hasonló volt mint a Saturn és a Jupiter űrjárművel esetében alkalmazott, azonban attól jóval változatosabb volt a kínálat.

Az Uniket esetében is ez a helyzet. Az Uniket egy hernyótalpas munkagép, amiből több különböző változat is került a boltok polcaira.
A játékból készült darus, markolókanalas, tolólapos, hótolós, dömper és két különböző tolólappal szerelt dömper is.
Ezúttal az egyszerű dömpert tudom bemutatni nektek, mivel egy ilyenre sikerült szert tennem.
A játék alapvetően három jól elkülöníthető részből épül fel. Az alváz az első, amiben a meghajtó szerkezet és az irányításért felelős mozgó fogaskerék volt megtalálható. Az alváz részét képezik a kerekek is, amelyekre a hernyótalp került.
Mind a két hernyótalpban egy meghajtó kerék található, amelyek mozgásáról a már említett irányító fogaskerék gondoskodik.
A Uniket második része a fülke, amit pattintásos megoldás rögzített az alvázhoz. A fülke formája nem túl bonyolult, azonban a használt színeknek és a díszítéseknek köszönhetően igazán egyedivé változik. A fülke készült sárga, zöld, lika és piros színekben is, míg a díszítőelemek ezüst színt kaptak.
A plexi ablakokon benézve még üléseket is láthattunk, amelyek az alvázhoz voltak fogatva.
Ahogy említettem a felépítmények kínálata igazán változatos volt az Uniketnél. A felépítményeket csavarral rögzítették hozzá az alvázhoz, aminek köszönhetően azok forgathatóak vagy legalább mozgathatóak voltak.
A dömperes felépítményeknél egy fém lemez került rögzítésre az alvázon, amihez ezt követően a billenőplatót rögzítették hozzá a gyárban.

A játék működtetéséhez 4.5 V-os elemre volt szükség, ami a megszokott szögletes NDK távirányítóban kapott helyet. Mivel ennél a játéknál egy fogaskerekes tengely mozgatása volt a feladat, így a távirányító a karos megoldással rendelkezett.
Ezen kívül még két gomb kapott helyet a vezérlőn, amivel a haladás irányát tudtuk meghatározni.
Ebből már kikövetkeztethetitek, hogy sem duda, sem pedig világítás nincs a játékban, de mivel egy munkagépről van szó, így ezek hiánya nem is igazán zavaró.

A hozzám került változat nagyon jó állapotban maradt meg és ez egy 1965-ben gyártott játék esetében nem kis teljesítmény. Persze vannak hiányosságai és az érdekes megoldások sem kerülték el ezt a játékot, de ezeket majd idővel remélem sikerül javítanom.
Az egyik ilyen hibája a játéknak az eredeti távirányító hiánya. Valószínűleg vagy összetört, esetleg komolyan sérült az eredeti vezérlő, aminek köszönhetően egy Norma távirányítót kapott a játék. Ez nem illik igazából a játékhoz stílusban, de az igazi probléma hogy az elemnek nincs hely a szovjet megoldásban, így azt külön kell kézbe fogni ami persze megnehezíti a játék kezelését.
A másik hibája ajátéknak, hogy az egyik oldalról hiányzik az egyik kerék. Ezt a hibát valószínűleg 3D-s nyomtatással tudom majd orvosolni ha lesz időm az alkatrész megtervezésére.

Szerencsére ehhez a ritka kincshez az eredeti doboz is megvan, ami nem kis szó. Sajnos itthon nagyon ritkán találkozni Uniket távirányítós munkagépekkel, ezért is különleges ez a darab.
Természetesen a múzeumban majd ezt a játékot is láthatjátok - remélem addigra már eredeti távirányítóval és javítva, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8214822524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bogdán Szilárd 2019.06.24. 22:58:16

Üdvözlet! Nagyon tetszik az autó. Így első ránézésre a Piko Jumbo-nak a kerekére hasonlít. Annak is ugyan így van megoldva kereke. Ha gondolod, olyant kereket tudok adni. Üdvözlettel Szilárd

ToyaHSW 2019.06.24. 23:32:57

@Bogdán Szilárd: Köszi, de azóta megoldottam 3D nyomtatással a dolgot :) Nagy szerencse, hogy elérhető áron beszerezhető már a technológia amivel a régi játékok alkatrészeit is le lehet gyártani.
süti beállítások módosítása