PEBE Mini-Auto Elemente
2018. július 03. írta: ToyaHSW

PEBE Mini-Auto Elemente

mini-auto-elemente_3.JPG

Egy újabb készlet a hozzám érkezett régi játékok közül. Ezúttal egy NDK-ban gyártott PEBE építőjátékot szeretnék bemutatni nektek.
A PEBE termékeiről már több bejegyzés is szól, sőt már épületeket és autókat is köszönthetek a gyűjteményben a gyártótól. A PEBE a LEGO termékekhez kísértetiesen hasonlító játékokkal árasztotta el a szocialista országok piacait. Összesen két méretben gyártották a játékokat a normál sorozat a LEGO-val kompatibilis 8 mm-es csatlakozóval ellátott elemekkel és a mini méretben 5 mm-es csatlakozóval ellátott elemekkel.
Az előbbiből komoly jogvita is alakult ki, ami miatt a későbbiekben a PEBE átalakította az elemek csatlakozásait.

Elég sok PEBE játékot kaptam most, így a bemutatást a Mini-Auto Elementével kezdem meg. A Mini-Auto egy komplett sorozat volt, amiben 1:75-ös méretarányban kaptak helyek a kisautók.
A játékok megvásárlói számára lehetőség nyílt mentőautó, rendőrségi autó, postásautó, személyautó, teherautó, traktor és pótkocsis kamion építésére is.
Természetesen ezt nem egy készletből lehetett megépíteni, hanem minden járművet külön kellett megvásárolni.
Ahogy azt említettem ezúttal a Mini-Auto Elementével ismerkedünk majd meg, aminek egyik érdekessége volt hogy rögtön három járművet is kaptunk a dobozban.
Ebben a készletben egy postai, egy rendőrségi és egy mentő autó várta a gyerekeket.

A PEBE stílusából adódóan egy kicsit egyszerűek a járművek, de ezt igyekeztek a gyártók néhány matricával feldobni. A kocsik színe megfelel az NDK-ban használtaknak, így a mentőautó egy fehér-piros mikrobusz, a postai autó egy fekete-sárga mikrobusz, míg a rendőrségi egy zöld-fehér személyautó lett megkülönböztető jelzéssel a tetején.
Az elemek kiváló állapotának köszönhetően játszi könnyedséggel rakhatóak össze a kisautók és elég stabilak is ahhoz, hogy ne essenek darabokra. Sajnos ez jellemző volt a PEBE készletekre, hogy a kikopás miatt idővel az elemek engedtek a gravitációnak és leestek.
Ennek köszönhetően nagyon sok készlet hiányos mára.
Szerencsére ez a játék nem. Eredeti dobozzal és hiánytalanul került be a gyűjteménybe. Érdekessége, hogy a doboz hátsó oldalán kapott helyet az összeállítási rajz is.

Természetesen a majdani múzeumban ezt a játékot is láthatjátok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4714090613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buncog 2018.07.04. 09:44:52

Voltak illesztési problémái, meg kellemetlen, kemény élei, nem szerettem.

A Lego meg nettó kinyírta, ahogy megjelent nálunk a 70-es évek végén.

ToyaHSW 2018.07.04. 12:42:49

@Buncog: Ez igaz, de ne felejtsd el hogy ezek a játékok igazából akkor voltak itthon menők amikor a LEGO-t még csak hírből vagy még úgy sem ismertük.

qqcqqc 2018.07.05. 12:13:24

Ilyen volt nálunk is. Mondjuk megérne egy cikket a DDR-es playmobile hasonmás is.

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.14. 21:42:20

@qqcqqc: Na és a magyar playmobil hasonmás, a Schenk? :-D

Tehetséges ugandai buzi 2018.07.14. 21:43:49

@Tehetséges ugandai buzi: Izé, elfelejtettem, hogy van csehszlovák változat is, IGRACEK néven.

ToyaHSW 2018.07.14. 21:56:42

@Tehetséges ugandai buzi: A Schenk játékokról írnék, ha lenne :) Igracek figura van egy-két darab, de azok még az én gyerekkoromból :)
süti beállítások módosítása