Műanyag húzogatós helikopter
2019. március 01. írta: ToyaHSW

Műanyag húzogatós helikopter

muanyaghelikopter_2.JPG

A műanyagból vagy fából készült húzogatós játékokat a kisebb korosztály számára készítették a játékgyártók. A DMSZ által készített Ikarus, Csepel Buldog és más játékok is el voltak látva elől egy szemmel, amibe zsinórt kötve a gyerekek húzhatták maguk után a kedvenc játékukat.
Természetesen nem csak a magyar DMSZ készített ilyen játékokat, hanem más országok gyártói is.
A mai napon egy hasonló helikoptert mutatok be nektek, ami azonban működés közben néhány extrával is meglepte a tulajdonosát.

A most bemutatásra kerülő húzogatható helikopter valószínűleg az egykori Szovjetunióban készült, amire a játék alján található 2 p írás utal, ami a 2 rubeles árat jelentette.
Ahogy már említettem ez a játék is műanyagból készült. A gyártástechnológia itt is a fújásos megoldás volt, ami azt jelentette, hogy a formát a műanyagba levegőt juttatva vette fel a játék.
Az ilyen játékok általában kicsit puhább műanyagból készültek, aminek köszönhetően nehezebben törtek, azonban a repedések nem voltak ritkák az ilyen technológiával készült játékokon.
A helikopter első része alatt két kereket találhatunk, míg a hátsó részen a kerék funkciót a farokrotor látta el.
A helikoptert megfordítva azonnal látható az alsó részen, hogy nem egy egyszerű húzogatós játékkal volt dolguk a gyerekeknek. Alul található fogaskerék és egy hozzáérő műanyag lap is. Mind a két elemnek volt funkciója, amelyeket mindjárt meg is ismertetek veletek.
Ha jobban megnézitek, akkor láthatjátok a fotókon is, hogy a látható fogaskerék lényegében kettő darabból áll. Található itt egy egyenes fogazású fogaskerék és egy kúpos fogaskerék is. Ezek a fogaskerekek közvetlenül a tengelyre kapcsolódtak, aminek köszönhetően a játék húzásakor ezek is forogtak.
Az egyenes fogazású fogaskerék a játék alsó részén található műanyag laphoz kapcsolódott, míg a kúpos fogaskerék egy sokkal nehezebben észrevehető másik kúpos fogaskerékhez.
A kúpos kerekek funkciója a rotor megforgatása volt, míg az egyenes fogaskerék és a műanyag lap kapcsolatának köszönhetően kerepelő hangot adott ki a játék.

Szóval ha ezt egy kisgyerek húzta maga után, akkor a játéknak forgott a rotorja és még hangot is adott ki.
Egészen biztosan feltűnő jelenség lehetett az a gyerek az utcán, aki ilyet húzott maga után.
Sajnos az idő nem kímélte a játékot, így az évek alatt az egyik rotorlapát letört a játékról. Ennek ellenére tökéletesen működik és megfelelően beállítva még a kerepelő hang is előhozható belőle.
Az állapota amúgy alapvetően szép ennek a régi műanyag játéknak, ami azért nem kis szó. Elképzelhető, hogy a rotort majd valamikor javítom, de az is lehet, hogy így láthatjátok majd a múzeumban a játékot.
Ameddig azonban nem tudom a kezetekbe adni a játékot kipróbálásra, maradnak a megszokott fényképek...

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr10014652493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása