Szovjet lemez mentőautó
2019. április 30. írta: ToyaHSW

Szovjet lemez mentőautó

sutinplateambulance_1.JPG

Néhány napja Szegeden jártunk és ha már ott voltunk, akkor átlátogattunk a népszerű szabadkai piacra. Persze én nem a szokásos köröket futottam le a piacon, hanem igyekeztem a használt árukkal foglalkozó placcon szétnézni, ahol persze több érdekesség is akadt.
Ami játékos vonatkozású volt és tetszett az egy régi szovjet lemezből készült mentőautó volt, amit elhanyagolható mennyiségű forintért sikerült elhoznom.

Ahogy említettem ez egy klasszikus lemezjáték mikrobusz, ami mentőautós változatban került hozzám. Amúgy a sorozat több darabból állt, amelyek színben és feladatuk alapján is jól megkülönböztethetőek voltak.
A játékok között egészen biztosan megtalálható volt a rendőrségi, a mentős és a most bemutatásra kerülő betegszállító változat is. A mentő piros-sárga, a rendőrségi kék-sárga, míg a ma bemutatásra kerülő darab a fehér-piros színeket kapta.
Amúgy egy rendkívül egyszerű és elnagyoltan kidolgozott játékról van szó, ami azonban végeredményében egy olyan mikrobuszt adott amelyek valóban hasonlítottak a szovjet utakon közlekedő mentő és rendőrségi mikrobuszokra - mégpedig talán a RAF-977-esre.

Az elnagyolt kidolgozást persze csak az autó formájára értettem. A részletekre a szovjet gyártók is ügyeltek, így a festés elég részletesen lett kidolgozva.
Az ablakok, a tolóajtó, a sziréna, a villogó, a hűtőrács és a feliratok is mind megtalálható a fémből készült karosszérián. Az alvázban kapott helyet a futómű. Mivel egy egyszerű tologatós kisautóról van szó, így erre nem kellett különösebb figyelmet fordítani a gyártás során. A kerekek ennél a típusnál kékek, de van fekete kerekekkel szerelt változat is.
Az alváz kék kalapácslakkhoz hasonló festés kapott, ami igazán jól mutat.
A játékot egyszerűen lehet szétszedni, hiszen csak az alvázhoz kapcsolódó két fület kellett kihajtani és máris szétemelhető volt a játék.

Manapság már nem egy gyakori darab, amit az Ebay-es árak is tükröznek. Persze beszerezhetőek a sorozat további darabjai is, ha szeretnétek ilyen lemezautókkal bővíteni a gyűjteményeteket, de akkor kicsit mélyebben kell a zsebetekbe nyúlni.
Igazság szerint én csak megérzés alapján vásároltam meg, de abszolút jó vételnek bizonyult.
Bár eddig nincs túl sok régi kicsi szovjet lemezautóm, de soha nem késő elkezdeni ilyen területen is bővíteni a gyűjteményt :)

Természetesen a múzeumban majd Ti is láthatjátok a Cкорая Mедицинская Помощь feliratú kisautót, de amíg nincs lehetőségem megmutatni nektek addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9214796116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása