Régi Búgócsiga
2019. május 06. írta: ToyaHSW

Régi Búgócsiga

bugocsiga_1.JPG

A mai napon ismét egy klasszikus játékot mutatok be nektek a gyűjteményből, ami szerintem még mind a mai napig kapható modernebb köntösben a játékboltokban.
Ezúttal a gyerekkoromban örömmel használt búgócsiga egyik változatát szeretném bemutatni nektek.
Ezt a játékot szinte minden országban készítették. Itthon a Lemezárugyár gyártott különböző mintával ilyen játékokat, de az NDK-ban és természetesen a Szovjetunióban is készültek hasonló játékok.

A búgócsigák pörgettyűs játékok voltak, amelyek a játékon található réseknek köszönhetően forgás közben búgó hangot adtak ki magukból.
A forgatás folyamata meglehetősen egyszerű volt, tényleg még a legkisebb gyerekek is könnyedén elsajátíthatták. A játék felső részén volt megtalálható egy kar, ami egy csigamenetes szárhoz kapcsolódott. Ezt a kart kellett megfelelő ütemben és sebességgel le-fel mozgatni, amitől a lemeztest forgó mozgásba kezdett.
Ahogy említettem a forgás ideje alatt a játék búgó hangot adott ki magából, de ahogy a forgási sebesség lecsökkent a búgás is szépen lassan elhallgatott.
A forgómozgás végén a csiga elkezdett imbolyogni, majd a szülők nagy örömére a lemezből készült testnek köszönhetően csörömpölve megállt, amitől a nagyszülők egészen biztosan infarktus közeli állapotba kerültek.

A lemez testeket a különböző gyártók egyedi festéssel és mintázattal látták el. A Lemezárugyár által készített darabok általában csíkozásos változatokban voltak elérhetőek, de más gyártók más mintázatot választottak.
Ennek köszönhetően a klasszikus darabok mellett megtalálhatóak voltak a figurákkal díszített változatok is a boltok polcain, így mindenki kitudta választani a gyerekhez legjobban illő darabokat.

Nekünk gyerekként eredetileg a Lemezárugyáras változat volt meg, de most egy más gyártó által készített változat került a gyűjteménybe.
Eredetileg működésképtelen volt, de ez az a játék amivel a WD40 csodákra képes. Egy kis kenésnek és némi karbantartásnak köszönhetően ismét forog és búg a csiga, ami bennem nagyon sok nosztalgikus emléket ébresztett fel.
Remélem lesz lehetőségem megmutatni nektek ezt a játékot is az életben és a kipróbálásra is lehetőségetek nyílik majd, amíg azonban ez nincs így addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6814804206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása