Plasticart Trident makett
2019. április 19. írta: ToyaHSW

Plasticart Trident makett

trident_7.JPG

Ahogy említettem bekerült a gyűjteménybe néhány igazán régi Plasticart repülőgép, amelyek egy része jó, míg egy másik része elég rossz állapotban maradt meg.
A gépet természetesen dekorációként funkcionáltak egykoron, de az idő bizony így is kikezdte őket.
Ez szinte természetesnek is számít, hiszen hiába voltak lógatva vagy tartón az egykori makettek a takarítás során vagy évek múlva a pakolás ideje alatt sokszor letörtek és elvesztek róluk az alkatrészek.

A hazai makettezők a 70-es, 80-as években leginkább az NDK Plasticart makettjeivel találkozhattak a boltok polcain. Ezek között a makettek között voltak egészen szépen és aprólékosan kidolgozott darabok, de néha bizony az NDK gyártó is elnagyolt és kissé igénytelen műanyagból készült makettekkel állt elő.
Ez utóbbi különösen az utolsó időszakra volt jellemző, amikor már a dobozra sem a szép grafikák, hanem egyszerű fotók kerültek.

A ma bemutatásra kerülő Trident utasszállító repülőgép felett bizony nem múltak el nyomtalanul az évek. Mondhatnám úgy is, hogy a gép nem öregedett meg szépen. Ennek több oka is van. Egyrészt a tárolásnak köszönhetően néhány alkatrész már eltűnt a gépről, de az összeragasztás és a matricák minősége sem volt tökéletes. A matricázás szinte természetes módon az elmúlt évek alatt rendesen elöregedett és lényegében foltokban vált le a gép testéről. Ennek az oka, hogy a Plasticart nem tervezett ilyen hosszú időre ezekkel a játékokkal, így a matricák fixálásával sem nagyon foglalkoztak.

A Trident repülőgép amúgy az 1:100-as méretarányú gépek közé tartozik. Ezekből készítette a Plasticart a legtöbbet, de gyártottak 1:72, 1:50, 1:87 méretarányban is maketteket.

Ahogy említettem és ahogy a képeken is láthatjátok a Trident az elmúlt években beszerzett néhány komolyabb sérülést. A matricázást és a ragasztást nem bántom majd, hiszen így korhű a gép és hűen visszaadja a korra jellemző hobby makettezés minőségét.
Mint láthatjátok azonban tárolás közben vagy egy leesésnek köszönhetően a futóműveit is elvesztette a gép. Ezek helyett valószínűleg nyomtatok majd a jövőben újakat, de addig marad a minden repülőgéphez mellékelt állványon a Trident utasszállítógépe.

Természetesen a múzeumban ezt a repülőt is láthatjátok majd a többi összerakott és dobozban pihenő makettel együtt. Amíg azonban nem tudom nektek személyesen megmutatni ezeket a kincseket, maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5514775532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2019.04.20. 16:56:51

Azon gondkodom hogy valamelyik szekrény mélyén talán még megvan ez a makett.
De a képen látott eléggé igénytelenül lett összerakva, annak is köszönhető az állapota.

ToyaHSW 2019.04.20. 20:07:24

@Sir Gombóc: Igen, ez egy nem túl ügyesen összerakott gép, de erről csak a gyerekkorom jut eszembe, amikor hasonlóan ragasztottam a gépeket össze én is.
Manapság már igyekszem dobozos darabokat begyűjteni több kevesebb sikerrel.

Kicsit fáj a szívem, hogy a gyerekkori Wostok-1 és a Tu-144 már nincs meg :(
Persze tudom megvásárolhatnám az eredeti minták alapján készült változatot újra nem is drágán, de az már egy kicsit más lenne.

Sir Gombóc 2019.04.21. 18:02:41

@ToyaHSW: Van eredeti Tu-144-m, majdnem originál, dobozostól.
Talán még a Vosztok is megvan valahol összerakva, csak körül kellene néznem a szüleimnél.. :-)
süti beállítások módosítása