Hej Rup figurák
2019. március 22. írta: ToyaHSW

Hej Rup figurák

hejrup_1.JPG

A mai napra egy olyan játékot tartogattam nektek, ami mind hazánkban, mind pedig Csehszlovákiában nagyon népszerű volt a gyerekek körében. Ez pedig nem volt más mint a Hej Rup figurák, amelyeket itthon Parány Peti néven lehetett megtalálni a boltok polcain.

A játék amúgy Csehszlovákiában készült és innen indult a szocialista országokon átívelő karrierjére. A feladat viszonylag egyszerű volt, hiszen az Igracek figuráknál kellett olcsóbb és kisebb figurákat készíteni, ami funkcióit tekintve felvehette a verseny a szintén Csehszlovákiában gyártott műanyag játékkal.
Egy ilyen játék elkészítésére csak komoly műanyagipari tapasztalatokkal rendelkező és a játékgyártás területén is otthonosan mozgó gyártó vállalkozhatott, így került a Smerhez a feladat.

A Smer 1952. július 11-én alakult szövetkezeti formában és a kezdeti időktől műanyagipari tevékenységekkel foglalkoztak. Ez persze nem csak a játékgyártást takarta, hiszen készítettek reklámtáskákat, díszlécek, fóliák és más műanyag termékek is.
A játékgyártás igazából a 60-as évek elejétől ért el nagy sikereket a cégnél olyan játékoknak köszönhetően mint a műanyag béka, a Škoda Tudor vagy a Tatra 603 és 607 Monopost.
A 80-as évek elején érkezett meg mai bejegyzésünk hőse a Hej Rup figura, ami egy-egy szakmát mutatott be a gyerekeknek.

hejrup.jpg

Ahogy keresgéltem a témában összesen 16 különböző figurát találtam, amelyek a legváltozatosabb szakmákban tevékenykedtek.
Volt szakács, kéményseprő, orvos, kertész és sok egyéb figura is.
Ami a szülők számára a legvonzóbb volt a kartondobozokban érkező figurákban az az ár volt. Ezeket az apró műanyag emberkéket 6 és 9 korona közötti áron lehetett megvásárolni a gyerekeknek - összehasonlításként egy Skoda 110R távirányítós autóért akkoriban 105 koronát kértek.
Természetesen ennek az árnak köszönhetően a szülők szívesen vásárolták meg a figurákat, amelyeknek a keze és a lába is mozgatható volt, valamint tartozékok is jártak a figurákhoz. A gyerekek pedig szívesen keltettek életre történeteket az aprócska figurák segítségével.
Hogy itthon miképpen is került Parány Peti néven a boltokba a játék azt nem tudom, de szerintem a Hej Rup név helyett kellett egy gyerekek számára elfogadhatóbb, könnyebben kimondhatóbb és barátságosabb nevet találni, így lett a figura itthon Parány Peti.

Az az igazság, hogy soha nem feszültem rá a Parány Peti figurákra. A nálam megtalálható néhány darab még a gyerekkoromból maradt meg valami véletlennek köszönhetően.
Amint láthatjátok már sajnos nem teljesek a játékok, hiszen némelyik figura kezében nem az a kellék található meg, ami eredetileg hozzá tartozott, de ez legyen a legnagyobb gond.

Persze manapság is meglehet vásárolni a Parány Peti figurákat a hazai aukciós oldalakon, de az Aukro.cz lapon is komoly készleteket lehet találni több ezer koronás áron.
Nem célom a készlet komplettre bővítése, hiszen úgy gondolom a néhány figura segítségéve is remekül lehet majd nosztalgiázni a múzeumban.

1c8e5b71-f09f-47c9-870b-fcc2562404ce.jpg

Természetesen amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek, amelyek remélem sokatokban idéznek fel kellemes emlékeket.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7214709469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vikinga 2019.03.24. 18:55:42

Bennem él vmi olyan emlék ezzel a figurával kapcsolatban, mintha egy léghajó alakú műanyag dobozban lett volna, amelynek a felső félgömbjében apró cukorka volt, az emberke meg a gúla alakú, áttetsző részében utazott. Lehet, h keverem valamivel, elég kicsi voltam még, de nem volt ilyen verzió? (Vagy csak mi tettük bele? :-D )

enrikokaruszo 2019.03.24. 22:09:37

kis pajeszos csávók, ez valami kibuc?

káBell 2019.03.25. 09:09:01

A Hej Rup nem azonos a Parány Petivel, bár nagyon hasonló. Ha jól tudom, mindkettőt Kinder-figurákról koppintották.

Tzl 2019.03.26. 14:37:47

A tévé macinak nem egy ilyen áll a polcon a tévéje mellett?
youtu.be/VuigqEaj57A?t=17
süti beállítások módosítása