Joustra Porsche Carrera GT
2018. április 17. írta: ToyaHSW

Joustra Porsche Carrera GT

joustraporschecarreragt3.JPG

A mai napon rögtön két autót is bemutatok nektek, amelyek érdekessége hogy mind a kettőt a Joustra cég készítette, azonban ezek működésükben jelentősen eltérnek egymástól.
A Joustra mint tudjátok Franciaország legnagyobb játékgyártója, aki számtalan nagyon klassz játékot készített fiúknak és lányoknak is. A lányos játékok szinte teljesen megegyeztek a szocialista országok gyártói által kínáltakkal (lemezkonyha, robotgép, porszívó, stb...), míg a fiús játékoknál a járművek vitték a prímet.

A gyártó sikere ezen a területen a 60-as évektől lett hatalmas és innentől kezdve nem volt megállás. Az első időkben még kifejezetten fém alvázzal és fém felépítménnyel készültek a motorok és autók, majd a későbbiekben ezt felváltotta a műanyag alváz, fém felépítményes megoldás.
A préseléssel készült karosszéria hatalmas előnyének számított, hogy olcsón előállítható volt és nem volt szükség extra műanyag kiegészítőelemekre a karosszérián, hiszen az ügyes grafikával a lámpákat, a légbeömlőket és minden egyéb apró részletet ki lehetett dolgozni.

A mai napon bemutatkozó Porsche Carrera GT a 60-as évekből származik, így ennél még fémből készült alvázzal és karosszériával találkozhattok. Az autó elég sok változatban készült és hosszú időn át volt gyártásban, így számtalan apró részletében megváltozott és átalakult. Természetesen ebben a bejegyzésben ezeket a változásokat is sorra veszem majd.
Az autók két féle változatban is készültek. Volt a klasszikus lendkerekes változata a Porsche Carrera GT-nek, de sokkal több készült belőle távirányítós változatban. Ez persze a gyerekek igényének felelt meg, hiszen a fiúk Franciaországban is jobban kedvelték a drótos távirányítós, kormányozható kisautókat.
A színválaszték területén meglehetősen változatos volt a kínálat, amit még a grafika változása is megbolondított egy kicsit. Az autó készült klasszikus piros színben fehér betétekkel és rajtszámmal, kék színben fehér betétekkel és rajtszámmal, fehér színben piros dekor csíkokkal és rajtszámmal és készült kék rendőrségi változatban is sötétkék színben fehér betétekkel villogóval és Police felirattal is és piros színben fehér betéttel villogóval Fire Chief felírattal.
Most egy kicsit vonatkoztassunk el attól, hogy valószínűleg a szakadék felé száguldó nyugaton sem száguldoztak Porsche Carrera GT-vel a hatóságok.

Mint említettem a kocsik nagyon sokáig voltak gyártásban, ennek megfelelően a távirányító is folyamatosan átalakult az elemes változatoknál. Az első kiadású játékoknál még a klasszikus szürke Joustra távirányítóval került a boltok polcára, azonban az idő múlásával piros színű, sőt kormánykerék formájú távirányítóval is megvásárolható volt a játék.

Most akkor áttérünk a gyűjteményben található két változatra. Szerencsés véletlennek köszönhetően akadtam rá az internet egyik eldugott zugában egy távirányítós változatra, aminek azonban hiányzott a távirányítója és a pilótafülke teteje is.
Szerencsére maga az autó működött, így már csak idő kérdése volt, hogy komplett autót sikerüljön belőle varázsolni. Szerencsére akadt egy lendkerekes változat idővel, amit szintén megszereztem és erről szedtem le a fülke felső részét.
A távirányítót sajnos nem tudtam eredetivel pótolni, de mivel volt itthon ITES távirányítóm így ez került a kisautóra. Sajnos a lendkerekes kocsinak így hiányzott a komplett felső része, így arra az elhatározásra jutottam, hogy ideiglenesen kap egy szélvédőt és kabrióként kerül be a gyűjteményebe. Idővel majd biztosan szembe jön velem egy újabb hiányos darab és akkor ki tudom majd kompletté tudom varázsolni a lendkerekes változatot is.
Mint majd a fényképeken is láthatjátok a két kocsi azért pár apró részletében eltér. Ezek közül az egyik rajtszám. A rajtszám 5-től kezdődött és egészen 12-ig tartott kisebb-nagyobb megszakításokkal.
A másik eltérés, hogy a távirányítós változat motorterében egy lámpa világít ha az autó elindul valamelyik irányba.

Nagyon örülök, hogy ez a két játék még ha hiányosan is, de bekerült a gyűjteménybe. Mint tudjátok nagyon szeretem a régi Joustra játékokat és nincs ez másképp ebben az esetben sem.
Természetesen a múzeumban majd mehettek egy kört az autóval vagy lökdöshetitek a gyerekkel egy kicsit, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2313845378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása