Lendkerekes Fecske autó
2019. április 26. írta: ToyaHSW

Lendkerekes Fecske autó

fecskeauto_1.JPG

A mai napon egy nagyon régi hazai játékot mutatok be nektek, ez pedig nem lesz más mint a Budapest Játékgyár által készített Fecske autó.
A Budapest Játékgyárról nagyon kevés információ maradt fenn. A játékaik azonban annyira ritkaságnak számítanak, hogy manapság már komoly összegekért cserélnek gazdát a régi Csepel mentőautók vagy a ma bemutatásra kerülő Fecske autók.

A Fecske autó egy igazi különlegesség, ami számtalan érdekes megoldást vonultat fel. A gyártás valamikor a 60-as években zajlott (mint említettem semmi információ nincs a gyárról), ennek megfelelően a kisautó bakelitből készült.
Eredeti állapotában tetővel is rendelkezett, amit le lehetett venni a járműről és így kabrióként is használható volt. Mivel ez az utóbbi megoldás volt a vonzóbb a gyerekek számára, így a tető majdnem minden megmaradt Fecskéről hiányzik.
A lendkerekes kisautóból eddig sárga és piros színű változatokat láttam, amelyekben eredetileg barna tető tartozott.
Természetesen a belső tér is valamennyire ki lett alakítva, amit festéssel színeztek a gyárban. Eredetileg kormánykerék is megtalálható volt a vezetőfülkében, de ez mint ahogy láthatjátok is a képeken gyakran letört.
A karosszéria természetesen díszítést is kapott. Elől és hátul fémszínű lökhárítók és hűtőrács dobja fel a kasztnit, míg a motorházon egy díszítő fém csík fut végig.

A karosszériát az alvázhoz nagy darab csavar fogja hozzá. Érdekes megoldás ez, ugyanis a lökhárítókat is ezek a csavarok rögzítik a helyükön.
A játékot szétcsavarozva a belső részre vethetünk egy-két pillantást, aminek igazi érdekessége az első futóműnél elhelyezett lendkerekes szerkezet. Ebben persze semmi egyedi nincs, de a BPJ szakemberei a lendkereket a karosszériához rögzítették, ami egy fogaskerekes áttétel segítségével viszi át a lendületet az első futóműre.
Ez a megoldás viszonylag jónak mondható, bár a lendkerék amikor megkaptam a játékot ki volt fordulva a helyéről. Azt hiszen ez gyakori hiba lehetett, amit persze sikerült orvosolnom néhány perc alatt.

A játék annyira ritka, hogy kivételes szerencsém volt vele hogy sikerült ráakadnom. Az állapota bár közel sem tökéletes, bőven megüti azt a szintet amit a Fecske autók általában hoznak.
Sajnos repedés van rajta és a homloklemez hiányzik egy darabon, de ez valahogy megadja a játék báját és megmutatja milyen idős is ez a lendkerekes kisautó. Sajnos a kormány törött, amit természetesen letudnék gyártani, de ebben az esetben egészen biztosan nem fogok.
A lökhárítók megvannak és ez a lényeg - sok hasonló játékról éppen ezek tűntek el.
Ahogy említettem a lendkerekes szerkezetet néhány perces szerelés után sikerült működőképes állapotba hozni benne. A futóművek épségben vannak és bár az alváz rozsdás egy kicsit, de ez ilyen idős játéknál teljesen természetesnek számít.
Az egyetlen kiegészítés amit elkészítettem az autóhoz az egy szélvédő volt, amivel kicsit visszaadtam a kabrió jellegét a játéknak.

A Fecske autó ritka kincs, aminek nagyon örülök. Szerencsére már révbe ért és nyugodt környezetben töltheti az elkövetkezendő éveket, évtizedeket.
Természetesen a múzeumban majd Ti is megnézhetitek ezt a ritkaságot, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8314787810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása