Régi dominók
2018. május 08. írta: ToyaHSW

Régi dominók

domino1.JPG

A mai napon ismét a gyűjteménybe néhány hete bekerült csomagból választottam bemutatásra játékokat. Játékokat, mivel ezúttal bár a játékstílus azonos lesz, mégis két játékot mutatok be nektek.
Volt már az oldalon Dominó játék, de ezúttal két újabb darabot szeretnék nektek megmutatni, amelyek gyanúm szerint a Szovjetunióban készültek.

A két dominó mind méretben, mind anyagban, mind pedig kidolgozásban jelentősen eltér egymástól. Elsőként a nagyobbat szeretném bemutatni nektek.
A nagyobbik dominó valami kemény műanyagból készült, ami még tapintásra is nagyon érdekes. A felület érdes és a lapok élei sem lettek szépen kidolgozva. Ezt ellensúlyozhatták volna a gyártás során, ha legalább a számokat tartalmazó oldal szép és különleges kidolgozást kap, de erre sem törekedtek ennél a játéknál.
A számokat elválasztó rész úgy néz ki mintha valaki fűrésszel egyenként húzogatta volna a lapokba és még festést sem kapott. A számok pedig egyszerű fúrásos technikával lettek kialakítva, de itt legalább már nem spóroltak a festékkel.
Ami érdekessé teszi az a 6x3 cm-es méret és a különleges anyag, amin látszik hogy nem ma készült.

A másik dominó jóval kisebb és már dobozban volt. A dobozon cirill betűs felirat tájékoztat, hogy egy újabb dominó játékkal lesz dolgunk, így a kinyitás után sem ér meglepetés majd senkit.
Ez a dominó mind méretben, mind pedig kidolgozásban eltér az előbb bemutatott darabtól. Az anyaga valószínűleg bakelit, erre utal hogy nagyon kemény és ridegnek tűnő anyagból készültek a lapok, amelyek kidolgozásánál az előlapon mélyítéses technikával lettek kialakítva a számok.
A hátsó oldal viszonylag szép mintát kapott, aminek köszönhetően javult a lapok fogása is.
Sajnos az előlap fényes nagyon és a festék ezen a felületen nem bizonyult időtálló megoldásnak, aminek köszönhetően szinte az összes elemről már valamennyire lekopott a számokat kiemelő fehér festék.

Bár mind a két dominóból hiányzik egy-egy darab, ennek ellenére érdekes olyan játékokat látni, amelyeket még mind a mai napig bármikor megvásárolhattok.
Persze a gyerekkorunk egyszerű számos dominóit felváltották a szebb és jobban kidolgozott darabok, de ennek ellenére ezek a régi változatok nagyon sokunknak nosztalgikus emlékeket ébresztenek.

Ha szeretnétek a gyereket megismertetni a dominózással, akkor ajánlom ezt az oldalt, ahol számtalan különleges grafikájú, műanyag vagy fából készült dominó játékot is beszerezhettek.

A régi dominókat természetesen a múzeumban majd kézbe is vehetitek és bátran megforgathatjátok, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2813900720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szovakm 2018.05.08. 22:32:09

Az első fajta fa!!!

ToyaHSW 2018.05.09. 22:37:13

@szovakm: Elképzelhető. Nem csiszolgatnám és reszelgetném a festéket. Mi használunk ehhez színben és minőségben is kísértetiesen hasonlító műanyagot is a munkahelyemen.
süti beállítások módosítása