Alsórugós összecsukló méhecske
2018. július 10. írta: ToyaHSW

Alsórugós összecsukló méhecske

osszecsuklomehecske_4.JPG

Az úgynevezett alsórugós játékok nagy népszerűségnek örvendtek a 70-es, 80-as években. Aki akkoriban volt gyerek egészen biztosan találkozott a játék valamelyik változatával.
A működési elv rendkívül egyszerű volt. A játék alsó része benyomható volt, így a vékony spárgára felfűzött figura tagjai ellazultak és a figura összecsuklott. Ha elengedtük a játék alsó részét, akkor az visszaállt alapállásba, aminek köszönhetően a spárgák megfeszültek és a figura ismét talpra állt.

Természetesen ebben a játékban a hazai kisipar meglátta a fantáziát és innentől már csak egy lépés volt, hogy a hazai trafikokat elárasszák ezek a játékok.
Mivel kellemes kikapcsolódást nyújtottak a gyerekeknek ezek a játékok, így a szülők is szívesen vásárolták meg azokat. A kínálat kb. végtelen volt. Különböző állatokkal és emberekkel készített összecsukló figurákkal lehetett találkozni.
A ma bemutatásra kerülő darab egy méhecske, amit Moskovits József kisiparos gyártott. A játék első részén még egy papírból készült matrica is található Mini Zoo felirattal.
Ez a játék is Nádas Ildikótól került hozzám és természetesen kiváló állapotban maradt meg (látszik, hogy Ildikó vigyázott a játékaira), pedig ezeknek az apróságoknak általában a sok használat jelentette a végét, hiszen akkor a cérnák elvékonyodtak és elszakadtak és szinte lehetetlen volt javítani ezeket az apró játékokat (ráadásul az áruk miatt időpazarlás is lett volna).

A méhecske mellé még van egy szamaram is darabokba, amit kellő elszántság, szabadidő és megfelelő türelem esetén megpróbálok majd összerakni.
Ha sikerül, akkor a két állatkát egymás mellett láthatjátok majd a múzeumban, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5414103821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása