Jáva építőjáték
2019. február 04. írta: ToyaHSW

Jáva építőjáték

javaepitojatek_1.JPG

Tudom már írtam a Jáva építőjátékról, de a mai bejegyzésnek az aktualitását az adja, hogy sikerült egy gyönyörű állapotban megmaradt változatra szert tennem.
A Jáva építőjáték történetéről már írtam nektek az oldalon. Magyar találmányról van szó, amit Paksy Jenő álmodott meg még 1948-ban. A gyártást akadályozta hosszú ideig, hogy nem volt megfelelő technológia a műanyag elemek előállításához.
A 60-as években azonban a Mikrolin Mechanikai Játékgyártó Szövetkezetnél már rendelkezésre álltak a megfelelő gépek, így elindulhatott a gyártás. A Mikrolin a kelet-európai piacra készítette az építőjátékot, míg nyugat-európát a Plasticant látta el.
Paksy Jenő a későbbiekben is jelen volt a gyártásnál és folyamatosan új elemekkel bővítette a kínálatot.

Az eredeti készletben még csak különböző formájú kék színű csövek és az összekapcsolásra szolgáló sárga dugók és gyűrűk voltak, de ez az elemkínálat folyamatosan bővült, így a gyerekek egyre több féle dolgot építhettek a készletek segítségével.
A Jáva építőjáték érdekessége, hogy még mindig megtalálható a játékboltok kínálatában. Segítségével a gyerekek nagyszerűen elsajátíthatják a térbeli építészet részleteit és egy kis kreativitást is magukra szedhetnek.

Amiért ez a bejegyzés született az a most hozzám került "új" készlet. Egy Napsugár Játékkészítő KTSZ (kis képzavar, hiszen eddig a Mikrolinra hivatkoztam, de a Napsugár KTSZ a Mikrolin elődjének tekinthető) által gyártott, eredeti dobozos Jáva építőjáték került most a gyűjteménybe, aminek igazi érdekessége, hogy soha nem játszottak vele.
Ennek köszönhetően egy kicsit bepillantást nyerhettek, hogy is nézett ki az eredeti készlet és hogyan voltak az elemek elhelyezve.
Mint a képeken láthatjátok a sárga összekötő elemek és gyűrűk egy kereten kaptak helyet mint a maketteknél szokás. Ennek a keretnek a külső szélén lettek kialakítva rögzítési pontok, ahova a kék színű csövek felkerültek.
Mint említettem soha nem játszottak a játékkal, így az elemek mindegyike a helyén van. Még cérna is van feltekerve egy részre, hogy a híd építésénél a pilléreket összekötő drótot is el lehessen készíteni.
A dobozon olvasható, hogy eredetileg két kerék is tartozott a készlethez. No ezek eltűntek - vagy nem is voltak benne eredetileg sem.
Amúgy a doboz viszonylag szép állapotban maradt meg, de azért apróbb szakadások találhatóak rajta. Szerencsére ebben a beltartalom legalább annyira fontos mint a külső, így nagyon örülök hogy sikerült megszereznem ezt a példányt, hiszen ez a hazai játékgyártás történetének egyik fontos része.

Természetesen a múzeumban Ti is láthatjátok majd a készletet, de amíg a bemutatásra nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3614607090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása