Moszkvics 427 Avtoexport kisautó
2018. augusztus 27. írta: ToyaHSW

Moszkvics 427 Avtoexport kisautó

moszkvics_2.JPG

Az egykori Szovjetunióban is gőzerővel készültek a kisautók a 80-as években. Ennek leginkább az volt az oka, hogy a gyerekek a hazai ipar által kisautókat tologassák, ne pedig a Matchbox futurisztikusnak tűnő autóit.
Számomra meglepő módon egészen jó minőségű játék is kikerültek a gyárakból, amelyek közül most az Agat/Tantal egyik gyártmányát mutatom be nektek.

A Moszkvics 427 kombi változatára esett ezúttal a választásom, de a következő napokban még egy Agat/Tantal autót mutatok majd nektek.
A gyártó neve nem csenghet ismerősen mindenkinek, de az általuk készített kisautókat egészen biztosan nagyon sokan ismeritek. Az Agat/Tantal szinte a teljes szovjet autóipari palettát elkészítette a gyerekeknek, a személyautókon kívül mikrobuszok, teherautók, sőt még a katonai járművek sem maradtak ki a sorból.
Ez utóbbiakkal az aukciós oldalakon biztosan találkoztatok már.

A Moszkvics személyautót is több változatban gyártották. A boltokban megvásárolható volt a 426-os, 427-es, 433-as, 434-es és pickup változatokban is a jellegzetes formájú szovjet autó.
Természetesen mindegyikből több változat is készült, így a 427-est is meglehetett vásárolni különböző verziókban. Készült belőle civil, tetőcsomagtartós civil, Aeroflot, XXII Olimpiai Játékokra feldíszített és a ma bemutatásra kerülő Avtoexport változat.
Ezek általában mind színűkben, mind pedig matricázásukban eltérnek. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a legérdekesebb dekorációval ellátott 427-es landolt a gyűjteményben.

Az aprócska Moszkvics 1:43-as méretarányban készült és világoskék festés kapott. A matricázásból arra gondolok, hogy valószínűleg egy rally szervízautóról mintázhatták.
Az autó fémből készült. Mind az alváz, mind pedig a karosszériához ezt az anyagot használták fel. Az alváz szépen kidolgozott és részletgazdag, míg a karosszéria is hűen visszaadja az autó formáját. A motorháztető felnyitható, ami alatt a motor is látható.
Az apró kiegészítők mind a helyükön vannak. A lökhárítók, a lámpák és a hűtőmaszk is szépen csillog. A felnik is ezt a csillogást kapták meg és rajtuk valóban gumiból készült abroncsok találhatóak.
A kocsi rugózása elképesztően jó. Ebben komoly szerepe lehet a súlynak is, de régi Matchbox kisautókat meghazudtoló módon rugózik a Moszkvics 427-es.

Ez a darab kiváló állapotban maradt meg. A festék és a matricázás nem sérült különösebben és látszik rajta, hogy nagy becsben volt tartva.
Természetesen a kisautók között ezt az autót is láthatjátok majd a múzeumban, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4914203975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Osgyáni 2019.02.04. 23:03:48

Csak egy kicsit pontosítanék; a Moszkvicson lévő dekoráció nem matrica, hanem festés, ú.n. tampon nyomással készült.
süti beállítások módosítása