Érdekesebb játékok a Szovjetunióból
2018. december 03. írta: ToyaHSW

Érdekesebb játékok a Szovjetunióból

Valamelyik nap a Pinterest oldalán barangoltam és kíváncsiságból régi játékokat nézegettem. Megakadt a szemem egy szovjet játékon, így célirányosan folytattam a keresést és ritkább típusokra igyekeztem ráakadni.
Sikerült is néhány olyan darabot találnom, amivel nem mindennap találkozhattok a hazai aukciós oldalak kínálatában.
A mai napon ezeket mutatom be nektek.

96f54e0ecb369d2950dcf43bd1f7884b.jpg

Ez egy óraműves szerkezettel ellátott régi hernyótalpas traktor, amit Kijevben gyártottak. Eddig itthon ezzel a típussal még nem találkoztam, pedig egészen biztosan lenne kereslet erre a lemezből készült játékra is a gyűjtők körében.
Persze külföldről beszerezhető, de valószínűleg itthon is akad néhány darab valami eldugott padlásan.

b3dcd4102840f3dacbaa17498d83a0b7.jpg

Talán emlékeztek, hogy mutattam már be nektek az oldalon különböző vizes játékokat. Ezek közül a KZ Semily Akvaball játékáról több bejegyzés is született.
A KGST-ben elképzelhetetlen volt, hogy a Szovjetunió ne csinált volna valami hasonló játékot. A vízilovas játék azonban jóval kisebb méretű volt, így könnyen zsebre lehetett tenni. A kép alapján úgy tűnik mintha az apró golyókat kellett volna megetetnünk a szürke állattal.

s-l1600.jpg

És akkor persze ne menjünk el a különböző teherautók mellett sem, amelyeknek nagy kultusza volt az egykori Szovjetunióban. Természetesen a játékok között is bőségesen megtalálhatóak voltak a teherautók is.
A képen látható autó egy BeLAZ, ami itthon egyáltalán nem ismert típus. Persze ez nem jelenti azt, hogy a szovjet gyerekek ne találkozhattak volna a típussal. Az biztos, hogy játék változatban elérhető volt a számukra a hatalmas monstrum, amit vígan tologathattak a játszótéren.

s-l1600_2.jpg

Természetesen ha a Szovjetunióról van szó, akkor nem mehetünk el szó nélkül a robotos és űrhajós játékok mellett sem. A robotos játékokból akad néhány olyan típus, ami a jóval fejlettebb Japán játékok szinte pontos másolata.
Mind felépítésben, mind működésben megegyeztek a távol-keleti gyártók termékeivel, de erről akkoriban a gyártókon kívül senki nem tudott.

s-l1600_1.jpg

Ez pedig a KIBER névvel illetett űrjármű. Teljes egészében lemezből készült és a szokásos felhúzós szerkezet kapott belül helyet. A talpait mozgatva haladt a jármű előre, amivel más szovjet és távol-keleti játékoknál lehetett találkozni.

s-l1600_3.jpg

És akkor zárásként egy kicsit realisztikusabb játék következik. Ez egy lemezből készült motoros. A Lemezárugyáras motoros bemutatójánál említettem, hogy szinte minden gyártónak volt hasonló terméke.
Természetesen a Szovjetunióban is készült lemezből motoros, ami érdekes módon nem lendkerekes, hanem felhúzós szerkezettel volt ellátva. A mankókerekek is elmaradtak, helyette két kerék van a játék alján, de ezt a fotón nem láthatjátok.
Ez a megoldás szerintem kevésbé volt illúzióromboló, de a stabilitást is jelentősen csökkentette.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8314416216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása